Aromele dau gustul alimentelor
Gustul alimentelor ne atrage sau nu după preferințe. Modul în care le combinăm hotărăște dacă mesele noastre ne aduc energie și sănătate sau grăsime în exces și boală. Atunci când mâncăm, nu ne gândim că diferite arome care dau gustul alimentelor ne afectează organismul în modalități diferite. Aromele ne dau informații despre calitățile energiei conținute în produsul alimentar.
Limba, acționează ca organ gustativ și ne permite să identificăm aceste feluri de energie. Sunt șase gusturi: dulce, acru, sărat, amar, astringent și iute. Imensa varietate de produse alimentare face aproape imposibilă clasificarea lor. Înțelegem, intuitiv, toate categoriile de gusturi.
Fiecare gust stimulează un organ specific
Gustul alimentelor, ne stimulează papilele gustative, ne dau energie și ne îmbunătățesc condiția fizică. Fiecare tip de gust stimulează un organ specific din organismul nostru. Gustul acru – stimulează ficatul, gustul sărat – stimulează rinichii, gustul amar – stimulează inima, gustul dulce – stimulează pancreasul, gustul iute – stimulează plămânii și gustul astringent – stimulează intestinul gros.
Persoanele sănătoase trebuie să mănânce alimente ce includ toate cele șase gusturi, fără a face abuz de niciunul din ele. Un astfel de regim alimentar stimulează armonios energia organismului nostru.
Cei dintre noi care au nevoie să slăbească pot face acest lucru combinând inteligent gusturile la fiecare masă. Universul gustativ este foarte interesant și vast. Vă voi prezenta care sunt cele șase gusturi, vă voi stârni curiozitatea și vă voi arăta cât de multe mai sunt de aflat despre mâncare.
Gustul alimentelor
Gustul dulce energizează întregul organism și stimulează creșterea în greutate. Dacă folosim alimentele dulci în exces, stimulăm producerea mucusului și a grăsimii și reducem capacitatea organismului de a genera căldură.
Atunci când introducem multe produse dulci în alimentația zilnică devenim leneși, greoi și cu kilograme în plus. Gustul dulce caracterizează zahărul, mierea, laptele, frișca, produsele din grâu, fructele, legumele, fasolea, mazărea, nucile și semințele de floarea soarelui. Fructele citrice au gust dulce acru.
Gustul acru are proprietăți răcoritoare, stimulează apetitul, ajută la reținerea fluidelor în corp, îmbunătățește capacitățile intelectuale, reglează procesul digestiv. Excesul de alimente acre dereglează compoziția sângelui, cauzând ulcerații, iritații ale pielii și arsuri la stomac. Prea mult acru în mâncare ne face să fim hiperactivi, iritabili și irascibili. Chefirul și diverse brânzeturi sunt acre sau iuți.
Gustul sărat are calități purificatoare. Acesta înlătură humusul, stimulează apetitul, îmbunătățește digestia, ajută la reținerea fluidelor, ajută la înlăturarea mucusului în exces și a sucurilor gastrice. Grecii antici obișnuiau să sugă cristale de sare după mese și să scuipe saliva sărată.
Cuvântul „sare” este derivat dintr-un cuvânt ce înseamnă „soare”. Gustul sărat produce „focul digestiv” în organism, stimulând acțiunea enzimelor digestive. Sarea ajunge în sânge împreună cu sucurile gastrice și circulând în organism, dizolvă celulele bătrâne, canceroase și alte celule bolnave fără a deteriora celulele sănătoase. Pentru a îmbunătăți balanța în favoarea celulelor tinere trebuie să mâncăm alimente sărate din surse naturale.
Gustul amar îmbunătățește apetitul și digestia, încălzește organismul, stimulează înlăturarea fluidelor, curăță organismul și diluează sângele. Consumul de alimente cu gust amar ajută la curățarea organismului și la slăbit. Excesul de alimente cu gust amar cauzează pierderea puterilor, stimulează anxietatea și frica. Semințele prăjite, coaja de lămâie, castraveții și alte legume au acest gust amar.
Gustul astringent are proprietăți de uscare. Ajută la vindecarea rănilor, uscând puroiul și sângele, îmbunătățind aspectul pielii. Legumele cu frunze verzi, perele, varza, cartofii sunt exemple de produse alimentare cu gust astringent.
Gustul iute, normalizează funcționarea tractului gastrointestinal și îmbunătățește apetitul. Gustul iute este reprezentat de alimente ca: ceapa, usturoiul, ardeiul iute, ridichea, napii și condimentele. Chefirul și diverse brânzeturi au gust acru sau iute.
Putem influența multe procese ce au loc în organismul nostru, combinând inteligent gusturile alimentelor la fiecare masă. Atunci când ne este frig mereu, trebuie să mâncăm alimente cu gust amar și acru. Această combinație face ca organismul să se încălzească și stimulează pierderea în greutate.
Combinația de acru și sărat produce un efect de încălzire, dar, deasemenea, cauzează îngrășarea. Combinațiile de dulce și sărat sau dulce cu acru stimulează, de asemenea, creșterea în greutate. În primul caz se depune grăsime, iar în al doilea caz, crește masa musculară.
Mesele ce combină gustul amar și astringent ne fac mai energici. Ele ne cresc mobilitatea și ne îmbunătățesc condiția fizică și sunt recomandate pentru persoanele cu tensiunea arterială scăzută și cu o circulație proastă. Gustul alimentelor în imensa lor varietate, este un subiect cu care fiecare dintre noi se confruntă zilnic. Să apreciem gustul alimentelor și în funcție de ce are nevoie organismul nostru! Multă sănătate!