Varza crudă ne face longevivi

Acest articol este disponibil și în: English

Varza este secretul tinereții veșnice

Cu siguranță v-ați întrebat care este secretul tinereții veșnice al poporului chinez. Ei bine este varza. În regiunile unde se consumă varză crudă, longevitatea este mult mai mare. Varza o putem consuma ca atare, în salate de crudități sau preparate culinare ușoare. Savantul rus Mecinicov, spunea că pentru a ne păstra sănătatea și a fi cât mai longevivi este bine să facem cure de suc de varză (1 pahar pe zi), între mese.

Sucul de varză se utilizează în cosmetică contra acneei și ne ajută în curele de slăbire. Acest efect se datorează faptului că antioxidanții prezenți în acest aliment de bază susțin eliminarea toxinelor din organism, împreună cu excesul de apă. Corpul este încurajat să ardă grăsimile și depozitele pe care le are stocate de mult timp.

Varza este un veritabil aliment și medicament

Varza este originară din bazinul mediteranean, constituind unul dintre alimentele de bază. Grupa verzei este extrem de unitară, formată din plante bienale, aparținând nu numai aceleiași familii (Cruciferae), ci chiar și aceluiași gen (Brassica). Fitoterapia modernă recunoaște o serie de proprietăți foarte importante ale verzei, spre deosebire de conopidă unde nu sunt citate utilizări medicinale.

Varza crudă ne face longevivi
Image from Pixabay

Se cultivă de mai bine de 7 milenii în Europa, fiind apreciată pentru proprietățile ei terapeutice de către Hipocrate, Chrisyp, Pliniu cel Bătrân, Galen, ajungându-se a fi considerată un adevărat panaceu. Caton Cenzorul a afirmat că prin folosirea curentă a verzei, de către romani, aceștia se vor putea lipsi de medici pentru mii de ani. Dar cum imperiile nu durează milenii, nici conceptul de ”panaceu” nu a rezistat timpului.

Varza este un depozit imens de substanțe benefice organismului

Varietățile de varză, cele mai importante din punct de vedere medicinal sunt următoarele: varza albă, varza roșie și varza de Bruxelles. Fiind foarte săracă în grăsimi și calorii (100 g de frunze oferă numai 25 de calorii), varza este incredibil de hrănitoare.

Varza este un depozit incredibil de substanțe fito-chimice, cum ar fi tiocianații, indol-3- carbinol, luteina, zeaxantina, sulforafan și isothiocyanates. Aceștia sunt antioxidanți, cunoscuți pentru protecția pe care o conferă organismului împotriva cancerului la sân, de colon, a cancerului de prostată, reducând nivelul colesterolului LDL din sânge (colesterolul ”rău”).

Varza crudă ne face longevivi
Image from Pixabay

Varza conține sodiu între 6-10 mg%, calciu 35 mg%, fosfor între 20-70 mg%, fier între 0,4-0,9 mg%. Conținutul de Vitamina A este de numai 6 micrograme % la varza albă, iar la cea de Bruxelles de 65 micrograme %. Conține Vitamina B1 și B2, niacină, Vitamina C, K și F. De menționat este faptul că poluarea mediului determină acumularea unor microelemente ca: Sr, Pb, Cd, Co, Cr, Ni, As, Hg, unele dăunătoare pentru organism.

Cu toate că varza este o cultură specifică sezonului cald, ea poate fi găsită în piețe și supermarket-uri pe tot parcursul anului. Atunci când o cumpăram este bine să o alegem pe cea cu frunze de culoare verde intens, dură, fără semne de mucegai sau ofilite. Cu toate că este ideal să consumăm varza imediat după cumpărare, ea poate fi depozitată în frigider unde își poate menține calitățile timp de o săptămână.

Varza și recomandările ei terapeutice

Varza este un dezinfectant general, cu efect îndeosebi asupra germenilor Gram-negativi. Asupra bacilului lui Eberth, agentul febrei tifoide are o acțiune bacteriolitică remarcabilă, datorită acidului lactic, care se formează prin păstrarea verzei albe crude.

Varza are proprietăți antianemice și sedative, având efect benefic și în artrite. Din medicina tradițională se cunosc recomandările verzei, utilizate extern, pentru calmarea durerilor musculare, a nevralgiilor reumatismale (cu efect deosebit în lumbago, sciatică), a gutei și chiar dentare.

Proprietățile decongestive, cicatrizante și antiseptice fac din varză un adevărat remediu în contuzii și plăgi, chiar dintre cele mai grave. Aceleași proprietăți împreună cu cea de regenerare tisulară, fac utilă varza în artrite, ulcere varicoase, afecțiuni vasculare ale vaselor superficiale (hemoroizi).

Varza se recomandă atât pentru degerături cât și pentru arsuri, calmând totodată durerile provocate de Zona Zoster, prin cicatrizare și intensificare a circulației în zona interesată. Varza are o acțiune pozitivă și în afecțiunile dermatologice, pentru diverse tipuri de eczeme și acnee.

Varza crudă ne face longevivi
Image from Pixabay

Tratamentul extern se poate asocia cu cel intern în colici nefritice, dar mai ales în afecțiuni pulmonare (bronșite, pleurezii), precum și în afecțiuni ale căilor respiratorii superioare. S-au constatat rezultate încurajatoare, prin efectul pe care îl au asupra tumorilor externe.

Intern, varza are efecte deosebite asupra gastritelor hiperacide și ulcerului gastric, datorită acțiunii Vitaminelor U și K, care protejeză mucoasa, având rol antihemoragic. Varza roșie este un dezinfectant al tractului digestiv, datorită prezenței acidului lactic, iar zeama este puternic laxativă. Sucul de varză are acțiune antiparazitară (antihelmintică) contra oxiurilor și limbricilor.

Varza (în special cea roșie), are efecte favorabile și in astm, protejând aparatul respirator în caz de bronșite și laringite. Cura de varză are acțiune diuretică, putând duce chiar la absorbția edemelor. Este recomandată în litiaza urinară, iar prin diureza crescută se ameliorează stările de ascită și ciroză.

Un grup de cercetători americani au preparat din varza albă un extract numit ”glutamină”, care a fost utilizat în tratamentul alcoolismului. Prin conținutul hipoglicemiant scăzut, varza este un aliment ideal și în dieta diabeticilor.

Sucul proaspăt de varză

Varza crudă ne face longevivi
Image from Pixabay

Sucul obținut din varză proaspătă conține Vitamina C și Vitamine din grupurile B, K, PP. Este un remediu pentru diabet, artrită, ulcerații ale duodenului, hemoroizi, tensiune ridicată, obezitate și dereglări ale glandei tiroide. Sucul de varză ne curăță corpul, prin prezența compușilor sulfului, clorului și iodului.

Un pahar de suc de varză dimineața și seara ne permite să ne pierdem greutatea în plus, deoarece sucul cauzează dezintegrarea intensivă a țesutului gras. Totuși, dacă intestinele noastre nu funcționează bine, sucul de varză, poate cauza gaze. În acest caz nu trebuie să mai bem suc de varză până când nu ne curățăm intestinele.

Varza murată

Varza murată conține mai multă Vitamina C decât varza în stare crudă. Prin prezența Vitamine B12, încetinește îmbătrânirea celulară, protejând sistemul nervos și pierderile de memorie. Varza murată, tratează ulcerul, deoarece conține Vitamina U (vitamină antiulceroasă). Persoanele hipotensive pot consuma zilnic câte un pahar de zeamă de varză murată. Zeama de varză murată ajută și în cazul persoanelor care suferă de constipație, detoxifică organismul, prevenind infecțiile respiratorii pe timp de iarnă.

”Gândește de azi ce vei mânca mâine”. Orice dietă corectă și alimentație sănătoasă, înseamnă preocupare și grijă pentru hrana noastră, nu mâncare la întâmplare.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...