Acasă Rețete 5 Rețete cu dovlecei

5 Rețete cu dovlecei

5 Rețete cu dovlecei
Image from Pixabay

Acest articol este disponibil și în: English

Cele mai bune rețete cu dovlecei

5 Rețete cu dovlecei
Image from Pixabay

Este perioada dovleceilor și sunt sigură că și voi iubiți toate preparatele care se fac din aceste legume minunate. În această perioadă îi putem consuma zilnic, atât gătiți, cât și cruzi. În plus, florile de dovlecei pot fi și ele consumate, sunt o delicatesă. Dovleceii sunt ușor de cultivat și îngrijit, vă spun din experiența mea. Atunci când îi pregătim imediat după ce i-am cules din grădină sunt extrem de gustoși.

Dovleceii sunt bogați în vitamine și minerale, antioxidanți, apă și fibre. Îi putem introduce în ciorbe, îi putem prăji, îi dăm prin făină cu ou, alături de un sos de usturoi, putem experimenta o mulțime de rețete. Este sezonul lor și haideți să profităm la maxim de aceste legume minunate. Atât pentru vegetarieni cât și pentru cei care vor să elimine câteva kilograme acumulate, dovleceii sunt bine veniți. Au un conținut caloric extrem de scăzut, un conținut mare de apă și fibre, excelent în toate tipurile de diete. Să nu mai stăm pe gânduri și să ne apucăm de gătit!

Supă cremă de dovlecei

5 Rețete cu dovlecei
Image from Pixabay

Supa cremă de dovlecei conține multe vitamine și este ușor de preparat.

Ingrediente: 1 dovlecel, 2 cartofi, 4 căței usturoi, 4 morcovi, 1 țelină mică, 3 cepe, 1 ardei kapia, 200 ml suc de roșii, 150 ml smântână pentru gătit, sare, 1 bucată pâine baghetă.

Mod de preparare: curățăm toate legumele, le spălăm, le tocăm în bucăți mari sau le punem întregi, respectiv dovlecelul, cartofii, morcovii, ardeiul gras, cepele, țelina și cățeii de usturoi. Le punem într-o oală potrivită, le acoperim cu apă, adăugăm sarea și le lăsăm la foc mic circa 30 de minute. După ce s-a scurs timpul le lăsăm să se răcească pentru a putea fi pasate.

Peste supă adăugăm sucul de roșii, apoi pasăm totul foarte bine cu un blender. La final adăugăm smântâna lichidă și servim crema de dovlecei cu crutoane făcute din bagheta pe care am ținut-o la cuptor 7-9 minute (la 180 grade C). Cine dorește poate adăuga suc de lămâie dacă vă place un gust mai acrișor. Este o rețetă ușoară care merită încercată!

Salată de crudități în stil spaghetti

5 Rețete cu dovlecei
Image from Pixabay

Este o salată excelentă pentru orice moment al zilei, mai ales în aceste zile călduroase. Este gustoasă și savuroasă.

Ingrediente:1 dovlecel galben, 1 castravete, 1 morcov, 1 sfeclă roșie crudă, parmezan, 1 gălbenuș de ou, 150 grame iaurt grecesc, sare, piper, câteva frunze de mentă, 2 lingurițe ulei de măsline, 1 linguriță semințe de pin, 20 grame șuncă (opțional), zeama de la o lămâie, lipie integrală.

Mod de preparare: cu ajutorul unui aparat de feliat legume, formăm spaghete din dovlecel, castravete, morcov și sfecla nefiartă. Punem fâșiile de legume într-un bol, adăugăm o felie de șuncă (opțional), tăiată în felii lungi și subțiri, tot în stil spaghetti.

Formăm un dressing din: gălbenuș de ou fiert, un iaurt grecesc, sare, piper, mentă tocată mărunt, zeamă de lămâie și ulei de măsline. Acest dressing are un gust asemănător cu maioneza. Se poate adăuga  deasupra puțin parmezan, semințe de pin, frunze de mentă. Salata se servește alături de fâșii de lipie rumenite puțin în tigaia încinsă.

Bruschete cu roșii, zucchini, usturoi și busuioc

5 Rețete cu dovlecei
Image from Pixabay

Rețeta mea preferată! Este o gustare absolut delicioasă!

Ingrediente: 1 chiflă sau baghetă, 1 roșie, 150 grame zucchini, 2 căței usturoi, 1 ceapă, ulei de măsline, sare, busuioc, piper.

Mod de preparare: tăiem pe jumătate chifla sau bagheta și o rumenim frumos la cuptor. Tăiem roșia și ceapa în cuburi mici, apoi le punem într-un bol mic. Încingem o tigaie în care adăugăm puțin ulei, adăugăm o bucată de dovlecel tăiată în cuburi mici împreună cu usturoiul feliat subțire. Rumenim legumele până devin puțin crocante. Adăugăm dovlecelul rumenit în bolul cu roșia, adăugăm sare, piper și busuiocul proaspăt, tocat mărunt. Amestecăm ingredientele și le adăugăm peste feliile rumenite. Deasupra presărăm busuioc proaspăt.

Dovlecei galbeni și verzi cu roșii și ouă la tigaie

5 Rețete cu dovlecei
Image from Pixabay

O zi perfectă începe cu un mic dejun sănătos! Omletă delicioasă sau ochiurile clasice, indiferent ce alegeți, inspirația vine din această rețetă simplă. Iată de ce avem nevoie:

Ingrediente: dovlecel verde și galben, o jumătate de avocado, 1 felie de pâine, 2 ouă, 50 grame brânză de capră, 1 roșie, 1 ceapă, ulei de măsline, busuioc, sare.

Mod de preparare: într-o tigaie adăugăm puțin ulei și călim dovlecelul și ceapa. După ce se rumenesc puțin adăugăm roșia tăiată bucăți, brânza de capră, avocado și felia de pâine tăiată bucăți. Acoperim cu un capac timp de 4-5 minute. Luăm capacul, spargem cele 2 ouă deasupra, mai lăsăm pe foc 2 minute, până se încheagă albușul, apoi presărăm sare și piper deasupra. La final adăugăm busuioc proaspăt.

Chiftele cu cartofi și zucchini

5 Rețete cu dovlecei
Image from Pixabay

Ingrediente pentru 6 porții: 3 cartofi, 2 dovlecei, 4 căței de usturoi, 1 ceapă, mărar, cimbru, pătrunjel, 2 ouă,  180 grame făină, 120 grame pesmet, sare, piper.

Mod de preparare: dăm pe răzătoare cartofii și dovleceii, presărăm sare și piper deasupra și amestecăm ingredientele. Lăsăm amestecul 5 minute pentru că își lasă un suc, pe care îl scurgem bine cu ajutorul unei site. Peste legumele stoarse adăugăm ceapa tocată mărunt, sare, piper, cimbru, 2 ouă, 4 căței de usturoi pisați, mărar și pătrunjel tocat. Amestecăm bine totul și adăugăm făina până când se îngroașă compoziția și devine modelabilă. Formăm chiftele de mărime potrivită, le dăm prin pesmet și le punem într-o tavă peste care am pus hârtie de copt. Le dăm la cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute la 180 grade C. Poftă bună!

Exit mobile version