12 alimente care pătează dinții

Acest articol este disponibil și în: English

De ce se pătează dinții

Încă este vară, anotimpul cel mai așteptat, vacanțe, soare, cure de slăbire. Vrem să profităm de toate în scurt timp și trebuie să fim atenți la toate aspectele care țin de îngrijirea noastră. Dinții sunt foarte importanți, atât în ceea ce privește sănătatea cât și partea estetică.

De ce se pătează dinții? O porție de struguri, una de mure sau de afine, poate câteva prune zemoase, dau savoare meselor noastre. Acestea sunt o parte din motivele pentru care dinții să nu mai fie perfect albi. Și atunci ce putem să facem atâta vreme cât pigmenții din fructe reprezintă cei mai puternici antioxidanți din, natură? Cu siguranță nu renunțăm la fructe! Putem să ne bucurăm de fructe dar și de o dantură strălucitoare?

12 alimente care pătează dinții
Image from Pixabay

Starea de sănătate, vârsta sau diversele tratamente ne pot păta sau colora dinții. Pe lângă tratamentele de albire dentară, există și alte cauze care pot fi evitate. Acestea sunt legate de alimentație, iar efectul lor poate fi remediat prin păstrarea unei igiene dentare corecte.

Cu cât fructele au un pigment mai închis, deci cel care pătează, cu atât sunt mai bune. Să luăm exemplul pigmenților din fructele de pădure, fie că e vorba de mure, afine sau coacăze negre. Aceștia se numesc flavonoizi și sunt cei mai puternici antioxidanți din natură.

Cercetătorii japonezi, au demonstrat faptul că, în prevenția bolilor maligne, fructele de pădure, dar și toate fructele care au un pigment închis la culoare sunt cele mai eficiente. Putem consuma cel puțin o porție de fructe de pădure pe zi pentru a ne menține sănătatea.

Consumul acestor minunății ale naturii au un singur neajuns, pătează dinții. Atunci când consumăm sucul lor în special, dinții capătă o nuanță nedorită. Așa că, indicațiile sunt în cazul în care consumăm suc de fructe, să folosim un pai. Alte alimente care pătează dinții sunt: ceaiul negru, cafeaua, ciocolata, vinul roșu.

10 remedii cu ceai de cimbrișor
Image from Pixabay

Ceaiul negru, conține taninuri și este consumat în general la temperaturi ridicate. Ceaiul, la fel ca și cafeaua au puterea de a păta dinții. Este bine să încercăm să evităm ceaiurile de culoare închisă și să alegem ceaiul verde, alb sau alte culori mai deschise.

Cafeaua, este în topul băuturilor care pătează dinții. Cu toate că are efecte benefice pentru organism, este bine să adăugăm în ceașca de cafea și puțin lapte, pentru a preveni pătarea dinților.

Ciocolata are un conținut ridicat de cacao și este un alt aliment care modifică nuanța dinților. Unele studii arată că un consum prea mare de ciocolată poate duce la apariția cariilor, din cauza cantității mari de zahăr pe care o conține. Cu toții știm beneficiile ciocolatei asupra creierului, însă trebuie consumată cu moderație.

Vinul, bun pentru siluetă
Image from Pixabay

Vinul roșu conține cromogeni, particulele din struguri care îi oferă culoare. Acidul din vin ne slăbește smalțul, iar cromogenii se pot fixa mai ușor pe dinte. Este deja cunoscut faptul că strugurii negrii pătează orice, iar dinții nu fac excepție. Acesta este motivul pentru care este recomandat să fie consumat mai rar, pentru a evita pătarea dinților. Din cauza acidului, același lucru este valabil și în cazul vinului alb.

Coacăzele, zmeura, murele și afinele sunt fructele de pădure cele mai recomandate pentru aportul lor de antioxidanți și vitamina C. Aceste fructe conțin și un colorant semi-permanent foarte puternic ce pătează dinții, mai ales dacă sunt consumate sub formă de suc.

coacaze negre
Image from Pixabay

Citricele conțin acizi care erodează smalțul dinților, rezultând decolorarea și pătarea lor. Lămâile, portocalele și grapefruitul sunt benefice pentru sănătate, însă este bine să ținem cont și de daunele provocate de acizii din fructe. De aceea este bine să limităm consumul acestor fructe, la numai câteva pe săptămână.

Sfecla conține agenți de colorare foarte puternici. În forma lichidă, sub formă de suc, dinții se pătează cel mai rău, datorită concentrației de coloranți naturali. Este indicat să ne periem dinții la o oră de la consumul de suc de sfeclă, pentru ca petele să nu aibă timp să se formeze.

Covrigii aleși pentru o gustare și în general produsele din cocă rămân lipite de dinți și favorizează apariția bacteriilor și implicit a cariilor. Carbohidrații din covrigi sau biscuiți sărați, se transformă în zaharuri foarte repede în cavitatea bucală. La fel se întâmplă și cu chipsurile din cartofi sau cartofii prăjiți.

12 alimente care pătează dinții
Image from Pixabay

Sucurile acidulate închise la culoare, cu sau fără adaos de zahăr, pot păta destul de serios dinții, deteriorând smalțul acestora. Este bine să reducem consumul acestora. Temperaturile extreme favorizează creșterea porozității dinților, prin contracții repetate, iar acidul fosforic, acidul citric și îndulcitorii artificiali din sucurile carbogazoase, închise la culoare, favorizează apariția cariilor dentare.

Oțetul balsamic, un ingredient de preț în salate, extrem de benefic pentru proprietățile sale, poate provoca pătarea dinților. Cel mai bun mod în care putem folosi oțetul balsamic este să îl adăugăm în salata verde. În această combinație, se formează o barieră de protecție și scade puterea de colorare a acestuia.

12 alimente care pătează dinții
Image from Pixabay

Acadelele și guma fără zahăr, conțin coloranți artificiali, care pătează dinții și favorizează apariția cariilor. Foarte mulți dintre noi avem obiceiul ca imediat după masă să mestecăm gumă fără zahăr, dacă nu avem la îndemână periuța și pasta de dinți. Guma de mestecat, ajută la eliminarea resturilor de mâncare dintre dinți, dar reduce sau elimină și o parte din bacteriile bune din interiorul gurii accelerând apariția cariilor dentare și pătarea dinților.

Sosurile închise la culoare ne pot păta dinții. Sosul de soia, sosul de roșii, sosul de curry, sosurile intens colorate și aproape toate lichidele închise la culoare sunt un pericol pentru dinții noștrii. Cum nu putem renunța la alimentele sănătoase, este bine să ne asigurăm că ne putem clăti gura după consumul acestora, pentru a evita pătarea dinților.

Recomandarea stomatologilor

Recomandarea tuturor stomatologilor este ca, după ce consumăm astfel de alimente, să ne curățăm cavitatea bucală. Dacă sunteți mari amatori de fructe trebuie să ajungeți la dentist o dată la 4-6 luni, pentru igienizarea profesională și în special pentru detartraj. Acesta are un impact pozitiv și asupra culorii dinților.

Periajul profesional curăță eficient și eventualele plombe, cele mai afectate de pigmenții puternici din produsele naturale. Recomandarea stomatologilor este, ca pe lângă periajul profesional, e necesar să folosim și apa de gură dar și ața dentară.

12 alimente care pătează dinții
Image from Pixabay

Pentru îngrijirea zilnică este utilă și pasta de dinți care reprezintă tratament pentru albirea smalțului. Pearl Drops Hollywood Smile este un tratament de albire a dinților cu rezultate imediate și poate fi folosit acasă.

Utilizat de două ori pe zi, timp de 3 săptămâni, Hollywood Smile albește dinții cu până la 4 nuanțe redându-le strălucirea și aspectul natural, întărind și protejând smalțul. Pentru a menține acest efect, specialiștii ne recomandă să folosim în continuare produsul de 2-3 ori pe săptămână, complementar cu pasta pentru îngrijirea zilnică.

Ce alimente ne curăță dinții

Pentru că nu putem renunța la alimentele care ne pătează dinții, pentru că sunt alegeri bune pentru sănătatea noastră, atunci regula de bază rămâne respectarea unei rutine de îngrijire a dinților. Această rutină implică periat, curățat cu ață dentară și apă de gură. Există și câteva alimente care ne ajută la curățarea dinților în mod natural. Iată câteva dintre ele:

Căpșunii conțin acid malic, care ajută la albirea dinților în mod natural. Este bine să folosim ața dentară după ce consumăm aceste fructe.

Brocoli sunt legume verzi bogate în fier, care contribuie la fortificarea dinților, contra bacteriilor ce produc pete și carii. La fel, se folosește ața dentară după masă.

Ananasul conține bromelaina, un amestec de enzime naturale destinate special digerării proteinelor. Ananasul vindecă rănile și este utilizat în dietele de slăbire.

Mâini frumoase și catifelate cu 5 remedii naturale
Image from Pixabay

Morcovii, merele, țelina, gutuile, guliile precum oricare fructe sau legume crocante au un conținut mărit de apă care diluează conținutul de zaharuri și stimulează producția de salivă. În acest fel se realizează o spălare mai bună a particulelor de mâncare, diminuând aciditatea fructelor, ce ajută eficient în lupta cu cariile dentare.

Salatele, precum: rucola, spanacul și orice tip de salată verde sunt bogate în fier, care ne ajută să ținem colesterolul sub control, ajutând în același timp digestia. Astfel ne curățăm dinții în timp ce mâncăm, pentru că aceste salate conțin multă apă, iar acest lucru face să crească și cantitatea de salivă.

Apa ne ajută să clătim și să eliminăm zaharurile și acizii care se depun pe dinți.

Trucuri pentru a ne păstra dinții albi

Există câteva trucuri de care trebuie să ținem cont pentru a ne păstra dinții albi pentru cât mai mult timp. Iată câteva dintre acestea:

Este bine să bem ceaiul și cafeaua neîndulcite. Alături de cafea este bine să avem un pahar cu apă plată, pentru a ne clăti gura. Cafeaua deshidratează, iar apa ne revigorează! Este bine să înghițim repede băuturile care pătează, să nu le dăm mult răgaz să stea în cavitatea bucală.

 

Pentru ceai sau orice sucuri acidulate, este bine să folosim din când în când un pai, pentru a ține departe băutura de partea din față a dinților. Astfel evităm pătarea lor. Este bine să clătim gura imediat după ce am consumat un aliment care pătează dinții.

La 30 de minute după ce am consumat băuturi sau alimente dulci ori acide este bine să ne periem dinții. De ce după 30 de minute? Pentru că smalțul dinților este mult mai sensibil în această perioadă. Dacă nu avem nimic la îndemână putem folosi bicarbonatul de sodiu.

8 salate de primăvară
Image from Pixabay

Ne putem întări dinții consumând alimente bogate în fier, calciu și fosfor, pe care le putem găsi din abundență în salata verde, spanac, brânză și lactate. Introducând în alimentația  zilnică alimente ce necesită un timp îndelungat de mestecare, datorită faptului că sunt abrazive, ajută la curățarea plăcii bacteriene.

Atunci când suntem la birou, este bine să avem cu noi o trusă de îngrijire, cu o periuță, o pastă și ață dentară și să le folosim la nevoie. Dacă suntem la restaurant, trebuie să avem grijă să ne clătim gura cu apă din abundență. Vă recomand să citiți și articolul: Cum își păstrează japonezii dinții sănătoși.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...