Lipsa unui somn odihnitor accelerează îmbătrânirea
Somnul odihnitor asigură baza pentru buna noastră stare mentală. Somnul odihnitor înseamnă să adormim ușor, de îndată ce am stins lumina și să dormim bine toată noaptea. Pe lângă o stare de conștiență liniștită, avem nevoie de minimum șase-opt ore de somn odihnitor. Dacă ne simțim obosiți și lipsiți de entuziasm atunci când ne trezim dimineața, nu am avut o noapte cu somn odihnitor.
Foarte mulți oameni suferă de insomnie, care duce la oboseală, lipsă de concentrare, sănătate fizică și mentală slăbită. Acestea duc și la accidente, atât minore cât și majore. Multe studii au arătat că dacă te trezești la trei dimineața și nu te mai culci, în următoarele douăzeci și patru de ore, celulele tale imunitare nu vor lucra prea bine.
Lipsa de somn odihnitor este, de obicei, rezultatul unor obiceiuri proaste. Prin schimbarea obiceiurilor, vei evita entropia care vine odată cu oboseala și vei resimți beneficiile aduse de creativitate, vitalitate și întinerire, care apar odată cu somnul odihnitor.
Cum să avem un somn odihnitor

După o zi de activitate constantă, corpul nostru este gata de odihnă și are nevoie de un somn adânc. Este bine să încercăm să avem șase, opt ore de somn sănătos în fiecare noapte, fără ajutorul medicamentelor. Orele de somn dinainte de miezul nopții sunt, în general, cele mai întineritoare.
Dacă dormim opt ore, între zece seara și șase dimineața, ne vom simți mai odihniți decât dacă dormim opt ore, între miezul nopții și opt dimineața. Pentru a încuraja un somn odihnitor, este bine să încercăm următoarele:
Să mâncăm o cină ușoară. Aceasta nu trebuie să fie mai târziu de șapte seara, astfel încât să nu mergem la culcare cu stomacul plin.
O plimbare ușoară după cină. După ora 8:30 este bine să reducem activitățile tulburătoare, agresive sau intense sub aspect mental.
Să încercăm să fim în pat, cu luminile stinse, între 9:30 și 10:30 seara. Dacă nu sunte-ți obișnuiți să vă culcați atât de devreme, mutați ora de culcare cu o jumătate de oră în fiecare săptămână, până când sunte-ți în pat la ora 10:30 p.m.
Cu o oră înainte de culcare, faceți o baie fierbinte, în care puneți câteva picături de ulei esențial pentru aromaterapie, ca de exemplu, levănțică, lemn de santal sau vanilie. Poți să pulverizezi această esență și în dormitor.

În timpul băii, fă-ți singur un masaj ușor, folosind ulei de susan sau de migdale. După masaj, mai stai în cada cu apă caldă, încă zece, cincisprezece minute. În timp ce te afli în cadă, aprinde o lumânare parfumată și ascultă o muzică liniștitoare.
După baie, bea ceva cald. Poate fi o ceașcă cu lapte cald cu nucșoară și miere, sau un ceai de mușețel sau valeriană. Dacă vrei poți lua și o prăjiturică.
Dacă mintea ta este foarte activă, scrie în jurnal câteva minute înainte de culcare, descărcând gândurile și preocupările tale, astfel încât să nu mai fi nevoit să reflectezi la ele, când închizi ochii.
Înainte de a te culca, citește literatură care să te inspire, sau spirituală. Este bine să eviți romanele care te-ar impresiona, sau materialele care te întristează. În pat, nu te uita la televizor și nu mai lucra nimic.
După ce te-ai așezat în pat, închide ochii și pur și simplu „simte-ți corpul” și oriunde observi o tensiune, relaxează conștient acea zonă. Apoi, fi atent ca respirația ta să fie lentă și ușoară, până când adormi.
Dacă mai ai probleme și nu adormi , încearcă să pui ceva cald pe buric, în zona plexului solar. Folosește o sticlă sau o pernă electrică, pentru a-ți alina corpul și a-ți liniști mintea.
Încearcă să repeți, în gând, mantra de adormire: Om Agasthi Shahina (om a-ga-sti sah-i-na). Încearcă să dormi pe burtă, cu piciorul atârnat peste marginea patului.

Este util să-ți reamintești că, dacă stai în pat, repetând în gând mantra de adormire, activitatea metabolică este aproape la fel de redusă, ca și cum ai fi în somnul cel mai profund. Chiar dacă mintea ta este încă oarecum activă, corpul primește odihna profundă de care are nevoie.
În consecință, nu te îngrijora dacă nu adormi imediat. Dacă nu te îngrijorezi, vei aluneca repede într-un somn liniștit. Reamintește-ți că nu ești izolat de natură, ci că tu ești parte a naturii.
Întineresc biologic: prin schimbarea percepției asupra corpului meu, a îmbătrânirii lui și a timpului; prin două tipuri de odihnă profundă, conștiență liniștită și somn odihnitor.
În fiecare zi, în fiecare mod, îmi măresc capacitatea mentală și fizică. Biostatusul meu este fixat la o vârstă de … ani și sunt sănătos. Arăt și mă simt ca un om sănătos, de … ani.