Semințele de susan sursa de proteine vegetale

Acest articol este disponibil și în: English

Semințele de susan, principalii constituenți

Semințele de susan, principalii constituenți
Image from Pixabay

Semințele de susan conțin vitaminele C, B, D, E, F și A, precum și calciu, seleniu, magneziu, fosfor. Semințele de susan conțin substanțe grase, substanțe proteice, substanțe extractive neazotate. Uleiul este format din glicerid-esteri ai acizilor oleic, linoleic, palmitic, stearic, arahinic, linoceric, fitosterine, alcooli superiori, compuși nesaponificabili, sezamol și sezamolin.

Susanul este o plantă anuală erbacee, cultivată în zonele tropicale și mediteraneene. S-a încercat și la noi în țară introducerea susanului în culturile agricole, dar în mare parte semințele de susan provin din import. Susanul se folosește la garnisirea produselor de patiserie și intră în procesul de fabricare a penicilinei. Din uleiul de susan se fabrică cele mai fine săpunuri.

Modul de întrebuințare al semințelor de susan

Semințele de susan sursa de proteine vegetale
Image from Pixabay

În țările de origine, semințele de susan au numeroase utilizări medicinale. Datorită substanțelor mucilaginoase, pe care le conțin frunzele de susan, au efecte emoliente și se folosesc în afecțiunile respiratorii, în colera infantilă, în diaree și dizenterie, în amenoree și dismenoree, precum și în cistite.

Semințele sunt emoliente, laxative și diuretice și se folosesc în constipații cronice și hemoroizi. Uleiul din semințe de susan are proprietăți demulgente și emenagoge și este folosit în special în dizenterie și afecțiuni ale căilor urinare. Se folosește în doze mici, 2-3 g, în doze mai mari fiind avortiv.

Uleiul se mai folosește sub formă de fricțiuni în migrene și amețeli, în combinație cu uleiuri esențiale de conifere, Eucalypt, Levănțică și Mentă.

Datorită conținutului de vitamine, semințele de susan ajută la întărirea și curățirea organismului. Se consumă 15-20 g pulbere preparată din semințe, cu puțină apă, de 3 ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de masă. Arsurile se tratează cu un terci din semințe de susan râșnite, la care adăugăm apă. Se schimbă pansamentul de 2-3 ori pe zi, până la vindecare.

Semințele de susan pot înlocui sarea. Se amestecă 5 linguri de semințe de susan, cu 3 linguri semințe de in și o lingură de sare de mare, prăjită în prealabil într-o tigaie uscată. Amestecul se păstrează într-un borcan bine închis.

Semințele de susan sursa de proteine vegetale
Image from Pixabay

Semințele de susan conțin proteine cu 50% mai mult decât se află în carne. În dietele vegetariene sau de post se prepară diverse salate, smoothie-uri, humus, în care pasta, sau semințele de susan contribuie la aportul de nutrienți necesari organismului.

Semințele de susan sunt foarte bogate în calciu și înlocuiesc cu succes laptele. Consumul de susan previne osteoporoza. Semințele au o mare valoare energetică, având un aport însemnat în afecțiunile de nutriție. Sunt laxative, emoliente, antitumorale și ajută la detoxifierea ficatului și a rinichilor. Semințele de susan, întăresc sistemul imunitar, cresc fertilitatea și sunt afrodiziace.

Este bine să introducem o mână de semințe de susan, în fiecare dimineață la micul dejun, pentru că sunt foarte bogate în calciu. Sunt o sursă bună de seleniu, magneziu și fosfor, având un conținut scăzut de grăsimi și sodiu.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...