Așteptând primăvara

Acest articol este disponibil și în: English

Primăvara miracolul noilor începuturi

Așteptând primăvara
Image from Pixabay

Primăvara readuce la viață întreaga suflare a plantelor. Suntem legați de ritmul naturii, iar primăvara cu vremea frumoasă ne inhibă centrul foamei și ne deschide pofta de viață, de mișcare, de aer, de verde. Trezite parcă din lunga hibernare, toate plantele, ierburile și florile, colorează peisajul aducându-ne starea de bună dispoziție.

Primăvara spunem la revedere mâncărurilor grele, carne și grăsimi, e sezonul frunzelor, legumelor, crudităților. Adio supermarketuri, patiserii și cofetării, e timpul să ieșim în piață. Primăvara e sinonimă cu verdeața, indiferent ce culoare sau nume poartă: ceapă și usturoi, urzici, ștevie și lobodă, leurdă, salată, mărar și pătrunjel.

Verdețurile sunt singurele alimente pentru care nu există restricții din punct de vedere nutrițional. Cu alte cuvinte: cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine! Vitamina C, betacaroten (provitamina A), acid folic, minerale (fier, calciu, potasiu), fibre și antioxidanți, toate abundă în verdețuri. Iar organismul nostru are nevoie de ele mai mult ca niciodată.

Detoxifiere de primăvară

Așteptând primăvara
Image from Pixabay

După o iarnă lungă, oricine beneficiază de o cură de slăbire sau de detoxifiere, de o ajustare a nivelului colesterolului în sânge, de o îmbunătățire a imunității. Verdețurile de primăvară pot face minuni, bineînțeles cu condiția să le consumăm cât mai proaspete, crude dacă e posibil sau gătite cât mai puțin.

Este bine să alegem să fim vegetarieni sau, de ce nu raw vegani câteva săptămâni pe an. Nu întâmplător postul Paștelui este chiar în această perioadă. De la bunici și străbunici se știe că avem nevoie primăvara de o infuzie de sănătate.

Legumele și cruditățile nu și-au dezvăluit încă toate secretele din punct de vedere nutritiv și nu trece o zi fără de care oamenii de știință să nu descopere o nouă substanță benefică provenită din plante. Fitonutrienții din plante au un rol complex, protejează împotriva bolilor și îmbătrânirii, ajută la refacerea organelor și țesuturilor, împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, mențin echilibrul hormonal, reduc colesterolul și protejează inima.

În afară de vitamine și minerale unanim cunoscute, acești fitonutrienți există doar în plante și nu poate fi sintetizată în laborator. Mergem în piață și ne umplem coșurile! Avem nevoie de provizii de fier și acid folic ca să scăpăm de anemie, așa că nimic mai simplu, urzicile, spanacul, ștevia, toate frunzele verzi le conțin din belșug și dacă le gătim cu sos de roșii și punem oțet sau lămâie în salate, absorbția fierului va crește cu 30%.

Umpleți-vă sufletul cu soare și căldură

primăvara
Image from Pixabay

Aduceți verdețurile pe masa voastră, profitați și abuzați de explozia de viață a primăverii. Încărcați-vă bateriile cu seva pământului și umpleți-vă sufletul cu soare și căldură! Nu am vrut să aduc un argument nutrițional acolo unde natura ne oferă cu generozitate sănătatea, în toate formele și culorile.

Tot ce e portocaliu, roșu sau verde are caroten sau licopen și e bun în salate sau în mâncare. Carotenoizii, sunt pigmenți care dau culoare plantelor și sănătate oamenilor. Carotenoizii sunt liposolubili și se absorb în prezența grăsimii.

Condimentele primăverii se găsesc din plin în ceapă și usturoi, care conțin compuși organosulfurici cu proprietăți antifungice, antimicrobiene și antitumorale. Tot în frunzele verzi sunt concentrate și flavonoidele, substanțe antioxidante ce blochează nitrații din alimente și toxinele din mediu. Să profităm din plin de soare și primăvară!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.