Vitamina C, previne îmbătrânirea organismului

Acest articol este disponibil și în: English

Vitamina C este esențială împotriva îmbătrânirii pielii

Vitamina C previne îmbătrânirea organismului
Image from Pixabay

Vitamina C, joacă un rol esențial în funcționarea optimă a organismului, ajutând la întârzierea îmbătrânirii pielii. Vitamina C, este cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, fiind unul dintre cei mai siguri și eficienți nutrienți. Printre beneficiile importante, vitamina C, protejează organismul împotriva deficiențelor imunitare, ajută la eliminarea eficientă a paraziților, la prevenirea bolilor cardiovasculare, a problemelor prenatale, a bolilor de ochi și chiar previne îmbătrânirea organismului.

Deficiența de vitamina C

Vitaminele au un rol important în alimentație, atât pentru creștere și dezvoltare, cât și pentru menținerea stării de sănătate a organismului. Lipsa vitaminelor provoacă tulburări metabolice grave, ducând la apariția unor boli carențiale denumite hipovitaminoze.

Deficiența de vitamina C în organism apare de cele mai multe ori din cauza dietei necorespunzătoare. Cantitatea insuficientă de vitamina C din organism, afectează producția de colagen, lucru care duce la ruperea țesuturilor. Cea mai gravă afecțiune cauzată de lipsa vitaminei C din organism, este scorbutul. Această boală este tot mai rar întâlnită în zilele noastre.

Vitamina C previne îmbătrânirea organismului
Image from Pixabay

Cei care sunt predispuși la deficienta de vitamina C sunt persoanele fumătoare, dependenții de alcool, persoanele mai în vârstă, femeile însărcinate, cei care suferă de afecțiuni care împiedică absorbția de către organism a nutrienților din alimente, precum și cei care susțin dietele extreme.

Dacă nu este tratată, deficiența de vitamina C, poate cauza probleme respiratorii, febră și convulsii, în cazuri rare. Persoanele care au o deficiență de vitamina C, resimt o stare de oboseală și slăbiciune constantă. În cazul acesta apar dureri musculare și de articulații, învinețirea rapidă a pielii la orice lovitură, pielea se usucă, părul se rupe ușor, apar inflamațiile, decolorarea gingiilor, sângerări nazale și chiar pierderea în greutate.

Ce beneficii are Vitamina C?

Vitamina C, alături de celelalte vitamine sunt sintetizate de plante și numai în mică măsură de organismul animal. Din punct de vedere chimic Vitamina C este hidrosolubilă și se găsește aproape în exclusivitate în regnul vegetal.

Vitamina C este recunoscută pentru întărirea sistemului imunitar, reducând simptomele gripelor sau răcelilor prin efectul lor antioxidant. Vitamina C, protejeză organismul împotriva bolilor cardiovasculare și a diabetului. Protejează pielea împotriva razelor ultraviolete, stimulează producția de colagen, cicatrizează rănile și îmbunătățește textura pielii, prevenind îmbătrânirea ei. Este recunoscută pentru efectele benefice în cazul stresului, scade riscul de cataractă, ajută la scăderea în greutate, menținând nivelul de energie al corpului.

Vitamina C o găsim în fructele și legumele din grădină

Vitamina C de calitate, nu se găsește în capsule, ci în grădină! Suplimentele din farmacii cu vitamina C, conțin doar acid ascorbic, în timp ce vitamina C din natură are toate componentele necesare organismului.

Fructele și legumele verzi, sunt bogate în vitamina C, iar consumul lor ne asigură o doză sănătoasă din această vitamină. Portocalele, ardeiul roșu, ardeiul iute, ardeiul verde, kale, varza de Bruxelles, broccoli, căpșunele, grapefruit, guava, kiwi, măceșele, cătina, coacăze, pătrunjelul, conțin cele mai mari doze de vitamina C.

Vitamina C previne îmbătrânirea organismului
Image from Pixabay

Ardeiul verde conține cel puțin triplu vitamina C față de citrice. Mazărea, roșiile, papaya, pepenii, ananasul sau fructele de pădure, conțin doze mari de vitamina C. O dietă bazată pe cât mai multe fructe și legume din aceste categorii, asigură raportul optim de vitamine și minerale, printre care și vitamina C, necesare unui organism sănătos.

O dietă echilibrată în care să includeți fructele și legumele vă va ajuta să vă mențineți organismul sănătos, prevenind îmbătrânirea organismului. Includerea sucurilor de fructe și legume în alimentația zilnică, vă oferă, de asemenea, vitamine, minerale, fitonutrienți și aminoacizi pentru o stare de sănătate cât mai bună.

Vitamina C prezentă în fructe și legume, vă va ajuta să fiți energici și plini de vitalitate, ve-ți avea un ten mai curat și mai luminos, părul și unghiile vor fi mai sănătoase, ve-ți suferi mai puține infecții, precum răceli sau gripe.

Așa cum spunea Mihaela Rădulescu: ”Oricât de bună ar fi moștenirea genetică, trebuie susținută cu o alimentație sănătoasă, minimalistă, dar nutritivă, cu un supliment de vitamine care trebuie luate doar după sfatul specialistului. Așa că mi-am redecorat frigiderul pe interior – arată mult mai verde, dar și cu ouă, lactate, brânzeturi, pește, fructe și multe lichide”.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...