Colaborarea dintre Franța și România, precum și bunele relații dintre cele două țări sunt cunoscute și întreținute permanent în rândul comunității academice prin susținerea diverselor proiecte sociale. Un eveniment care deschide seria oportunităților pentru România a fost organizat la Ambasada Franței din București, unde Excelența sa dna. Ambasador Laurence Auer, împreună cu dl. Nicolas Sale Președintele Internațional Residence Escoffier au înmânat diploma de recunoaștere și cooperare a dl-ui Stephane Oprea Președintele Institutului Culinar Auguste Escoffier pentru România.
Transformă-ți pasiunea într-o carieră culinară

Institutul Culinar Disciples Escoffier este o școală contemporană cu tradiții vechi și viziune asupra viitorului. Aici puteți afla noile tendințe în gastronomie, combinând ingrediente de calitate pentru a crea rețete de succes. Cu delegații în peste 27 de țări și peste 30 000 de membri de la înființare: Franța, Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Elveția, Asia cu cele 9 delegații: China, Hong Kong, Macao, Coreea de Sud, Vietnam, Filipine, Japonia, Tailanda și Singapore, Asociația Discipolilor Escoffier organizează și participă la numeroase evenimente în interesul tinerilor, unde împărtășesc pasiunea comună pentru arta culinară.
O poveste de stele Michelin
Povestea frumoasă a lui Cătălin, demonstrează că se poate să devii omul care ai visat chiar dacă aparent ai impresia că nu ai nici o șansă. Se spune că nimic nu este întâmplător și în viață putem întâlni oameni care să ne schimbe destinul în bine. Cătălin Andrei Vasilescu, a fost crescut de bunici până la vârsta adolescenței când și-a întâlnit părinții biologici. La 17 ani a lucrat într-un restaurant din Ploiești, iar la 19 a plecat în Italia, fără să cunoască limba italiană. Dimineața tăia lemne și seara lucra într-un restaurant până la miezul nopții. Munca istovitoare l-a făcut să se întoarcă acasă și bineînțeles că l-au atras joburile în restaurante.

Din lipsa unei perspective și a veniturilor destul de mici, Cătălin ajunge la 28 de ani pe un drum greșit, fiind plasat în detenție. Aici își arată priceperea în bucătărie, unde înțelege mai bine, cum mâncarea este mult mai mult decât atât și că, gătitul hrănește emoțiile și sufletele oamenilor. Așa a înțeles diferența dintre gătit și gastronomie și a fost acceptat la Institutul Culinar Disciples Escoffier unde Chef Ciprian Nicolescu îi este mentor.
După absolvirea cursului 1 și 2 la Institutului Culinar Disciples Escoffier, a plecat în Italia în orașul Malcesine Lago di Garda, unde a lucrat într-un restaurant în timpul verii. Datorită ajutorului și recomandărilor președintelui Escoffier Romania, Stephane Oprea, în acest moment, lucrează ca Executif Chef într-un restaurant din Alpii Francezi, în stațiunea turistică Megeve (Montgenevre). Tot la recomandarea lui Stephane Oprea, el a continuat să-și urmeze visul studiind cursul 3 și cu multă perseverență a obținut diploma de excelență în gastronomie, emisă de Ministerul Educației Francez. A urmat apoi un stadiu de practica de 6 luni în Spania, la restaurantul Amuse Bouche – 3 stele Michelin condus de Executiv Chef Martin Berasatequi 12 stele Michelin. Citiți și articolul: Unde se va deschide primul restaurant cu stele Michelin în România
Un vis împlinit cu stele Michelin

„Bucătăria bună este baza adevăratei fericiri„, este motto-ul lui Auguste Escoffier, care a transformat pasiunea într-o carieră culinară. Vitalie Nofit este un exemplu care ne arată că visele se împlinesc, desigur cu multă muncă, seriozitate și perseverență. La 18 ani a plecat din Republica Moldova și după mai multe experiențe a ajuns în nordul Spaniei. Cu toate că nu știa să gătească, în 2005 s-a angajat în bucătăria restaurantului Boroa, unde se ocupă de pregătirea preparatelor la grătar.
Bucătarul restaurantului Boroa, Javier Gartziatot, este mentorul care i-a schimbat total destinul. Cu el a început primele lecții în meseria de gătit. În 2008 restaurantul Boroa a primit o stea Michelin, iar Vitalie a făcut parte din echipa care a adus această distincție. În 2009 a participat la prima competiție de gastronomie din Valladolid, unde se clasifică pe locul cinci din 87 de participanți. Fiind foarte apreciat pentru pasiunea cu care lucra, este trimis la restaurantul Martin Berasatequi din Lasarte, 16 stele Michelin, pentru a învăța cele mai noi tehnici de bucătărie de marcă. Citiți și articolul: Cerința obligatorie pentru restaurantele care doresc să obțină mult râvnitele stele Michelin
2013 este un an de ascensiune pentru Vitalie care ajunge la cel mai bun restaurant din lume, El Celler de Can Roca, unde gătește alături de frații Joan și Jordi Roca. În 2018 revine la restaurantul Boroa în calitate de Executive Chef, iar în 2020 devine membru în Asociația Disciples Escoffier Romania.

Atunci când ne gândim să începem un nou curs de calificare, cu siguranță este bine să avem în vedere mai multe criterii: cât de credibilă este școala respectivă, ce învăț, cine sunt instructorii, cât costă și ce recunoaștere voi avea după ce finalizez cursul, astfel ce șanse am ca un angajator să mă aleagă.
Stephane Oprea, Președintele Institutului Culinar Escoffier, se implică foarte mult în proiectele sociale și împreună cu colaboratorii și sponsorii lucrează la un program de burse pentru tinerii dornici să parcurgă acest drum minunat. Cei care doresc să studieze cursurile de gastronomie la Institutul Culinar Escoffier vor primi diplome eliberate de Ministerul Educației Francez. Institutul Escoffier a încheiat un parteneriat cu Chef Martin Berasatequi – Spania, deținător a 12 stele Michelin, unde absolvenții Grand Ecole Escoffier au posibilitatea să efectueze stagii de practică. Cu această recunoaștere și recomandările lui Stephane Oprea aveți șansa să lucrați în bucătăriile celor mai renumite restaurante și hoteluri din lume și chiar să vă deschideți propriul business. Mult succes!