Parfumul și pielea o frumoasă poveste de dragoste

Acest articol este disponibil și în: English

Parfumul, o călătorie în lumea simțurilor

Parfumul, depășește linia naturală a aromelor și a emoțiilor. ”Parfumul oferă utilizatorului o călătorie în lumea simțurilor”, spunea Karyn Khoury, vice-președinte pentru dezvoltarea mondială a parfumurilor Estée Lauder.

Există tot atâtea parfumuri câte tipuri de piele. Nu este vorba de culoare, ci de pH-ul pielii și de evoluțiile subtile și sublime, care se schimbă de la o epidermă la alta. Moleculele odorizante se transformă, se joacă între ele și fac în așa fel încât, de la o persoană la alta, același parfum să miroasă diferit.

Faptul că același parfum miroase diferit de la o persoană la alta, îl face să fie magic și prețios. Devine personalizat, se adaptează și conferă notele, aromele sale tuturor celor care i se alătură. Între parfum și piele se crează o frumoasă poveste de dragoste.

Parfumul cu note florale

Parfumul și pielea o frumoasă poveste de dragoste
Image from Pixabay

Cea mai mare parte a parfumurilor conțin note florale, chiar și cele masculine, astfel că, de fiecare dată, descoperim trandafirul și iasomia care din cele mai vechi timpuri, ne oferă parfumul lor sublim.

Pe unele epiderme nota de trandafir este mai pronunțată decât cea de iasomie. Fiind vorba de o reacție personală, fiecare va alege din instinct parfumul care i se potrivește cel mai bine. Pielea închisă la culoare, ca în cazul mulatrelor sau africancelor, reacționează mai ales dacă aromele acestor două flori sunt ambrate, pline și senzuale. Nota acidă nu se adaptează la pielea lor. Este o regulă generală de care trebuie să ținem cont pentru a nu face greșeli.

Persoanele cu pielea închisă la culoare ar putea alege parfumul : ”Presence d’une Femme Intense” de la Mont Blanc, în care nota florii de lotus este primordială, urmată de mandarin și piper. În consecință cyclamen-ul, orhideea și câteva urme de fructe caramelizate conferă o notă apetisantă (dar foarte discretă). Compoziția este armonioasă, adecvată pentru ca bronzul natural al pielii să trăiască. Persistența parfumului este dată de lemnul de santal, flori de vanilie și patchouli.

Parfumul între gusturi și mirosuri

Parfumul și pielea o frumoasă poveste de dragoste
Image from Pixabay

Atunci când am lucrat în acest domeniu al frumuseții, am înțeles toate aceste diferențe care determină un parfum să nu miroasă la fel pe toate persoanele. Trebuie să ținem cont de lucrul acesta și să achiziționăm numai produse de calitate. Nu avem încredere în generalități și mai ales, nu judecăm în pripă aparențele.

Un parfum se poate vinde în două feluri: fie știm deja ce parfum ne dorim sau vrem să cumpărăm sau să încercăm unul nou. Dar, în orice caz nu culoarea pielii va fi cea care va influența alegerea noastră. Noi trebuie să fim propriul psiholog care să înțeleagă motivația și exigența care ne orientează spre un parfum anume.

Nu uitați că alimentația joacă un rol important asupra pH-ului pielii. Japonezele mănâncă mai ales pește, spre deosebire de europence care consumă multe lactate și carne. Africancele, mai ales cele de etnie mediteraneeană, folosesc în bucătărie mult ardei iute, mirodenii, care se transformă în mirosuri corporale. Aceste diferențe în ceea ce privește alimentația, fac diferența, determinând parfumurile să miroasă diferit pentru fiecare persoană în parte.

O indiancă nu se parfumează în același fel ca o tahitiană. Există o tradiție legată de natura ambientală. Astfel, în India, femeile obișnuiesc să-și înfrumusețeze părul cu flori de tuberoze.În funcție de regiuni, pot fi flori de iasomie sau ylang ylang. În Tahiti, floarea de tiaré, cu parfum suav de vanilie, împodobește părul.

Africa preferă aromele de lemn exotic și notele ambrate animale și florale exotice. Aici, este vorba despre o alchimie între pielea încinsă de soare și mirosul parfumurilor exotice. Fiecare țară, fiecare cultură își are mirosurile preferate.

Parfumul, o plăcere împărtășită

Parfumul și pielea o frumoasă poveste de dragoste
Image from Pixabay

Trebuie menționat faptul că unele epiderme ”refuză” anumite esențe, fără o cauză aparentă. Pentru unele poate fi ambra, pentru altele santalul sau patchouli, vétiver-ul. Într-un cuvânt, parfumurile se contopesc cu mirosurile corpului printr-o alchimie particulară, care poate să valorifice un parfum sau să-l facă insuportabil.

De câte ori ați auzit afirmația: ”Ador Aromatics Elixir, numai atunci când simt acest parfum la o prietenă, în cazul meu nu-l suport, deoarece mirosul de trandafiri devine predominanat și nu este adecvat pielii mele”.Rezultatul: îl poate folosi numai pentru parfumarea mediului ambiant.

Anumite persoane se mulțumesc să-și parfumeze hainele și evită să pulverizeze parfumul direct pe corp. Dar uneori aceste epiderme reacționează mai bine la apa de toaletă ușoară, cu condiția să pulverizeze parfumul pe tot parcursul zilei.

Guerlain a avut ideea genială de a se adresa direct lui Jean Paul Guerlain pentru a realiza o apă ușoară, parfumată, pe tema ”Shalimar”, unul dintre marii clasici mondiali. Punctul de plecare este bergamota, substanța prezentă și în parfumurile anterioare ale acestei mărci. Este un parfum înțepător, plin de viață și proaspăt. Iasomia a fost aleasă pentru mirosul său plăcut și ușor. Trandafirul de mai recoltat de la Grasse, este o minune și pune în valoare nota pudrată a vaniliei de Comores. Se găsește în ”Shalimar”, dar într-o versiune mai puțin intensă. Este un parfum ideal pentru toate tipurile de piele: de culoare deschisă, medie sau închisă.

Nu există eleganță fără parfum. Este accesoriul nevăzut, sublim și de neuitat. Îți anunță sosirea și îți prelungește prezența după ce ai plecat.

Choco Chanel

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...