Sparanghelul leguma primăverii

Acest articol este disponibil și în: English

Sparanghelul, la cină sau pentru un prânz de neuitat

Sparanghelul leguma primăverii
Image from Pixabay

Sparanghelul, delicat și neobișnuit are cu siguranță „fitze” aristocratice! Sparanghelul, nu acceptă să fie pregătit oricum sau servit cu oricare ingrediente. Această „legumă minune”, este originară din Extremul Orient, însă crește spontan în păduri, în locuri umede din Europa, Asia și Africa.

Sparanghelul este întrebuințat sub aspect alimentar fiind unul dintre cele mai sofisticate ingrediente din marile restaurante. Dincolo de gustul special, sparanghelul este renumit pentru proprietățile medicinale. Foarte apreciat de către greci și romani, sparanghelul era recomandat drept medicament pentru afecțiunile hepatice și colici nefritice.

Sparanghelul și proprietățile terapeutice

Sparanghelul conține apă între 92-95%, protide, grăsimi, hidrați de carbon, fibre, săruri minerale: magneziu, fier și fosfor și microelemente precum: Ca, K, Cu, F, Br, I, Al, Zn, Si, S, Co. Conține vitamina C, B1, B2, acid folic.

Este recomandat în curele de slăbire datorită valorii energetice scăzute, precum și în diabet, pentru conținutul scăzut de hidrați de carbon. Are proprietăți diuretice, fiind recomandată în litiaze, cistite, nefrite, prostatite, în retenții hidrosodate, edeme, iar la cardiaci pentru evitarea edemelor membrelor inferioare. Are efect depurativ activ, fiind util în dermatoze și eczeme.

Sparanghelul leguma primăverii
Image from Pixabay

Sparanghelul stimulează activitatea hepatică. Contribuie la scăderea glicemiei și a glicozuriei, fiind recomandat ca adjuvant în diabet. Este recomandat în bronșite cronice, având acțiune expectorantă. Are o acțiune sedativă cardiacă, stimulează apetitul și favorizează digestia. Datorită fibrelor celulozice, stimulează digestia, acționând ca un laxativ în constipații.

Această „legumă minune”, poate fi consumată ca atare, în salate și preparate culinare dietetice (salată de sparanghel fiert). Pentru diureză se prepară un decoct din 20 g la 1 litru, cantitate care se bea în cursul unei zile.

Siropul cu proprietăți sedative cardiace din suc de sparanghel care se fierbe pe baie de apă cu două părți zahăr până la obținerea consistenței dorite. Se iau câte 2 lingurițe pe zi, dimineața și seara. Tinctura din 20 g plantă macerată în 100 ml alcool contra colicilor, se iau câte 5-10 picături, timp de 10-15 zile.

Trebuie să citești și ...

Articolul precedent
Articolul următor

Îți recomandăm să citești și ...