Experiență culinară în China
În China, obiceiurile culinare au un specific aparte. Mergem într-o vacanță a simțurilor, pentru a savura gastronomia chinezească. Masa începe întotdeauna cu un ceai de plante și continuă cu aperitivele. Stilul chinezilor este de a prepara cât mai multe feluri de mâncare, în cantități mici însă. Supele sunt servite în general aproape la final, cu scopul de a îmbunătăți digestia.
Tehnicile de gătit în gastronomia chinezească diferă și ele de cele din Europa: alimentele sunt fie opărite, adică fierte în apă clocotită un timp foarte scurt, fie călite, adică prăjite în ulei încins, la temperatură foarte ridicată doar câteva minute, într-o tigaie specială adâncă care poartă denumirea de ”wok”.
De aceea, aceste rețete culinare necesită un timp foarte scurt de preparare. Legumele sunt tăiate bastonașe subțiri și lungi, iar carnea, fâșii sau cubulețe. Aproape toate felurile de mâncare chinezească conțin orez, în general cu legume sau paste. Cele mai frecvente tipuri de carne folosite sunt puiul, vita și porcul, peștele și fructele de mare.
În rețetele gastronomice din China, sosurile sunt în general sărate, dintre acestea cel mai des folosit fiind sosul de soia. De asemenea, mâncărurile tradiționale chinezești conțin legume specifice ( cum ar fi bambusul ), dar și condimente tipice ( galifenul ). Chinezii mănâncă ca și japonezii, folosind bețișoarele.
Să gustăm câteva preparate culinare din China
Salată cu tăieței și carne de porc
200 g mușchiuleț de porc, 2 salate verzi, 1 ardei gras roșu, 2 linguri ulei, 1 pachet fidea de orez ( 300 g ), 4 linguri sos de soia, sare, piper.
Îndepărtăm grăsimea din carne, apoi tăiem carnea fâșii lungi și subțiri. Rupem frunzele de salată. Tăiem ardeiul bastonașe sau cubulețe.
Încingem uleiul într-o cratiță ( cel mai bine în wok ). Călim ardeiul 1 minut, la foc iute, apoi adăugăm carnea, pe care o vom căli pe toate părțile cam 3 minute, de asemenea la foc iute. Adăugăm salata și o lăsăm încă un minut la călit.
Între timp, fierbem pastele într-o oală cu sare, conform instrucțiunilor de pe pachet. Adăugăm sosul de soia în tigaie, 2 linguri de apă și pastele fierte. Presărăm sare și piper și mai lăsăm tigaia încă 4-5 minute pe foc. Este o rețetă apetisantă!
Pui chinezesc cu ardei iute
2 linguri ulei de măsline, 2-3 piepți de pui dezosați și fără pieliță, tăiați fâșii, 4 căței de usturoi tocați, 2 cepe tocate, 1 ardei gras roșu, tăiat bastonașe lungi și subțiri, 1 ardei iute tăiat fâșii, 4 linguri sos de soia, 2 lingurițe zahăr, 1 legătură busuioc, sare, piper.
Încingem o lingură de ulei într-o cratiță ( sau wok ). Adaugăm puiul și îl călim pe toate părțile, la foc iute cam 10 minute. Scoatem puiul pe o farfurie. Adăugăm uleiul rămas în cratiță. După ce s-a încins bine, adăugăm usturoiul și ceapa. Le lăsăm la foc iute 3 minute.
Adăugăm puiul înapoi în cratiță, peste ceapă și usturoi. Adăugăm ardeiul gras, ardeiul iute, sosul de soia și zahărul. Presărăm sare și piper și mai lăsăm încă 10 minute pe foc, după care adăugăm frunzele de busuioc. Se servește fierbinte. Picant și gustos!
Legume cu tăieței de orez
O mână tăieței de orez ( 150 g ), 6 linguri sos de soia, sucul unei portocale, 1 linguriță zahăr, 1/2 linguriță făină, 1 lingură ulei, 2 căței de usturoi tocați, 2 ardei grași roșii tăiați fâșii, 2 morcovi tăiați bastonașe, 2 dovlecei tăiați bastonașe, o mână păstăi de fasole verde, 4 cartofi, tăiați rondele, sare, piper, verdeață pentru decor.
Fierbem tăiețeii în apă cu sare 7-8 minute. Între timp amestecăm într-un castron sosul de soia, sucul de portocală,zahărul și făina. Călim usturoiul într-o cratiță cu ulei încins ( sau în wok ). Adăugăm restul legumelor ( în afară de cartofi ) și le călim 3 minute la foc iute. Punem cartofii la fiert în apă cu sare cam 10 minute.
Scurgem cartofii de apă și îi adăugăm în cratiță. Punem sosul de soia cu făina, zahărul și sucul de portocală în cratiță, adăugăm și tăiețeii și le lăsăm încă trei minute la foc iute. Decorăm cu verdeață tocată. Este o mâncare proaspătă și dietetică.
Orez picant cu creveți
1 cană orez cu bobul lung, 250 g mazăre congelată, 3 linguri ulei de măsline, 1 ceapă tocată, 3 felii bacon tăiate fâșii, 1 lingură bulion, 1 pungă cu creveți congelați, 1 ou bătut, sos de soia, pentru servit.
Fierbem orezul într-o oală cu apă și sare 10 minute (cam 3 căni cu apă). Adăugăm boabele de mazăre în ultimele 3 minute. Decongelăm creveții la microunde.
Între timp, încingem 2 linguri de ulei într-o cratiță sau un wok. Adăugăm ceapa și baconul și le călim 3-4 minute. Adăugăm bulionul și creveții decongelați și călim totul încă 2-3 minute.
Adăugăm 1 lingură de ulei, punem oul și amestecăm bine cu restul compoziției, apoi adăugăm orezul și mazărea, amestecând bine. Se servește fierbinte cu sos de soia. Este clasic și aromat!
Sper că v-a plăcut această vacanță culinară în China! Puteți să încercați și voi acasă aceste rețete simple dar extrem de gustoase și sănătoase.