Osteoporoza o bătălie pierdută?

Acest articol este disponibil și în: English

De ce sunt oasele afectate de osteoporoză?

Sunt persoane care se luptă cu osteoporoza de mulți ani. De cele mai multe ori abandonează să mai lupte, pentru că medicamentele nu dau rezultate. Unii dau vina pe moștenirea genetică, fără măcar să încerce să-și cunoască propriul organism. Cu multă răbdare organismul nostru are capacitatea de auto-vindecare și poate să învingă orice boală.

În continuare vă voi da niște sfaturi pe care le-am primit la rândul meu, de la osteopați și specialiști în domeniu. Va trebui să încep cu niște explicații. Există două forme de calciu în produsele alimentare. Cel bun, calciul organic, absorbit ușor de către oasele noastre, se găsește în legume, fructe (în special în coajă), în sucurile proaspăt preparate, ouă, tărâțe,  germeni de grâu și ovăz, alune, miere și lapte proaspăt de vacă sau de capră.

Osteoporoza o bătălie pierdută?
Image from Pixabay

Calciul rău, non-organic, este greu de absorbit și este conținut de toate produsele prelucrate, pâine, lapte gătit sau pasteurizat și produsele sale, apă fiartă, toate produsele procesate la temperaturi de peste 100 grade Celsius și formule sintetice ale calciului.

Dacă regimul nostru alimentar conține în principal produse prelucrate, lapte pasteurizat sau fiert, pâine crocantă, produse gătite sau fierte și dacă apa pe care o folosim este de obicei fiartă, este clar de ce oasele noastre sunt afectate atât de des de osteoporoză.

5 elemente de bază

Organismul nostru, conține pe lângă diferite elemente: calciu, carbon, oxigen, hidrogen și azot. În medie, este o cantitate de aproape 1,2 kg de calciu în organismul uman și 99% din această cantitate se află în oase.

Pe lângă sprijinul pe care îl oferă corpului nostru, prin menținerea în poziție verticală, sistemul osos are funcția de a stoca calciul și fosforul, pentru ca întregul organism să aibă o provizie în caz de urgență, din aceste două elemente, în caz că nu își poate asigura necesarul din alimentația zilnică.

Nivelul calciului din sânge este constant, chiar în ultimele faze ale osteoporozei, sângele poate menține 99,9% din nivelul necesar, alimentându-se cu calciul din oase. Dacă sângele trebuie să ia calciu din oasele noastre, zi de zi, masa osoasă începe să se micșoreze.

Osteoporoza o bătălie pierdută?
Image from Pixabay

Alimentele precum: carnea, brânza, zahărul și grăsimile animale produc cantități mari de, acizi dăunători când sunt digerați. Acești acizi dăunători sunt: acidul lactic, oxalic, uric și mulți alții. Sărurile calciului sunt folosite pentru a neutraliza acești acizi și pentru a proteja organismul de otrăvire. Cu cât mâncăm mai multe astfel de alimente, cu atât scade nivelul de calciu din oase și apare inevitabil osteoporoza.

Consumul de zahăr și produsele care conțin zahăr, este una dintre cauzele principale ale deficienței de calciu. Acesta este un produs sintetic și digerarea lui poate elibera mulți acizi otrăvitori în organismul nostru. Pentru a neutraliza acești acizi, sunt necesare cantități mari de săruri minerale, care conțin în marea majoritate calciu.

Osteoporoza o bătălie pierdută?
Image from Pixabay

De unde sunt ele luate? Din oase și din dinți, unde sunt întâlniți în cea mai mare concentrație. Luând în considerare faptul că dezvoltăm un gust pentru dulciuri încă din copilăria timpurie și că până și adulții consumă în fiecare zi de sute de ori mai mult zahăr decât cantitatea sănătoasă, este clar de ce copiii suferă de carii, adulții de afecțiuni ale gingiilor, iar oasele celor vârstnici prezintă deja porozitatea specifică osteoporozei.

Cauzele apariției osteoporozei

Așa cum am arătat mai sus, putem să tragem concluzia că una dintre cauzele apariției osteoporozei este plăcerea excesivă de a consuma dulciuri, transmisă din generație în generație. Auzim de multe ori părinți spunând: „copilăria trebuie să fie dulce, cum pot refuza copilului meu o bomboană”. Este bine să ne gândim mai mult la a asigura copiilor alimente sănătoase. Plăcerile copilăriei „dulci”, îl poate costa ani de suferințe pe viitorul adult din cauza durerilor de oase și de coloană.

Osteoporoza o bătălie pierdută?
Image from Pixabay

Lipsa de mișcare este o altă cauză a apariției osteoporozei. Orice fel de mișcare este benefică pentru corpul nostru. Plimbarea în parc, exerciții fizice simple, fitness, toate contribuie la sănătatea noastră dacă le introducem în rutina zilnică.

Lipsa vitaminelor C și D, precum și un regim alimentar bogat în produse prelucrate termic, ne poate afecta sistemul osos. Este bine să introducem în regimul alimentar cât mai multe fructe și legume și sucuri naturale.

Consumul excesiv de lapte, zahăr, dulciuri, grăsimi animale, vitamine sintetice, pâine și alte produse pe bază de făină, pot duce la apariția osteoporozei. Persoanele fumătoare sunt mult mai expuse riscului problemelor de oase, față de cele nefumătoare.

Osteoporoza o bătălie pierdută?
Image from Pixabay

Ceea ce trebuie să facem acum este să eliminăm acești factori din stilul nostru de viață. Hrana sănătoasă și mișcarea sunt cele mai importante. Cei care se confruntă însă cu durerile provocate de osteoporoză, este bine să urmeze o terapie. Cele mai eficiente terapii pentru osteoporoză sunt reprezentate de: terapia cu lămâie și terapia cu coajă de ou. Multă sănătate!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...