Tapioca pudding
Tapioca este un aliment ușor de digerat. Tapioca are în compoziție amidon, proteine, vitamine și apă, dar nu conține deloc gluten, înlocuind cu succes făina, atât în preparate dulci, cât și sărate. Tapioca, este extras din rădăcina plantei Manioc (cassava). Această plantă este originară din nord-estul Braziliei, apoi s-a extins în tot continentul Sud-American iar mai apoi în Asia și Africa.
Planta Manioc, conține amidonul tapioca. În portugheză se numește mandioca și cassava în engleză. Tapioca era un aliment de bază al populației băștinașe Tupi, ce a trăit în nord-estul Braziliei înainte de sosirea coloniștilor portughezi. Și în prezent, tapioca este un aliment de bază în mai multe regiuni ale lumii. Budinca dulce cu tapioca, se prepară fie cu lapte, fie cu smântână. Laptele de nucă de cocos este utilizat și în cazurile în care aroma este preferată sau în zonele în care este un ingredient obișnuit pentru gătit.
Datorită conținutului caloric ridicat, tapioca este cel mai bine să fie consumată dimineața, la micul dejun. Vă propun o rețetă simplă de tapioca puddig, în care puteți adăuga la alegere fructe din dulceață, scorțișoară, vanilie.
Ingrediente pentru tapioca pudding:
Avem nevoie de: 1/2 cană perle mici de tapioca, 1 cană lapte de cocos (sau orez, migdale, soia), un praf de sare, 1/2 linguriță pastă de vanilie sau extract de vanilie, 2/3 cană zahăr nerafinat (sau miere, sirop de agave). La alegere se pot adăuga fructe proaspete tăiate cuburi, scorțișoară sau dulceață pentru decor.
Tapioca pudding, mod de preparare
Se fierb perlele de tapioca într-o cantitate de 4 ori mai mare de lichid, fie apă, fie lapte vegetal: lapte de cocos, migdale, orez sau soia. Este necesară o cantitate mai mare de lichid întrucât tapioca îl absoarbe și se umflă. În timpul fierberii se amestecă mereu, pentru ca perlele de tapioca să nu se lipească de fundul vasului, iar focul trebuie să fie mic.
Pe parcursul fierberii, perlele de tapioca își pierd culoarea albă și devin transparente, datorită amidonului care trece în lichid, iar compoziția se leagă tot mai mult. Timpul de fierbere este de aproximativ 30 de minute. La final adăugăm zahărul, miere sau sirop de agave. Se omogenizează bine.
După ce s-a fiert se toarnă în boluri și se ornează după gust cu dulceață, fructe de pădure sau scorțișoară. Este un desert excelent pe care îl putem savura chiar și la micul dejun. Pentru că nu conține gluten, se digeră ușor și are calități antiseptice, cicatrizante și dezinfectante asupra sistemului digestiv. Prin fierbere în apă sau lapte, consistența ei devine asemănătoare cu cea a gelatinei. Se poate prepara desert cu fructe sau răcituri cu legume.