Acasă Beauty Piersici 6 recomandări pentru sănătate și frumusețe

Piersici 6 recomandări pentru sănătate și frumusețe

Piersici 6 recomandări pentru sănătate și beauty
Image from Pixabay

Acest articol este disponibil și în: English

Sănătate și frumusețe cu piersici

Consumul de piersici aduce nenumărate beneficii pentru organismul nostru. Este bine să consumăm fructele de piersici mai ales în sezon, pentru aroma delicioasă, dar mai ales pentru conținutul bogat în vitamine, minerale și antioxidanți.

Piersicul, provine din Persia, de unde îi vine și denumirea latină, apoi a fost răspândit și în Imperiul Roman. După unele manuscrise, se pare că originea s-a este China, cu peste 4 milenii în urmă. Fructele de piersici sunt parfumate, ușor digerabile și cu o mulțime de recomandări terapeutice.

Piersici – recomandări terapeutice

Piersici 6 recomandări pentru sănătate și beauty
Image from Pixabay

Fructele proaspete de piersici conțin 85-89% apă, protide, hidrați de carbon, acizi organici, săruri minerale: Na, K (200 mg%), Ca, P, Fe, I, vitamina A, beta-caroten, B1, B2, niacină și cca 9 mg% vitamina C. Din piersici, prin procesul de distilare se obține un ulei volatil, care conține esteri, linalol și acizi: acetic, formic, caprilic, aldehide, cadinen.

Piersicile facilitează digestia. Datorită digerabilității ridicate a pulpei, piersicile, facilitează digestia, protejează aparatul digestiv, fiind recomandate în special persoanelor în vârstă, debile sau dispeptice. Pentru unele persoane fructele fierte sunt mai bine tolerate. Piersicile ajută la eliminarea toxinelor de la nivelul colonului, stomacului, ficatului și rinichilor, datorită conținutului de fibre și potasiu.

Piersicile sunt un stimulent stomahic minunat, asupra glandelor digestive. Ele sunt și ușor laxative, însă mai accentuat diuretice și depurative, fiind recomandate în dieta celor cu litiază urinară, gută și reumatism.

Curăță tenul. Piersicile constituie un remediu excelent pentru curățarea tenului. Vitamina A și C, prezentă în aceste fructe, sunt esențiale pentru sănătatea pielii. Vitamina A, hidratează pielea, îi redă suplețea, o catifelează, în timp ce vitamina C, este un antioxidant puternic care protejează pielea împotriva radicalilor liberi. Consumate ca atare, în stare proaspătă sau aplicate direct pe ten (cele foarte coapte), ajută foarte mult la ameliorarea ridurilor și a cearcănelor, îmbunătățind aspectul tenului.

Piersici 6 recomandări pentru sănătate și beauty
Image from Pixabay

Menține sănătatea ochilor. Beta-carotenul, hrănește și protejeză retina ochilor de radicalii liberi, previne apariția cataractei și degenerescența maculară care apare odată cu înaintarea în vârstă. Beta-carotenul, este un antioxidant esențial pentru sănătatea ochilor, îmbunătățind circulația sanguină în întregul corp.

Colesterolul sub control. Fructele ajută la menținerea colesterolului în limitele normale și chiar previn aceste probleme. Consumate zilnic, țin sub control și previn apariția diabetului și a bolilor cardiovasculare. Nu conțin grăsimi, au foarte puține calorii și zaharuri naturale, fiind ideale în caz că dorim să urmăm o dietă sănătoasă.

Antiinflamatoare și antimicrobiene. Sunt excelente în cazul suferințelor provocate de gută și reumatism, datorită proprietăților antiinflamatoare, antimicrobiene și antioxidante. Vitamina A, reduce inflamația, simptom destul de supărător în cazul acestor afecțiuni. Efectul laxativ, diuretic și depurativ, al acestor fructe, le fac utile în dietele celor cu litiază urinară și cum am arătat mai sus, reumatism și gută.

Tensiunea arterială sub control. Fructele au un conținut ridicat în potasiu și sărac în sodiu, ceea ce ajută la menținerea unei tensiuni arteriale optime. Potasiul și sodiul, reglează nivelul apei din organism, normalizând tensiunea arterială. Vitaminele și mineralele prezente în fructe, oferă suport globulelor roșii, îmbunătățind sănătatea vasculară.

Mod de întrebuințare

Piersici 6 recomandări pentru sănătate și beauty
Image from Pixabay

Fructele se consumă ca atare în stare proaspătă, sub formă de suc și compot. Măștile cosmetice se fac cu fructe coapte și zdrobite, cât și din frunze zdrobite. Florile și frunzele de piersic au o importanță medicinală foarte ridicată. Florile de piersic, au o aromă foarte plăcută și pot fi utilizate ca un laxativ ușor, neiritante, în constipațiile celor mici. Au de asemenea proprietăți diuretice, fiind utile și în nefrite.

Pentru copii se prepară un sirop foarte parfumat, dintr-o infuzie concentrată de flori și fructe (100 g la litru), cu o greutate egală de zahăr sau miere. Se fierbe pe foc până când compoziția ajunge la o formă siropoasă. Se iau 20-30 g pe zi.

Cu flori și frunze de piersic se poate face un dublu tratament contra oxiurilor intern sub formă de infuzie și extern cu cataplasme. Florile de piersic au proprietăți sedative, fiind utile pentru copiii cu stări de nervozitate. Au proprietăți antispastice, fiind utile pentru calmarea tusei. Infuzia de frunze sau flori (se poate face și amestec): cu 1 și jumătate linguri la o cană de apă sau lapte. Se iau 2-3 căni pe zi. Sănătate și frumusețe la un loc!

Exit mobile version