Tai Chi și Qigong
Tehnicile Tai Chi și Qigong au o vechime de secole. Tai Chi și Qigong presupun grațioasele mișcări lente care îmbunătățesc echilibrul, flexibilitatea și rezistența, intensificând atât sănătatea mentală cât și cea fizică. Qi (chi) este cuvântul chinez pentru forța vieții. Tai chi este procesul de conectare cu forța universală supremă.
Qigong este tradus prin „cultivarea energiei”. Ambele tehnici sunt apropiate de meditații în mișcare, menite să trezească conștiența în corp, prin mișcările lor fluide, centrate. Milioane de oameni practică tehnicile tai chi și qigong, considerate primele programe de fitness minte/corp, care cultivă relaxarea în mijlocul acțiunii.

Tehnicile tai chi și qigong, integrează intenția, respirația și mișcarea, pentru a îmbunătăți coordonarea minte/corp. Aceste tehnici de integrare minte/corp, aduc multe beneficii în aspecte diferite ale sănătății noastre.
Oamenii care practică tai chi, prezintă un echilibru și o coordonare, precum și îmbunătățirea stării de sănătate a inimii și plămânilor. Vă voi prezenta câteva tehnici ușoare, în care să folosiți aceste frumoase mișcări, pentru a trezi integrarea minte/corp.
Tai Chi și Qigong, mișcarea energiei
Efectuăm aceste mișcări, cu toată atenția îndreptată asupra corpului. Toate mișcările sunt continue, fluide și lente.
- Stăm cu picioarele depărtate, ceva mai mult decât lățimea umerilor, paralele între ele.
- Ridicăm încet brațele în față și în sus, flexând ușor genunchii. Continuăm, până când mâinile sunt la înălțimea umerilor, cu vârfurile degetelor îndreptate unele către altele, la o distanță de aproximativ 15 centimetri, cu palmele orientate către corp.
- Continuăm să ne mișcăm încet, rotind umerii către interior și coborâm încet mâinile, astfel încât palmele să fie cu fața la podea, cam la înălțimea taliei. În același timp, flexăm ceva mai mult genunchii.
- Din nou, ridicăm treptat brațele și mâinile, până ce degetele sunt față în față, în același timp, ne ridicăm ușor îndreptând parțial genunchii.
- Repetăm de mai multe ori această secvență, imaginându-ne că ne mișcăm în apă. După câteva repetiții, coborâm lent mâinile pe lângă corp și revenim la poziția normală de repaus.
Tai Chi, Qigong, schimbarea posturii
Vă încurajez să vă găsiți propriul program de mișcare conștientă. Practicarea acestor proceduri cu toată atenția, vă va permite să mențineți o linie de comunicare clară și sănătoasă între minte și corp, în toate etapele vieții.
Fiecare dintre aceste exerciții minte/corp, încurajează trupul să exprime vitalitatea sa naturală, prin mișcare. Când energia corpului este lăsată să curgă, trăncăneala minții scade și apare o stare de observare inocentă. Această experiență, în care ne simțim prezenți în corpul nostru, cultivăm integrarea minte/corp și astfel intensificăm sensibilitatea gândurilor către celulele noastre.

Așa cum știm că gândurile și sentimentele pot influența corpul, tot așa știm că și corpul ne poate influența starea psihică și emoțiile. Schimbarea posturii sau a poziției are o influență directă și imediată asupra modului în care gândim și ne simțim.
Atunci când ne simțim slăbiți și epuizați, încercăm să schimbăm modul în care stăm pe scaun sau în picioare, pentru a avea o poziție mult mai energică și observăm modul în care ni se transformă starea mentală.
Ne dezvoltăm intens integrarea minte/corp prin intermediul tehnicilor tai chi, qigong precum și yoga, care ne permit identificarea dezechilibrelor și corectarea lor mult mai rapid, înainte ca ele să ducă la situații mult mai grave.
Ascultă semnalele corpului și respectă-le
Să nu ascultăm semnalele corpului nostru referitoare la sănătate, înseamnă să accelerăm îmbătrânirea, care constituie cauza de bază pentru multe boli. Când corpul nostru exprimă o necesitate legată de sănătate, dar mintea refuză să o asculte, începe dezechilibrul, dezintegrarea minte/corp.

Iată câteva exemple, pe care fiecare dintre noi le putem întâlni zilnic, în lipsa unui program bine organizat:
- Atunci când corpul este obosit și are nevoie de somn, mintea noastră încalcă această necesitate, pentru a privi o emisiune de noapte la televizor.
- Atunci când corpul nostru este sătul la sfârșitul unei mese, mintea insistă să revenim la bufet, pentru încă o porție de desert.
- Atunci când corpul nostru simte nevoia de mâncare, mintea insistă să lucrăm și în timpul prânzului.
- Atunci când corpul nostru ne cere să ne întindem, mintea refuză și încercăm să muncim până la epuizare.
- Atunci când corpul nostru ne cere să ne golim vezica, mintea refuză să ne ridicăm de pe scaun în timpul unui film. Și exemplele pot continua.
Este bine să ne ascultăm semnalele corpului și să ne formăm obiceiuri sănătoase. Să ascultăm ritmul biologic al corpului, să practicăm exercițiile ușoare, într-un mod conștient și atent, fără să ne judecăm foarte aspru. Dacă medităm în mod regulat și ne observăm alegerile, vom realiza că apar mai puține impulsuri care să creeze conflict între minte și corp.