Salata verde, planta aperitiv
Salata verde este o excelentă plantă aperitivă, care favorizează digestia, fiind ușor laxativă. Salata verde conține: protide, substanțe grase, hidrați de carbon, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamina A, Vitamina B1, B2, niacină, vitamina C și E.

Recomandări terapeutice pentru salata verde
Salata verde, este o specie euroasiatică, cunoscută de multă vreme și apreciată încă de pe vremea romanilor. Salata verde este cunoscută în următoarele varietăți: varietatea capitata (formează o căpățână densă), varietatea ongifolia (frunzele nu se acoperă unele pe altele), varietatea crispa (cu frunze crețe) și varietatea asparagina (cu tulpina tânără foarte cărnoasă).
Intern. Fiind o plantă aperitivă, este excelentă pentru detoxifierea organismului, favorizând digestia prin efectul laxativ. Ea calmează inflamațiile dureroase ale ficatului, vezicii biliare și intestinelor, având în plus și o acțiune coleretic-colagogă.
Are acțiune antispasmodică și calmantă, fiind utilizată contra palpitațiilor, tusei spasmodice, ca ușor hipnotică, anafrodiziacă, hipoglicemiantă și laxativă. Are proprietăți diuretice, eliminându-se masiv urații, ceea ce ajută în problemele legate de nefrită, litiază urică, dar și în gută și artrită. Acționează benefic contribuind la reglarea ciclurilor menstruale, prin acțiunea depurativă și emenagogă.
Extern. Datorită proprietăților maturative, este utilizată pentru resorbția furunculelor și a panarițiului. Datorită acțiunii decongestionante, cosmeticienii o recomandă pentru tenurile cuperozice și pentru cele cu tendință de uscare.
Moduri de întrebuințare

Salata verde se consumă ca atare, în mod special la masa de seară, pentru că favorizează instalarea unui somn liniștit și combate constipația. Decoctul este antiseptic, calmant și diuretic. Se prepară din 60-80 grame la un litru de apă, cantitate care se bea în cursul unei zile. Cataplasmele calde, cu frunze fierte se aplică contra abceselor. Se fac și loționări ale tenului cu decoct dintr-o salată la 0,5 litri apă, fiert îndelung, aproximativ 2 ore.
Semințele de salată au și ele proprietăți medicinale. Calmează tusea și sunt antiseptice. Se prepară o infuzie cu o linguriță la cană, 2-3 căni pe zi, iar în uz extern, pot fi folosite în igiena oculară pentru blefarite, conjunctivite, sub formă de spălături locale cu decoct preparat dintr-o linguriță la o cană de apă.