Terapia cu pietre, o invenție Americană?

Acest articol este disponibil și în: English

Terapia cu pietre

Terapia cu pietre
Image from Pixabay

Terapia cu pietre face parte dintre acele ”invenții” americane care au făcut înconjurul lumii. Terapia cu pietre, nu datează însă mai departe de anul 1933 când Mary Nelson, creatoarea procedeului Stone Therapie în Tucson, Arizona, a ”codificat” pentru întâia oară acest tratament devenit atât de popular. Totul a pornit așa cum se întâmplă de obicei, de la o ”iluminare” bruscă. Revelația s-a petrecut în locul cel mai ciudat posibil: o saună în care Mary venise să se destindă, dar care nu funcționa bine și afișa temperatura de 80 grade Celsius.

Mary suferea de dureri constante pentru că își masa clientele pe parcursul întregii zile și nu-și lua nici o pauză. Tânăra maseuză nu mai știa ce să facă pentru a-și ușura durerile. Într-un moment de inspirație divină, maseuza a luat pietrele de bazalt care serveau la încălzirea saunei și le-a plasat pe zonele dureroase ale corpului ei. Senzația de bine s-a făcut imediat simțită și astfel, s-a născut terapia cu pietre.

Iată povestea americană a acestui procedeu original. În realitate, pietrele au fost utilizate în numeroase culturi ale lumii, în cadrul ritualurilor de purificare și vindecare. Încă din secolul al V-lea î.H., călugării japonezi își alinau durerile folosind pietre rounjite și încălzite. Mult mai târziu, indigenii din Hawai înfășurau pietre calde în frunze și le așezau pe diferite zone ale corpului pentru a trata problemele legate de nervi și angoasele, iar triburile din Norul Africii foloseau căldura pietrelor pentru diminuarea durerilor menstruale.

Terapia cu pietre, eficacitate și rafinament

Terapia cu pietre
Image from Pixabay

Unii terapeuți vor afirma că vibrația pietrelor, precum cuarțul roz și cristalul de rocă, permite dezvoltarea capacității de auto-vindecare a corpului. Iar pragmaticii vor admite faptul că alternanța bazaltului cald cu marmura rece procură o extraordinară senzație de bine.

Indiferent dacă pietrele sunt magice, posedă virtuți medicale sau dacă adevărul este undeva la mijloc, un lucru este absolut cert: terapia cu pietre este la modă! Centrele de înfrumusețare și SPA-urile își dispută onoarea de a integra în oferta lor, denumind-o cât mai fantezist și artribuindu-i origini cât mai îndepărtate.

Utilizate mai întâi singure ( prima terapie cu pietre consta în plasarea și lăsarea pietrelor calde pe corpul clientei, timp de o jumătate de oră ), pietrele au devenit astăzi accesorii indispensabile în diferite tehnici de îngrijire: reiki, reflexologie, shiatsu, masaj pe bază de uleiuri esențiale.

Unii maseuri produc chiar ”efecte speciale”, îndemnându-și clientele să țină o piatră caldă în mâna stângă și una rece în cea dreaptă, pentru a lăsa cele două temperaturi să se ”vâneze” reciproc prin corp. O adevărată experiență yin/yang! Dar utilizarea pietrelor, nu se limitează numai la tratamentele corporale. Pietrele sunt prezente peste tot: îngrijirea mâinilor, a picioarelor și chiar a feței, caz în care se folosesc adesea pietrele prețioase.

Terapia cu pietre
Image from Pixabay

Astfel, faimosul masaj cu jad chinezesc are uimitoare efecte anti-rid. Acest procedeu are întotdeauna un efect pozitiv asupra clientelei. Unele esteticiene își perfecționează masajul, așezând pietre calde între degetele picioarelor clientei, pentru a reda astfel suplețea încheieturilor și a facilita fluxul energetic. Picioarele sunt apoi înfășurate în prosoape calde, înmuiate în prealabil într-o baie de ierburi macerate. Pentru a accentua efectul energetic, pe toată durata masajului, clienta ține în mână câte o piatră caldă. Alte esteticiene utilizează marmura rece pentru a răcori picioarele clientei înainte ca aceasta să le introducă în apă călduță și parfumată, pentru ca ea să aibă parte de o experiență deosebită, yin și yang.

Misticii vă vor spune că tot ce naște din pământ e parte integrantă din simfonia universală, greu de perceput de urechea umană. Astfel pietrele prețioase ar emite note înalte, în timp ce bazaltul sau marmura ar propaga în eter note grave. Romanticii vor șopti confidențial, că mineralele ne influențează norocul, că opalul poartă ghinion, rubinul înveselește și că diamantele sunt cele mai apreciate.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...