26 sucuri de fructe și legume pentru sănătate

Acest articol este disponibil și în: English

Sucuri de fructe și legume pentru sănătate

Vă propun câteva rețete cu sucuri de fructe și legume, ușor de preparat și foarte benefice pentru sănătatea noastră. Pentru sucurile de fructe și legume, folosim numai fructe proaspete și sănătoase. Fructele și legumele cu coajă, înainte să le introducem în mașina de stors, le spălăm bine cu apă rece, apoi le tăiem felii subțiri.

Sucurile de fructe și legume se consumă numai în primele trei ore după preparare, cât mai încet posibil, de-a lungul a 1-2 ore. Înainte de consumarea sucurilor de fructe și legume și 3 ore după, nu se mănâncă nimic. În cazul în care unul dintre sucurile de fructe și legume, nu prezintă un gust tocmai plăcut, poate fi amestecat cu un altul. Atunci când sucul este consumat în exclusivitate, cantitatea respectivă va fi de 1-2 litri/zi. Cura cu sucuri de fructe și legume se face în acest caz o zi pe săptămână.

Sucuri de fructe și legume – indicații terapeutice

sucuri de fructe și legume pentru sănătate
Image from Pixabay

Sucul de afine: colite, diaree, dizenterie, colibaciloză, previne repetarea infecțiilor urinare.

Sucul de căpșuni: boli reumatice, tulburări de creștere la copii.

Sucul de cireșe: boli reumatice, ateroscleroză, gută, obezitate, fragilitate vasculară.

Sucul de dude: constipație, afte, stomatite.

Sucul de grapefruit: oboseală, anorexie, insuficiență hepatică, fragilitate vasculară.

Sucul de lămâie: oboseală, convalescență, ulcer gastric, perioada de creștere la copii.

Oțet din cidru de mere
Image from Pixabay

Sucul de mere: boli reumatice, gută, constipație, astenie, ateroscleroză (profilactic).

Sucul de pere: anemii, astenie, diaree, gută, surmenaj, tuberculoză.

Sucul de portocale: ateroscleroză, febră, convalescență, perioada de creștere la copii.

Sucul de prune: oboseală, boli reumatice, convalescență, perioada de creștere la copii.

Sucul de struguri: renumit pentru calitățile sale deosebite, numit și „laptele vegetal”, se recomandă în boli reumatice, gută, litiază biliară și renală, precum și în obezitate. În cazul obezității, se recomandă exclusiv, 1-2 zile pe săptămână, să se consume câte 1 litru de suc de struguri pe zi.

Sucul de cartofi: ulcer gastric și duodenal, diabet zaharat. Sucul de cartofi se poate bea simplu sau amestecat cu suc de țelină sau de lămâie.

Sucul de castraveți
Image from Pixabay

Sucul de castraveți: boli reumatice și gută. Se poate bea simplu sau în amestec cu suc de țelină sau struguri, fiind eficient în combaterea ridurilor. Se pot face și aplicații externe.

Sucul de ceapă: diabet zaharat, boli reumatice, prostatită, edeme. Se poate consuma simplu sau amestecat cu suc de morcovi sau țelină.

Sucul de morcovi: ulcer gastric sau duodenal, colite, diaree, constipație, boli hepatobiliare, intoxicații, boli de piele, îmbătrânire precoce, cancer pulmonar (profilactic), simplu sau amestecat cu suc de țelină, pătlăgele roșii, de pătrunjel și puțină zeamă de lămâie.

Sucul de napi: litiază renală, gută, bronșită, tuse, obezitate, furunculoză, degerături (pentru uz extern).

Sucul de păpădie: litiază biliară și renală, insuficiență hepatică, boli reumatice, gută, obezitate, ateroscleroză (simplu sau amestecat cu suc de țelină sau de pătrunjel).

Sucul de praz: litiază renală, insuficiență renală, boli reumatice, gută, obezitate, ateroscleroză (amestecat cu suc de țelină sau de pătrunjel).

sucuri de fructe și legume pentru sănătate
Image from Pixabay

Sucul de pătlăgele roșii: anorexie, astenie, intoxicații cronice, oboseală, arteroscleroză, boli reumatice, litiază biliară și renală, gută (simplu sau amestecat cu suc de pătrunjel).

Sucul de ridichi (negre sau roșii): litiază renală și biliară, boli reumatice, anorexie. Se consumă simplu.

Sucul de salată (lăptuci): insomnie, nevroze, palpitații, excitație sexuală (simplu sau amestecat cu suc de țelină, de pătrunjel și de pătlăgele roșii).

Sucul de sfeclă roșie: anemie, tuberculoză, gută, demineralizare (simplu sau amestecat cu suc de țelină sau de pătrunjel).

Sucul de spanac: convalescență, oboseală (simplu sau amestecat cu suc de țelină sau de pătrunjel).

Sucul de sparanghel: oboseală (simplu sau amestecat cu suc de țelină sau de spanac).

Sucul de țelină: oboseală, tuberculoză, boli reumatice, gută, litiază renală, boli de plămâni, impotență sexuală (simplu sau amestecat cu sucul de pătlăgele roșii sau spanac).

Sucul de varză crudă: gastrite, ulcer gastric și duodenal, bronșite, oboseală (simplu sau amestecat cu sucul de cartofi, de morcovi sau de pătrunjel).

sucuri de fructe și legume pentru sănătate
Image from Pixabay

Este bine să introducem în dieta noastră cât mai multe sucuri de fructe și legume. Pe lângă aceste sucuri de fructe și legume enumerate mai sus, natura ne oferă alimente cu proprietăți terapeutice remarcabile: usturoiul (suc de usturoi „elixirul tinereții„), ceapa, varza, morcovul, pătrunjelul, piersicile, căpșunile, cireșele, iaurtul, grâul (sub formă de grâu încolțit sau tărâță), mierea, polenul, drojdia de bere, ouăle de prepeliță. Nu uitați o viața perfectă înseamnă sănătate, cu ea realizăm tot ce ne dorim! Să trăim în armonie cu natura!

Trebuie să citești și ...

Articolul precedent
Articolul următor

Îți recomandăm să citești și ...