Ritmul biologic ne dictează sănătatea

Acest articol este disponibil și în: English

Ritmul biolgic și stilul de viață

Orice abatere de la ritmul biologic ne afectează starea de sănătate. Strămoșii noștrii respectau ritmul biologic, pe baza poziției soarelui, ca un concept ce făcea diferența între trei perioade consecutive ale unei zile. Fiecare perioadă dura patru ore. Ciclul de trei perioade se repetă astfel încât fiecare perioadă de două ori în 24 de ore.

Prima perioadă (6 a.m. -10 a.m.), este perioada de liniște. Când soarele răsare, împrejurimile sunt liniștite și organismul nostru începe să se trezească, suntem odihniți și nu avem nevoie de cantități mari de energie.

Ritmul biologic ne dictează sănătatea
Image from Pixabay

Un mic dejun copios ne va solicita inutil organismul. Este suficient să bem un pahar de suc de fructe sau legume și să mâncăm un fruct sau o legumă. Alte tipuri de alimente necesită 1,5-2 ore până să producă energie. Fructele, legumele și sucurile sunt cele mai potrivite alimente.

A doua perioadă începe la 10 a.m. și se termină la 2 p.m. Soarele este sus pe cer, ne este foame, aici începe „focul digestiv”. În timpul acestei perioade trebuie să mâncăm cea mai consistentă masă (11 a.m.-2 p.m.). Alimentele ce conțin amidon și legumele sunt cea mai bună combinație, pentru că asigură energia necesară pentru cea de-a doua jumătate a zilei.

A treia perioadă (2 p.m.-6 p.m.) este caracterizată prin mișcare. Soarele încălzește aerul și pământul, vântul adie, oamenii devin mai activi și muncesc intens, folosind energia obținută din alimente. Apoi ciclul de perioade se repetă. Pe baza ritmului biologic, este cel mai bine să luăm cina înainte de apusul soarelui.

Când ziua se termină organismul nostru nu are nevoie de multă energie. Pe măsură ce soarele apune se diminuează și „focul digestiv”. În această perioadă este bine să mâncăm alimente cu proteine, deoarece au nevoie de o digestie lungă și înceată (3-7 ore).

Ritmul biologic ne dictează sănătatea
Image from Pixabay

Cel mai bine este să mergem la culcare înainte de ora 10 p.m., altfel ni se va face din nou foame și vom fi tentați să ajungem la frigider. Organele noastre au și ele un anumit program. Organele digestive sunt active dimineața și după-amiaza. Seara și în timpul nopții, lucrează organele excretoare.

Acest program ne tulbură ritmul biologic, dacă mâncăm noaptea. Digestia devine incompletă, se formează depozite de mucus, toxine și grăsimi. Mâncatul noaptea ne poate cauza formarea pietrelor la rinichi și la ficat, insomnie, un sistem imunitar slăbit și tulburări nervoase. Încălcând aceste legi ale naturii, riscăm să ne devitalizăm, să căpătăm boli cronice de inimă sau circulatorii, de ficat și tulburări ale rinichilor.

Dacă vrem să avem multă energie pentru activitățile noastre zilnice, este bine să respectăm un program conform ritmului biologic. Dacă urmați tiparul pe care îl voi descrie în continuare, veți fi în concordanță cu legile naturii și fiziologia organismului vostru.

viața este mișcare
Image from Pixabay

Sfaturi pentru o sănătate de fier conform ritmului biologic

  • Treziți-vă între 5 a.m. și 6 a.m
  • Clătiți-vă gura.
  • Beți o jumătate de pahar de apă de izvor, apă minerală sau apă din gheață topită, cu o linguriță de miere.
  • Spălați-vă pe față și pe dinți.
  • Masați-vă urechile cu mâinile timp de aproximativ un minut.
  • Faceți orice set de exerciții de întărire a coloanei.
  • Masați-vă corpul cu un prosop umed, cald, până pielea se face roșie și apoi faceți un duș.
  • Dușul trebuie să fie alternant fierbinte și călduț, călduț și rece, fierbinte și rece. Temperatura apei trebuie să fie confortabilă.
  • Faceți exerciții de respirație timp de 2-4 minute.
  • Mergeți repede sau alergați 3-5 km, dacă este posibil, în pădure sau într-un parc.
  • Pentru persoanele ale căror slujbe sunt de natură intelectuală, pot avea două mese pe zi, o dată la prânz și a doua oară între 6 p.m. și 7 p.m. Pentru cei a căror muncă implică mai mult efort fizic, se recomandă următorul program: micul dejun între 7 a.m. și 9 a.m., prânzul între 11 a.m. și 2 p.m. și cina între 6 p.m și 8 p.m.
  • La 10 p.m. executați 10-15 respirații purificatoare.
  • Faceți un duș alternant cald-rece.
  • Somnul între 10 p.m. și 2 a.m. este foarte calm, adânc și odihnitor, în special pentru sistemul nervos. Dacă nu puteți adormi între 10 p.m. și 11 p.m., ci vă culcați între 1 a.m. și 3 a.m., puneți ceasul să sune la 5 a.m. în primele patru zile. Vă veți simți obosiți în primele zile, dar aceasta vă va permite să vă reglați somnul în funcție de fiziologie.
Ritmul biologic ne dictează sănătatea
Image from Pixabay

Sănătatea este o stare de armonie completă a corpului, minții și spiritului.

B.K.S. IYENGAR

Trebuie să citești și ...

Articolul precedent
Articolul următor

Îți recomandăm să citești și ...