Loboda și ștevia în meniul de primăvară

Acest articol este disponibil și în: English

Loboda și ștevia nu trebuie să lipsească din meniul de primăvară

Loboda și ștevia cele două plante miraculoase, nu trebuie să lipsească din meniul nostru. Atât loboda cât și ștevia sunt verdețuri care abundă în vitamina C, A, acid folic, minerale: fier, calciu, potasiu, antioxidanți și fibre.

Loboda este o plantă diuretic depurativă, remineralizantă și vitaminizantă, având numeroase recomandări terapeutice. Consumată ca atare în salate sau preparate culinare, este ideală mai ales în regimul alimentar al copiilor și al persoanelor mai în vârstă.

Loboda și ștevia în meniul de primăvară
Image from Pixabay

Este foarte important să facem o cură de primăvara în care să includem loboda, pentru eliminarea toxinelor din organism. Are un rol important în activarea secreției pancreatice, fiind un excelent tonic cardiac. Planta conține substanță uscată, albumină, grăsimi, substanțe extractive neazotate, celuloză, vitamine, săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu), pigmenți clorofilieni și carotenoizi.

Loboda este utilă și pentru tratarea tusei, a gâtului inflamat și a gutei. Prin conținutul de vitamine și minerale, stimulează secrețiile gastrice, pancreatice și biliare favorizând creșterea. În trecut, loboda era considerată plantă medicinală, fiind recomandată în afecțiuni hepatice, renale și afecțiuni ginecologice. Semințele ei au efecte vomitive și purgative.

Ștevia, ca și loboda se găsește în flora spontană, având însă recomandări terapeutice ceva mai reduse. Ștevia conține acid oxalic, grăsimi în cantități reduse, emodine și acid crizofaic (având acțiune laxativă), acid tartric, acid ascorbic (vitamina C). Dintre mineralele sunt prezente cele de calciu, potasiu, fier și magneziu.

La fel ca și loboda, ștevia are proprietăți depurative, fiind ideală în cura de primăvară, pentru eliminarea toxinelor din organism, acumulate din cauza alimentației specifice din perioada de iarnă. Este o plantă diuretică, laxativă și tonic remineralizantă.

Există însă și o serie de contraindicații severe, în colici nefritice și litiaze oxalice. De asemenea nu este recomandată pentru persoanele care suferă de ulcer sau gastrită hiperacidă. Extern se utilizează în abcese și furuncule.

Loboda și ștevia în meniul de primăvară
Image from Pixabay

Ștevia se consumă ca atare, sub formă de salate sau în preparate culinare simple. Infuzia diuretică, depurativă se prepară cu 20-30 g frunze la litru de apă. Atât loboda cât și ștevia, ajută la vindecarea afecțiunilor pulmonare, a afecțiunilor ginecologice, hepatice și renale, iar sub formă de comprese sau cataplasme din frunzele fierte sau tocate, se tratează diverse afecțiuni ale pielii, în special leziunile purulente, pentru a grăbi coacerea. Frunzele de lobodă sunt utile și pentru tratarea tusei, a gâtului inflamat și a gutei, sub formă de infuzie.

Trebuie să citești și ...

Articolul precedent
Articolul următor

Îți recomandăm să citești și ...