Cum ținem gripa la distanță

Acest articol este disponibil și în: English

Gripa, înseamnă dureri în gât, guturai și strănuturi! Cam mult, nu?

Cum ținem gripa la distanță
Image from Pixabay

Gripa apare brusc, în forță, cu simptome similare răcelii, frisoane și febră. Dacă o simplă răceală, ne dă o stare de rău toată săptămâna, gripa ne doboară o săptămână și mai avem nevoie de încă trei pentru a ne reveni după ea. Adesea gripa duce la suprainfecții ale urechii, sinusurilor ori bronhiilor.

Există peste 200 de virusuri diferite de răceală. Cele mai multe sunt rinovirusuri, care se atașează de mucoasele respiratorii, unde se multiplică. De acolo, virusurile sunt împrăștiate prin strănut sau tuse în atmosferă sau prin contaminarea unor obiecte, cum ar fi mânerele, tastatura etc.

Primele simptome sunt durerea în gât și strănutul, apoi guturaiul, uneori tusea, durerea de cap, cea musculară și ocazional febra. În timpul vieții facem cam 200 de răceli, care ne țin cam 9 zile fiecare, adică în jur de cinci ani de strănuturi, dureri în gât și guturai! Încercăm împreună să găsim cele mai bune metode, pentru a ține gripa la distanță.

Să ne luăm porția de soare!

Cum ținem gripa la distanță
Image from Pixabay

Studiile arată că există o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D în organism și frecvența ridicată a infecțiilor. Asta ar putea explica de ce răcim mai des iarna decât vara. Așadar în lunile cu soare modest sau absent, este bine să luăm un supliment de vitamina D ( să mâncăm mult pește și ouă ).

Putem ieși la o plimbare cu prietenii! Bucuria pe care o simțim când ne întâlnim cu prietenii declanșează eliberarea în organism de endorfine, hormonii ”stării de bine”, care cresc la rândul lor producția de anticorpi și ne ajută să luptăm cu boala.

Imunitatea crește și dacă ne expunem la virusuri, așadar izolarea nu este o soluție. Absența contactului cu virusurile face ca sistemul imunitar să fie mai puțin tolerant la aceștia și să ia prima răceală.

Mișcarea este foarte importantă!

Este bine să facem mișcare, oricât de puțin! Persoanele active, care exersează de cel puțin cinci ori pe săptămână, au un risc cu 46% mai scăzut de a se îmbolnăvi. Chiar și 30 de minute pe zi de aerobic moderat contează!

Mersul rapid sau înotul dublează efectul vaccinului antigripal! Să nu exagerăm însă, pentru că prea mult exercițiu are efect contrar, crescând riscul de îmbolnăvire.

Să mâncăm supă de pui la prânz sau la cină

Cum ținem gripa la distanță
Image from Pixabay

Un remediu cunoscut de secole împotriva gripei, supa de pui, pare să aducă argumente științifice ale efectului ei curativ. Potrivit cercetătorilor, în supa de pui s-au descoperit câteva ingrediente care pot reduce inflamația prin blocarea răspunsului inflamator al celulelor albe.

Să renunțăm sau să reducem dulciurile

Zahărul afectează sistemul imunitar și ne face mai vulnerabili în fața virusurilor. Evitând dulciurile și carbohidrații rafinați, cum e pâinea albă, vom reuși să dăm imunității noastre o șansă în lupta cu boala.

Să luăm o pastilă (una sănătoasă!)

Zincul și vitamina C, poate reduce din gravitatea și durata unei răceli, susțin specialiștii. Se pare că administrarea de zinc (tablete, sirop) cu o zi înainte de instalarea simptomelor răcelii sau gripei este foarte eficientă.

Iaurtul cu probiotice

Cum ținem gripa la distanță
Image from Pixabay

Se pare că probioticele nu ne scapă doar de infecțiile intestinale, dar de orice infecție în general. Studiile au arătat că introducerea unui preparat probiotic, timp de 5 săptămâni, persoanelor de 55 de ani, imunitate a crescut asemeni unora de 20!

Usturoiat, condimentat

Se pare că schinduful ( Trigonella foenum ), un condiment des întâlnit în bucătăria indiană, este un așa numit ”elixir de iarnă”, care ne apără de răceli. Voluntarii răciți incluși într-un studiu au scăpat mai rapid de simptome după ce au luat, de două ori, o jumătate de linguriță praf de schinduf.

Și totuși, ai luat boala? Iată ce faci:

Tratamentul indică odihna, administrarea de lichide și antiinflamatoare. Antibioticele nu ajută, pentru că nu luptă cu virusurile și în plus cresc riscul suprainfecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice.

Este bine să dăm corpului nostru șansa să lupte singur cu virusul. Iar dacă avem febră mai mult de 3-4 zile, frisoane, tuse productivă, simptome persistente peste 10 zile, probleme de respirație, durere în piept, vomă sau durere facială, confuzie, este bine să mergem urgent la medic!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...