Curmalele ”hrana pământului”

Acest articol este disponibil și în: English

Curmalele, semnul iubirii și al renașterii

Curmale
Image from Pixabay

Curmalele, fructele Palmierului au fost numite ”hrana pământului”. Curmalele erau atât de răspândite în Valea Iordanului încât Ierihonul era cunoscut drept ”cetatea palmierilor”. Curmalul, este simbol al speranței și al supraviețuirii.

Curmalul este un palmier exotic cu port arborescent, răspândit în zona tropicală, subtropicală sau chiar mediteraneană, în Algeria și Tunisia. Palmierul roditor de curmale este menționat și într-unul din psalmii lui David, în Vechiul Testament. Legenda spune că Sfântul Cristofor a folosit un toiag din lemn de Palmier când l-a condus pe pruncul Iisus peste râul năvalnic. Iisus i-a spus să-și înfigă toiagul în pământ, iar din acesta a crescut un Palmier, miracol care a dus la convertirea lui Cristofor.

La intrarea în Ierusalim, Iisus a fost întâmpinat de popor cu frunze de Palmier, ca semn al iubirii și al renașterii spirituale. Se mai povestește că îngerii le aduceau ramuri de palmieri martirilor creștini, pentru a le conduce sufletele spre cer. Chiar și azi, frunzele de Palmier sunt folosite la marile praznice, atât la evrei, la sărbătoarea Tabernacolelor, cât și la creștini, în Duminica Floriilor și la Paști.

Curmalele bogate în vitamine și antioxidanți

Curmalele se numără printre fructele cele mai bogate în calorii, fiind consumate în mod obișnuit, atunci când sunt uscate. Cele mai multe calorii provin din carbohidrați, dar și din proteine. Cu toate acestea, curmalele conțin cantități însemnate de minerale și vitamine, dar și fibre.

Curmalele sunt foarte bogate în vitamine și antioxidanți. Principalii constituenți benefici ai curmalelor sunt: Vitamina A, D, K, B1, B2, B3, B4, B5, B6, folați, acid pantotenic, betaina. Conținutul de fier este de 4-5 mg%, iar în magneziu de 63 mg%. Se mai regăsesc și calciul, 64 mg%, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan.

Datorită conținutului însemnat de nutrienți, vitamine și minerale, curmalele sunt ideale între mese, oferind energia necesară organismului uman și ajută la întărirea sistemului imunitar.

Curmalele ajută la controlul glicemiei, având un efect benefic asupra nivelului zahărului din sânge. Datorită indicelui glicemic redus, sunt considerate unul dintre cei mai sănătoși îndulcitori naturali. Curmalele au și proprietăți pectorale și emoliente apreciabile, favorizând expectorația, tonic-nervine și musculare. Dau rezultate bune în astenie fizică și intelectuală și în anemie.

Curmalele prelungesc viața

Curmalele ”hrana pământului”
Image from Pixabay

Alimentându-ne doar cu, curmale și apă, avem posibilitatea de a supraviețui ani întregi. Curmalele, sunt fructe extraordinare, fiind cunoscute prin faptul că întăresc sănătatea și prelungesc viața. Se spune că în China există un grup de oameni centenari, ce au ca aliment de bază curmalele. În orice caz, aceste fructe sunt foarte folositoare și se recomandă a fi consumate în loc de dulce.

Pe lângă toate aceste proprietăți curative, doctorii au stabilit că, scăzuta cantitate de zahăr în sânge provoacă un simț considerabil de foame, însă după consumul a doar câtorva curmale, foamea va dispărea. Astfel, organismul va fi îndestulat cu o cantitate mică de mâncare, ceea ce va preveni abuzul de alimente.

Curmalele conțin 23 tipuri de aminoacizi, care nu se găsesc în majoritatea altor fructe. Sunt bogate în triptofan, foarte important pentru menținerea unei stări psihice normale, îndeosebi pentru persoanele în vârstă. Triptofanul transformă procesul de îmbătrânire în unul mai lent. Acesta permite într-o oarecare măsură întreruperea procesului de îmbătrânire a celulelor. Datorită conținutului de triptofan, curmalele au acel efect ușor calmant și somnifer.

Curmalele mai conțin și un aminoacid glutamic, care împiedică arsurile din cauza nivelului ridicat de suc gastric. Seleniul, scade riscul îmbolnăvirilor cancerigene și cardio vasculare, întărind imunitatea. Datorită vitaminei B5, curmalele au proprietatea de a recupera forța fizică, energia și prospețimea creierului și a nervilor.

Specialiștii susțin ca 10 curmale pe zi sunt deajuns pentru a asigura nevoia zilnică de magneziu, cupru, sulf și jumătate din fier și o pătrime din nevoia de calciu. Astfel, consumând doar curmale și apă putem trăi câțiva ani. Medicina contemporană și-a îndreptat atenția către acest fruct drept obiect de studii îndelungate fiind descoperite numeroase beneficii.

Curmalele ”hrana pământului”
Image from Pixabay

Curmalele conțin substanțe care nimicesc bacteriile dăunătoare din organismul uman. Ele reprezintă leacul și mâncarea preferată pentru cosmonauți, fiind mult mai folositoare decât caviarul. Conțin substanțe care ajută la întărirea mușchilor uterului, simplificând procesul de naștere la femei, făcându-l mai rapid și mai puțin dureros. Curmalele ajută la prevenirea pierderii sarcinii și îmbogățește laptele matern cu vitamine.

Curmalele conțin vitamina A, care îmbunătățește vederea, vitamina B, pentru buna funcționare și dezvoltare a sistemului muscular și chiar îmbunătățesc pofta de mâncare.

Se recomandă consumul curmalelor în următoarele cazuri: stres mental, epuizare și oboseală fizică. Consumul lor influențează pozitiv creierul, mărind productivitatea lui cu 20%, redând puterea și energia organismului. Au un rol pozitiv în bolile cardiovasculare datorită conținutului de potasiu. Ajută la fortificarea pereților capilarelor, ajutând la scăderea tensiunii arteriale.

Sunt cunoscute efectele benefice pentru scăderea efectului secundar al antibioticelor. Previne și micșorează probabilitatea formării cheagurilor de sânge, precum și stoparea sângerării gingiilor. Curmalele se pot consuma ca atare cât și infuzie din 50 g la un litru de apă, bându-se 2-3 căni pe zi.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...