Viața este mișcare

Acest articol este disponibil și în: English

Mișcarea ne influențează stilul de viață

Un stil de viață activ în care îmbinăm activitățile curente cu mișcarea, ne ajută să asimilăm mai bine energia pe care o primim din mediul natural. Mișcarea este benefică pentru toți, tineri sau bătrâni. Mișcarea este foarte importantă în special pentru oamenii bolnavi. Un organism bolnav are nevoie de mai multă mișcare fizică decât unul sănătos.

viața este mișcare
Image from Pixabay

Cei care suferă de boli de inimă și probleme de circulație sau reacționează prost la schimbările de presiune atmosferică, furtuni magnetice, radiații solare, schimbările de temperatură, prea cald sau prea frig, ar trebui să facă exerciții regulate pentru a-și întări organismul în fața acestor factori.

Trebuie să înțelegem un adevăr simplu: viata este mișcare. Stilul de viață activ, nu numai că ne protejează de boli, dar ne ajută să eliminăm unele maladii de care deja suferim. Ce ne oprește să procedăm astfel?

Motivația te ajută să începi, însă cu disciplina acționezi în continuare.

Dacă obișnuim să gândim ”Am atâtea lucruri de făcut, nu am timp să fac exerciții”, este timpul să ne răzgândim. Mișcarea, exercițiul fizic, sunt la fel de importante ca și hrana pentru mușchi, organe interne și creier. Lipsa de mișcare fizică ne face slabi, bolnavi și ne îmbătrânește prematur.

Mișcarea este vitală pentru buna funcționare a inimii, mușchilor și sistemului circulator, pentru îndepărtarea eficientă a resturilor și toxinelor și pentru creșterea eficienței întregului nostru organism.

viața este mișcare
Image from Pixabay

Mișcarea ne schimbă viața, ne aduce energie, frumusețe și tinerețe, contribuind la sănătatea psiho-emoțională. Mișcarea, echilibrează nivelul serotoninei din creier, supranumită și ”hormonul fericirii”, răspunzător pentru starea de bine a organismului. A face mișcare nu înseamnă neapărat un abonament la o sală de sport. Există nenumărate modalități de a crește treptat nivelul de mișcare și aceasta poate fi integrată în viața de zi cu zi.

Mișcarea în picioarele goale ne încarcă bateriile

Viața este mișcare. Organismul nostru se comportă ca o baterie cu sarcina pozitivă în partea superioară, incluzând capul și cu cea negativă în partea inferioară a corpului și în picioare. Primim încărcătura pozitivă de la univers și cea negativă de la pământ.

Mersul pe jos este pe bună dreptate numit regele exercițiilor fizice. Niciun alt exercițiu nu aduce atâta armonie în funcționarea mușchilor. Mersul pe jos nu cere nici un fel de echipament special, poate fi făcut oricând și pe orice fel de vreme. O plimbare zilnică, chiar de unu sau trei kilometri, stimulează într-un mod minunat mușchii inimii și sistemul circulator.

Cel mai bine este să facem mișcare în aer curat, în parc sau în pădure. În timpul unei plimbări, trebuie să fim relaxați și să ne gândim la faptul că, la fiecare pas, sângele circulă prin vasele de sânge ne curăță și ne hrănește organismul. Putem chiar crea unele stereotipuri mentale pozitive repetând la fiecare pas ”Sunt sănătos și puternic, sunt tânăr și frumos, sunt plin de energie”. Când ne plimbăm pentru a ne vindeca, este important să nu obosim. Mișcarea ar trebui să ne facă să ne simțim ușori și împrospătați.

viața este mișcare
Image from Pixabay

Mersul în picioarele goale nu numai că întărește sistemul imunitar, ci previne și durerile de spate, de umeri și cele din mușchii picioarelor, de care suferă doamnele care poartă pantofi cu tocul înalt și vârful ascuțit.

Hipocrate spunea: ”Cea mai bună încălțăminte este lipsa încălțămintei”. În toată lumea au fost făcute studii asupra proceselor pe care mersul desculț le stimulează în corp. Există aproximativ 72.000 de terminații nervoase în picioare. Mersul desculț acționează ca un masaj natural și influențează pozitiv funcționarea organelor interne.

Atunci când am început să folosim încălțăminte, am pierdut legătura cu sarcina electrică a pământului. Acest lucru provoacă o gamă largă de maladii, precum durerile de cap, nervozitatea, nevroza, bolile cardiace și multe altele.

Indiferent de vârstă, faceți astfel de plimbări terapeutice în picioarele goale cât de des posibil. Veți observa schimbări pozitive ale stării de sănătate cu fiecare zi. Veți avea mai multă energie, un somn odihnitor, stare psihică bună și o dorință de viață reînnoită.

Alergarea, moment de bucurie

Alergarea este una dintre cele mai bune modalități pentru a ne întări imunitatea la infecții și a ne păstra vigoarea și sănătatea. Spartanii obișnuiau să spună: ”Dacă vrei să fii puternic, aleargă! Dacă vrei să fii sănătos, aleargă! Dacă vrei să fii înțelept, aleargă!”

Alergarea întărește pereții vaselor de sânge, scade tensiunea și nivelul de colesterol, dezvoltă sistemul gastrointestinal și întărește coloana vertebrală, articulațiile și mușchii. Beneficiile alergării sunt cunoscute de mulți ani. Au existat și cazuri de probleme cardiace din cauza exercițiilor intensive de alergare. Cu toate acestea, problemele pot apărea numai dacă nu luăm în calcul capacitatea specifică a organismului nostru, încălcând regula de creștere graduală a intensității, importantă în cadrul oricărui exercițiu fizic.

viața este mișcare
Image from Pixabay

Este bine să căpătăm obiceiul moderației în tot ceea ce facem, mâncarea, băutura, exercițiile fizice, pentru că obiectivul nostru este să ne îmbunătățim starea de sănătate. Organismul neexersat și poluat nu poate suporta exercițiile intensive de alergare.

Pentru ca alergarea să ne facă să ne simțim reîmprospătați, tineri și sănătoși, trebuie să respectăm câteva reguli:

  • Folosim numai încălțăminte cu măsura potrivită și cu talpa de formă corectă.
  • Ideal ar fi să alergăm pe pământ și pe iarbă, pentru că se absorb șocurile și întăresc mușchii și articulațiile. Alergarea pe asfalt poate provoca rănirea și inflamarea articulațiilor.
  • Aleargă în fiecare zi pentru a maximiza efectele benefice ale alergării.
  • Dacă nu ai făcut efort fizic de multă vreme, alternează alergarea cu mersul normal. Aleargă câte 30 de metri, apoi mergi o perioadă ( nu-ți forța corpul ).
  • Nu te forța prea mult, relaxează-ți mușchii și fă pași mici. Nu contează distanța, ci felul în care sunt exersați mușchii. Șocurile ușoare asupra călcâielor împing fluxul de sânge din vene în sus. Funcționează ca un masaj, întărește pereții vaselor de sânge și previne depunerea colesterolului și a sărurilor în vasele de sânge și pe articulații.
  • Îmbracă-te bine, pentru a provoca transpirația, care ajută la curățarea organismului.
  • Seara putem alerga la două, trei ore după masă. Alergarea ar trebui să fie un moment de bucurie, nu o povară.
  • Este bine să facem exerciții fizice singuri. Sănătatea și starea fizică a fiecăruia este diferită și permit viteze și intensități diferite de alergare. Începătorii care aleargă cu un grup experimentat și încearcă să mențină același ritm își pot pune în pericol sănătatea.

Sănătatea depinde de echilibrul dintre alimentație și activitate fizică.

Hipocrate

Trebuie să citești și ...

Articolul precedent
Articolul următor

Îți recomandăm să citești și ...