Italia verde cu plante proaspete și aromatice

Acest articol este disponibil și în: English

Italia cu faimoasele ei grădini de plante aromatice

Bucătăria italiană nici nu ar exista fără plantele proaspete și aromate. Ce-ar fi pastele făra miraculosul adaos de plante aromate? Celebra pastă italiană de tomate, uleiul de măsline aromat și oțetul balsamic, toate își trag savoarea din seva acestora. Este aproape imposibil de stabilit în ce moment anume din istorie au devenit plantele aromatice o parte atât de importantă a bucătăriei italiene.

Italia verde cu plante proaspete și aromatice
Image from Pixabay

Istoricii susțin că interesul italienilor față de plantele aromatice a crescut în perioada Renașterii. Atunci au fost construite faimoasele grădini de plante aromatice ale familiei De Medici, în Florența, iar folosirea lor a devenit atât de populară. Abundența și varietatea lor au inspirat bucătari din toate regiunile, astfel încât, din fiecare zonă, s-a lansat măcar o rețetă celebră în lume.

O călătorie în Italia gradina plantelor aromatice

Italia verde cu plante proaspete și aromatice
Image from Pixabay

Obișnuitul pătrunjel este ingredient de bază în majoritatea preparatelor din bucătăria italiană. Nu pătrunjelul creț, ci pătrunjelul italian cu frunze plate.

Starul și favoritul bucătarilor este însă busuiocul. Asociat mai mult decât orice altă plantă cu ideea de bucătărie italiană, gustul și mirosul acestuia sunt evocatoare și ne transportă instantaneu pe aleile pavate din Napoli și Sorrento.

Italia verde cu plante proaspete și aromatice
Image from Pixabay

Perfect pentru gustări și antipasto, este cel care dă savoare bruschettelor, brânzei mozzarella, mai ales când este folosit proaspăt și rupt, în loc să fie tăiat. Italienii îl consideră fundamental pentru supe, paste de tomate și salate, dar mai ales pentru minunatul sos pesto.

Măghiranul, planta minune a bucătăriei italiene, este nelipsit în preparatele din pește și fructe de mare, aroma lui fiind o continuare a savorii naturale a produselor mării, cât și un mod de a păstra echilibrul gustului în bucătăria pescărească.

Salvia este foarte populară pentru aroma ei cu totul specială, care îmi amintește de soarele Toscanei. În bucătăria specifică este folosită de cele mai multe ori cu rozmarinul, pentru a da savoare specială fripturilor. Se poate folosi și separat pentru a asezona unele preparate din carne de vită sau porc. Celebrei saltimbocca, salvia îi dă gustul.

Italia verde cu plante proaspete și aromatice
Image from Pixabay

Frunzele mai mari sunt deseori făcute pane, în ulei de măsline și sevite ca gustări, bineînțeles alături de un vin italienesc vechi.

Se spune că italienii au cea mai bună bucătărie din lume, iar inima acesteia e formată din plantele aromatice, cele fără de care nici un italiano vero nu poate găti. Și cel mai important, italienii le folosesc proaspete.

În afară de a fi vedetele bucătăriei, fiecare plantă în parte are proprietăți foarte puternice, care mențin sănătatea organismului. Pătrunjelul este un excelent detoxifiant, care păstrează aspectul tânăr al pielii. Salvia este foarte liniștitoare după o zi încărcată, iar busuiocul face minuni pentru păr.

Deși putem găsi aceste ierburi în supermarket-uri sau piețe, câteva ghivece în care să vă cultivați propria grădină organică aromată nu reprezintă deloc o idee rea. Aducem Italia verde la noi acasă până la viitoarea vacanță când vom fi din nou acolo.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...