10 Motive pentru care iubim prunele

Acest articol este disponibil și în: English

Prunul – Prunus Domestica

Prunele sunt printre fructele mele preferate. Pot spune ca le iubesc de când eram mica . Bunicii din parte mamei aveau o livada cu pomi fructiferi și viță de vie. Îmi petreceam mult timp cu bunica în livadă, fie culegeam fructe împreuna pentru dulcețuri, fie mâncam fructele proaspete. Bunica pregătea și multe prăjituri cu aceste fructe minunate.

10 Motive pentru care iubim Prunele
Image from Pixabay

Prunul a fost adus în Europa de către romani, el fiind originar din Persia și Caucazul de Est. În țara noastră s-a aclimatizat foarte bine, fiind pomul fructifer cu cea mai mare pondere. Încă din Antichitate, Prunul este recunoscut pentru valoarea nutritivă ridicată și proprietățile terapeutice remarcabile. Pliniu cel Bătrân laudă proprietățile laxative ale Prunului, iar prunele uscate erau recomandate în Grecia antică. În sec. XI – XII, aceste faimoase fructe se găsesc în prescripțiile Școlii din Salerno. În sec. XVIII, Farmacopeea Engleză a denumit Prunul, drept medicament.

Principalii constituenți ai Prunelor

Valoarea nutritivă energetică a Prunelor în stare proaspătă este de 58 – 62 kcal la 100 g pulpă, iar în stare uscată de 249 kcal. Prunele proaspete, coapte, conțin cca 80% apă, 14 -15% hidrați de carbon, 0,6% protide, săruri minerale (Na, K, Ca, P, Fe, Mg, Mn), dintre care predomină potasiul (210 mg%), acizi organici, mucilagii, vitaminele A, B1, B2 etc.

Prunele se folosesc în cosmetică

Prunele se pot folosi în cosmetică sub formă de mască pentru tenurile grase, cu porii dilatați. Cum știm sănătatea organismului nostru se reflectă în exterior, se recomandă și o cura internă cu aceste fructe minune. Prunele au proprietăți diuretice, stimulente ale sistemului nervos, laxative, decongestive hepatice și dezintoxicante. Se recomandă în special în constipațiile cronice, atât proaspete cât și uscate, înmuiate în apă. Ameliorează stările inflamatorii ale ficatului.

Prunele se pot consuma ca atare, în special dimineața sau la începutul mesei. Pentru combaterea constipației macerăm la rece 200 g prune uscate (ne afumate), în apă aproximativ 3 – 4 ore. Acest conținut se ia seara. Se poate prepara și suc de prune care se consumă înainte de mese. Extern se poate pregăti o mască cosmetică astringentă cu 5 – 6 prune zdrobite care se lasă 20 minute pe față. Curățarea tenului cu aceste fructe minune se face atât interior cât și exterior. Doamnelor veți străluci la propriu!

Iubiți prunele

În țara noastră se cultivă peste 10 varietăți de Prun. Aproape că nu există casă în mediul rural care să nu aibă un prun sau doi, majoritatea însă cultivându-se în livezi. Știați că Prunul este și un bun fixator al solurilor în pantă? El împiedică spălarea coastelor, fixează terenurile alunecoase și în felul acesta evităm fenomenul de eroziune.

10 Motive pentru care iubim Prunele
Image from Pixabay

Motivele pentru care iubim Prunele:

  1. Prunele au calităti puternic energizante. Acest lucru se datorează zaharurilor pe care le conține și care potențează capacitatea energetică a organismului, stimulând sistemul muscular și nervos. Fructele uscate au o capacitate energetică de 5 ori mai mare decât cele proaspete și sunt recomandate sportivilor și celor care depun eforturi fizice mari.
  2. Prunele sunt bogate în vitamina C, fiecare fruct conține 7% din aportul recomandat zilnic. Vitamina C este un antioxidant care previne degradarea celulară, având un rol esențial în metabolismul celulelor vii, în descompunerea țesutului adipos și transformarea lui în energie.
  3. Stimulează memoria – Consumul a cel puțin 3 prune pe zi, ajută la eliminarea celulelor deteriorate care afectează memoria, prin abundența de antioxidanți.
  4. Benefice pentru dietă – Prunele sunt sărace în calorii. Fiecare fruct conține 30 de calorii. Dieta zilnică se bazează pe consumul a 2000 de calorii.
  5. Previn bolile de inimă. Prunele sunt foarte sărace în grăsimi, fiecare fruct conține mai puțin de 0,2 grame. Ele nu conțin grăsimi saturate, neexistând risc de atac de cord prin creșterea colesterolului.
  6. Sunt pline de carbohidrați buni. Prunele se consumă cu succes în orice dietă. Atenție însă la prunele uscate care au o concentrație mai mare de carbohidrați și stimulează pancreasul să secrete insulină. Ideal ar fi sa consumăm prunele în stare proaspătă.
  7. Foarte benefice pentru oase. Prunele conțin și vitamine (A, B1, B2, etc.), 80% apă, hidrați de carbon, proteine, săruri minerale (Na, K, Ca, P, Fe, Mg, Mn), potasiu (210 mg%), ceea ce ajută la refacerea și creșterea oaselor.
  8. Previne cancerul. Prin conținutul de potasiu, tensiunea arterială este ținută sub control, astfel se reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale. Pigmentul roșiatic – albăstrui al prunelor, numit antocianină, ajută la prevenirea diverselor tipuri de cancer.
  9. Tratează constipația. Această problemă este din ce în ce mai des întâlnită printre adulți. Există anumiți factori care o favorizează precum: alimentația săracă în fructe și legume crude, consumul predominant de carne, sedentarismul, lipsa sportului, etc.
  10. Combat anemia. Vitamina C prezentă în acest fruct minune, intervine în absorbția fierului la nivelul organelor digestive, jucând un rol indireact în prevenirea și tratarea anemiei feriprive.

Observații

În medicina populară se folosește țuica cu tărie alcoolică ridicată pentru ,,plămădeli”, respectiv pentru macerarea unor plante medicinale, o formă populară a tincturilor.

Știați că frunzele de Prun au și ele proprietăți diuretice și laxative ca și fructele? În plus sunt și febrifuge și vermifuge ( contra oxiurilor și limbricilor ). Se folosesc empiric sub formă de decoct ( fierbere 10-15 minute ), o lingură la cană.

Prunele pot fi consumate în stare proaspătă, dar mai ales sub formă de compoturi, dulceață, gem, magiun, în timpul iernii fiind un desert ideal pentru fiecare masă.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...