Gutuile fructele zeiței Venus

Acest articol este disponibil și în: English

Gutuile – recomandări terapeutice

Gutuile sunt originare din insula Creta și Asia de Sud-Vest. În Grecia antică, gutuile erau considerate fructele zeiței Venus, tinerele căsătorite trebuind să guste din ele înainte de a păși pragul camerei nupțiale, pentru a pune căsnicia sub protecția frumoasei zeițe. Gutuiul se cultivă cu 4000 de ani în urmă.

Gutuile au două varietăți: maliformis și pyriformis și mai multe soiuri de cultură: Angers, Lescowartz, Constantinopol, Berețchi, De Vrania. Gutuile conțin 70-72% apă, zaharuri, protide, acizi organici, tanin, pectine, cantități mici de grăsimi, săruri minerale de Fe, Ca, P, K, Cu, Mg, S și vitamina C, B, A și PP. Semințele conțin 20% substanțe mucilaginoase și amigdalină.

Gutuile fructele zeiței Venus
Image from Pixabay

Recomandări interne. Aceste fructe minunate, conțin tanin, cu proprietăți astringente puternice. Fructele de gutui sunt indicate ca antidiareice, mai ales în convalescență atât copiilor cât și vârstnicilor. De asemenea sunt recomandate ca antihemoragice, în hemoptizii, hemoroizi, hemoragii uterine.

Datorită ușoarei acidități, fructele sunt recomandate în cure prelungite și în dispepsiile atonice, așa numitul „stomac leneș”, precum și în insuficiența hepatică. Gutuile se recomandă și ca antivomitiv. Semințele, puternic emoliente, sunt un bun remediu pectoral în tuse, bronșită și răgușeală.

Recomandări externe. Datorită proprietăților astringente combinate cu cele emoliente, gutuile sunt utilizate sub formă de gargarisme în laringite, faringite, amigdalite, stomatite, precum și în tratamentul hemoroizilor, eczemelor și arsurilor.

Semințele de gutui sunt recomandate și ca adjuvante în calmarea iritațiilor pielii și ale sânilor, în tratarea crăpăturilor mâinilor, a degerăturilor, în eczeme, arsuri, conjunctivite, hemoroizi inflamatorii. În cosmetică semințele de gutui ajută la hidratarea și curățarea tenurilor uscate.

Cum întrebuințăm gutuile

Gutuile fructele zeiței Venus
Image from Pixabay

Consumăm fructele în stare proaspătă sau sub formă de suc, sirop, jeleu, sub formă de mâncare în diferite feluri culinare. Pentru decoct avem nevoie de o gutuie mare, rasă, la 1 litru de apă, pe care o lăsăm să fiarbă până ce lichidul se reduce la jumătate. Cantitatea se bea în cursul unei zile, îndulcită cu 50 g zahăr. Cu acest decoct, putem face extern gargarisme.

Infuzie pectorală din semințe de gutui, o linguriță la o cană, câte două căni pe zi. Se mai pot face loțiuni sau comprese contra iritațiilor pielii și în cosmetică dintr-o linguriță de semințe la o cană, pe care o macerăm la rece timp de 2-4 ore.

Frunzele sunt și ele bogate în tanin, fiind eficiente ca antidiareice, sub formă de infuzie cu 1-2 lingurițe la o cană. Se beau două căni pe zi. Mai putem prepara un ceai aromat din: frunze de gutui, mur sau zmeur și fructe de măceșe. Multă sănătate!

Trebuie să citești și ...

Articolul precedent
Articolul următor

Îți recomandăm să citești și ...