Rețete de frumusețe
Cele mai cunoscute rețete de frumusețe asiatice, cuprind ingrediente precum: shiitake, soia, ceaiul, bambusul, orezul și mătesea. În Asia, rețetele de frumusețe se înscriu perfect în curentul holistic actual. Femeile din Japonia, China și Coreea, au o piele foarte frumoasă, desigur datorită climei, dar și a alimentației și îngrijirilor pe care și le acordă. Rețetele de frumusețe implică înainte de toate, tratamente de purificare și utilizare a produselor de gomaj, a gelurilor, balsamurilor sau a măștilor ce se vând la intrarea sălilor de baie.
Cel mai important produs de înfrumusețare pare a fi săpunul. El este îmbogățit cu numeroși compuși ce au proprietăți binefăcătoare recunoscute: nămol și sare, ciupercuțe, argilă galbenă, cărbune de lemn, bambus, bambus și sare, aloe, ginseng roșu (cel mai scump ) și săpunul cel mai prețios, cu paiete de aur și oligo-elemente.
În Institutele și clinicile de înfrumusețare, clientele primesc tratamente de o calitate excelentă, precum tehnici de îngrijiri anti-îmbătrânire și peeling mecanic. Tratamentul vedetă este cel de rotunjire a ochilor după modelul occidental. Urmează apoi injectarea de botox și dermabraziunea.
Masajul cu nămol
Nămolul de Boryeong este colectat de la o adâncime de 15-20 de metri, din trei locuri de producție: Su-won, Kim-Chon și Dae-Jeon. Compoziția nămolului este remarcabilă: sodiu, magneziu, aluminiu, siliciu, potasiu, calciu, titan, fier, oxigen, sulf, sare. În Boryeong este o mică fabrică unde din 1996 a început distribuirea unei game complete de săpun , șampon, loțiune demachiantă, cremă și spumă, mască și o linie de produse solare incluzând uleiuri și creme din produse naturale.
În onoarea acestui prețios nămol ce a adunat în el toate binefacerile naturii, în oraș are loc, încă din anul 1998, un spectaculos festival la care asistă încântați turiști veniți din SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă și alți locuitori ai țărilor asiatice. Masajul cu nămol bogat în minerale conține germaniu care curăță pielea în profunzime și împiedică îmbătrânirea ei.
Ritualul tratamentului este mereu același, clienta este instalată într-o cabină încălzită unde mâinile experte ale esteticienei îi curăță fața cu grijă și îi oferă un masaj facial viguros. Ea va aplica apoi pe fața clientei un prosop cald și după ce îl va înlătura, va proceda la ”împachetarea” cu nămol începând cu fața și terminând cu restul corpului. Nămolul este lăsat să se usuce timp de 20 de minute, după care clienta se va spăla sub duș. Pielea devine extraordinar de fină și clienta capătă o minunată senzație de bine. Operația se încheie cu aplicarea pe față a unei creme pe bază de nămol.
Rețete cu ginseng, planta nemuririi
În Coreea există nenumărate piețe cu ierburi medicinale, unele dintre ele chiar foarte vechi. Cea mai cunoscută, Gyenongdong, se află la Seul și reunește peste 1000 de producători și distribuitori de astfel de plante. Farmacopeea orientală tradițională cuprinde rădăcini, scoarțe de copac, flori, frunze, semințe diverse și nelipsitele ciupercuțe ale nemuriri: ganoderma și shiitake.
Se găsesc de asemenea multe produse de origine animală, precum coarnele de cerb. Dar planta vedetă a Coreei este ginsengul, fantastica ”rădăcină-om” care are chiar și o capitală proprie: Geumsan, orașul ginsengului.
Ginsengul, este o rădăcină ciudată. Ginsengul roșu este numit și fântâna tinereții pentru că, prin acțiunea sa, diminuează numărul radicalilor liberi și activează moleculele de oxigen din corp, ceea ce are drept consecință, încetinirea procesului de îmbătrânire. Ginsengul este bogat în minerale (cupru, fier, magneziu, calciu, fosfor, siliciu, sare, mangan, potasiu și sulf), enzime și vitamine.
Ginsengul crește și în China, Japonia și America de Nord, dar planta cultivată în Coreea este cea mai apreciată. Elementul de bază al farmaciei Coreene este Panax ginseng, numit popular și planta nemuririi. Se vinde la un preț fabulos, justificat de cei 6 ani necesari cultivării ei înainte de a putea fi recoltată. În plus pământul în care a crescut ginsengul trebuie lăsat nelucrat timp de cel puțin 10 ani după cultivare.
Planta ginseng poate fi consumată sub toate formele. Pentru stomac și ficat, se fierbe și se bea lichidul rezultat care are drept efect scăderea presiunii sangvine. Trebuie preparat întotdeauna într-un vas de argilă sau de pământ pentru că în contact cu fierul produce o reacție chimică. Ginsengul se conservă mult timp, elementele conținute în rădăcina sa dezvoltându-se continuu. Așadar, rădăcinile vechi sunt mai eficace, dar și mult mai scumpe.
Ginsengul revitalizează, combate durerea, reglează circulația sangvină, este eficace în afecțiunile cardiace și cele ale sistemului nervos, calmează, înlătură stresul mental, reechilibrează fluidele din corp. Este excelent pentru sistemul pulmonar și digestiv, facilitează eliminarea toxinelor, ameliorează sistemul imunitar, în general.
Ginsengul poate fi consumat ca băutură tonică (are un gust amar) sau ca medicament (trebuie fiert cu ghimbir și curmale). Sute de țărani coreeni vin din satele lor pentru a-și vinde recolta în piața acoperită din Geumsan și pe străzile dimprejurul ei. Se comercializează ierburi de tot soiul, ciuperci, scoarță de copac exotic, coarne de cerb.
Cel mai spectaculos este spațiul enorm rezervat plantelor medicinale, ticsit cu urcioare pline cu ciuperci, prune, caise, ramuri, muguri și conuri de pin și tot felul de rădăcini de ginseng. Aici este locul în care înțelegi cu adevărat că întregul oraș este plasat sub semnul ginsengului. În satele dimprejur și în munți se desfășoară plantații nesfârșite de ginseng.
Septembrie este luna Festivalului Ginseng. În viața de zi cu zi, ginsengul este prezent peste tot, ca produs farmaceutic, alimentar, dar și cosmetic, sub forma cremelor sau a măștilor de frumusețe. La Geumsan ai ocazia să trăiești minunata experiență a îmbăierii în apă caldă și sărată, parfumată de aroma atât de caracteristică a ginsengului. În sauna hotelului ”Ginseng” îți poți revigora corpul în bazinele cu apă limpede, rece și caldă.