Tomatele „merele peruviene”
Tomatele sunt originare din Peru, unde erau cultivate în grădinile aztecilor, iar numele lor a rămas nealterat până astăzi: „tomate”. Tomatele au fost aduse de conchistadori în Europa și primite cu rezerve, la început ca plante ornamentale, sub denumirea de „mere peruviene”, pentru ca abia spre sfârșitul sec. al XVIII-lea să fie ameliorate și introduse în rândul plantelor alimentare.
La fel ca multe alte plante, din patria de origine, se pare că și tomatele au fost utilizate inițial în scop medicinal. Tomatele conțin 90% apă, protide, hidrați de carbon, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamina A, vitamina C și mici cantități de vitamina E, K și lipide. Conțin acizi organici precum: acidul citric, malic, peptic, oxalați, precum și microelemente: magneziu, zinc, cupru, nichel, cobalt, brom și iod.
Culoarea roșie a tomatelor, se datorează prezenței carotenoidului licopină, care este ușor absorbit de organism, fiind un antioxidant eficient, care apără corpul de radicalii liberi, în special în asociere cu vitaminele E și C.
Tomatele în terapie
Intern. Consumul regulat de tomate, ajută la micșorarea vâscozității sângelui, reducându-se astfel riscul de tromboză și ateroscleroză, simțindu-se o ameliorare evidentă a afecțiunilor vasculare.
Sunt utile în hipoaciditate și în afecțiuni ale stomacului, prin stimularea secreției de suc gastric și cu același efect și asupra secreției pancreatice. Datorită conținutului ridicat de oxalați, sunt contraindicate în litiază oxalică.
Tomatele sunt ușor laxative și diuretice, cu eliminare de urați, fiind utile în azotemie și litiază urică. Datorită valorii nutritive reduse, sunt recomandate în curele de slăbire. Prin conținutul ridicat de vitamine sunt indicate în hipovitaminoze.
Extern. Sunt utilizate cu mult succes în cosmetică, fiind un adjuvant pentru tenul acneic. Se recomandă și pentru curățarea tenurilor grase, cu puncte negre. Sunt foarte benefice pentru cosmetica mâinilor, ajutând la catifelarea lor și la atenuarea sau îndepărtarea iritațiilor produse de detergenți.
Mod de întrebuințare
Se consumă ca atare sau sub formă de suc, în special în dietele de slăbire. În cosmetică, măștile pentru ten se fac cu fructe bine coapte, zdrobite și ținute cel puțin 20 de minute pe față.
Tamponarea obrazului cu felii de tomate, de mai multe ori pe zi, în cure de 3-4 săptămâni, dă rezultate în cazul tenului acneic.
Laptele nutritiv pentru cosmetica mâinilor, se prepară astfel: 50 ml suc de tomate, o linguriță de glicerină și un vârf de cuțit de sare. Se întinde pe suprafața dermului și se masează ușor pielea.