Blazon olfactiv cu plante

Acest articol este disponibil și în: English

Blazonul cu plante, între tradiție de familie și creația parfumurilor

În țările din Orientul Mijlociu există tradiția ca fiecare familie să aibă un blazon olfactiv. Lemnele și frunzele parfumate sunt îngropate în nisip pentru a se impregna cu cele patru elemente din natură, apoi sunt arse ca să poată transmite copiilor blazonul olfactiv al clanului și apartenența lor la tradiția familială.

Blazon olfactiv cu plante
Image from Pixabay

Dincolo de aceste credințe și superstiții, se află însă adevărata alchimie a plantelor ale căror molecule aromate își difuzează în aer parfumurile benefice. Și cine ar fi putut cel mai bine să capteze aceste arome îmbietoare și benefice, decât cercetătorii Institutului Superior Internațional de Parfum Versailles.

Marie Françoise Tessier, fondatoarea brandului Equatoria, fostă studentă a Institutului Superior Internațional de parfum Versailles, s-a născut cu acest spirit creator, care a fost accentuat de experiențele sale în lumea atât de vastă a frumosului. A fost expert în publicitate și marketing, jurnalist pentru frumusețe, estetică, dar mai ales presă specializată Spa și wellness. Marie-Françoise TESSIER, a devenit fondatoarea Equatoria, specializată în Spa, dezvoltând o serie de mărci în domeniul frumuseții. A fost Creative Products și Director Artistic, a deschis mai multe centre Spa în Franța, devenind parteneră a multor institute Spa, Hoteluri Spa, centre Spa cu apă termală devenind cunoscută în toată lumea.

Această aventură în lumea spa-ului, a luat naștere după ce fondatoarea Equatoria a vizitat Indonezia, inspirându-se din filosofia Spa în esența sa originală. Din această aventură, a luat naștere conceptul Natural Spa Products. A fost o rezonanță subtilă între filozofia Indonesian Spa și sensibilitatea creatoarei, prin comunicarea cu natura îmbinând ingredientele active prețioase din plante, atât de benefice în rețetele de frumusețe.

Blazon olfactiv cu plante
Image from Pixabay

Plantele medicinale au mii de beneficii, oferind o bunăstare universală. Inspirată din bogăția naturii fondatoarea Equatoria a creat ritualuri de frumusețe precum: ”Croazieră de wellness în Polinezia, Ritual holistic în Amazon, Sărbătoarea imperială japoneză, Detoxifiere indoneziană, Luna de miere orientală, Ceremonia 1001 de nopți, Ritualul hamamului, Invitație ayurvedică indiană. La Equatoria se promovează ritualuri de anti-îmbătrânire, tratamente de hidratare, detoxifiere, toate pentru a aduce echilibru între personalitate și energie.

Mentalul nostru este condiționat de aerul pe care îl respirăm

Aerul pe care îl respirăm ne condiționează starea de spirit. Expresii de genul: ”se simte furtuna în aer” sau ”nu simt nimic în aer”, dovedesc că ființele umane resimt calitatea aerului și dezvoltă, în mod inconștient, o sensibilitate olfactivă față de mediu.

Specialiștii compun și crează atmosfere aromate pentru marile magazine, spectacole, farmacii etc. Aceste cokteiluri de uleiuri esențiale pure sunt alese în funcție de tipul de clientelă care frecventează locurile respective și mai ales de activitatea exercitată în cadrul lor.

Blazon olfactiv cu plante
Image from Pixabay

Astfel, de exemplu pentru a le ajuta pe clientele unui institut de înfrumusețare, să capete o dispoziție senină la nivel mental și emoțional, se poate utiliza un amestec de mărar, mentă, anason, lămâie, eucalipt. Dacă e vorba despre un institut de frumusețe cu o clientelă masculină, amestecul va fi diferit. Se poate utiliza un amestec de uleiuri esențiale de rozmarin, pentru forță și vitalitate, sau de busuioc, pentru înlăturarea stresului cauzat de o viață foarte activă.

Unele formule de tămâie datează încă din vremea lui Hipocrate, cum ar fi de exemplu, tămâia din Ierusalim, compusă printre altele din camfor și salvie, fiind recomandată pentru purificarea atmosferei dintr-o încăpere. Altele au fost create în evul mediu, epocă în care s-au întreprins lucrări asupra stării de spirit. Doctorul Wecker, a studiat o formulă pe bază de șofran, preluată mai târziu de tradiția catolică și numită Nazareth. Se consideră că acest amestec acționează asupra umorilor pasive, înlăturând limitele și inhibițiile și determinându-i pe indivizi să meargă mai departe.

Arome parfumate magice

Smirna, denumită și ”rădăcina creatorilor”, acționează la nivel mental. Fumul emanat de rădăcina de smirnă, este răcoritor, înviorează, regenerează, stimulând imaginația, incitând la acțiuni mai percutante pe plan intelectual.

Smirna este o sevă considerată drept atribut parfumat al tuturor divinităților solare. Ea acționează la nivelul plexului solar, redând echilibrul și creând o senzație de liniște. Smirna arsă pe timp înnorat, de furtună, contribuie la diminuarea tensiunii din atmosferă și la restabilirea armoniei ambientale.

Blazon olfactiv cu plante
Image from Pixabay

Tămâia este numele generic dat sevei arborelui boswellia, originar din Somalia. Denumirea botanică a acestei seve este ”oliban” sau rășină parfumată, iar denumirea poetică este ”Lacrima Somaliei”, devenind mai târziu ”Lacrima Libanului”. Seva acestui arbore acționează ca un liant și de aceea, este folosită adesea în structura parfumurilor.

Din punct de vedere al caracteristicilor, fumul lejer de oliban, cu un parfum subtil, contribuie la regăsirea echilibrului personal, prin realizarea unei uniuni perfecte a celor patru elemente.

Consultația olfactivă cu uleiuri esențiale

Stabilirea identității aromatice a unei cliente, permite determinarea potențialului său, care o va ajuta să-și dezvolte personalitatea și să-și gestioneze mai bine energia. Specialiștii francezi au creat așa numita consultație olfactivă. Principiul acestei consultații olfactive constă în a oferi clientei circa 10 uleiuri esențiale. Clienta va alege două dintre aceste uleiuri: unul preferat și altul pe care nu îl suportă. Specialistul analizează și comentează alegerea făcută de clientă urmărind să evidențieze astfel, caracterul, personalitatea și natura ei profundă.

Blazonul olfactiv dezvăluie personalitatea și crează energia

Așa cum în Orientul Mijlociu există tradiția ca fiecare familie să se identifice cu un blazon olfactiv, așa fiecare individ în parte se poate identifica prin propriul său blazon. Unii spun că frumusețea vine din interior, alții spun că ține de atitudine, de personalitate sau de caracter. Eu spun că depinde numai de noi, cât de mult ne dorim să ne simțim bine, pentru că frumusețea este în toate.

Starea de bine este condiționată de starea olfactivă față de mediu. Imaginați-vă, sau încercați să vă creați propriul blazon cu plante benefice, apropiate personalității voastre, pentru un echilibru mental și emoțional. Vă voi enumera câteva plante și beneficiile acestora.

Blazon cu lavandă. Primul impact olfactiv al lavandei acționează asupra sistemului nervos. Atunci când este agreat, mirosul de lavandă liniștește, relaxează, destinde și înlătură anumite angoase. Această plantă minunată simbolizează raportul intim dintre mamă și fiică. Dacă unei persoane nu-i place mirosul de lavandă, se poate presupune că ea are un potențial relațional insuficient dezvoltat. În acest caz se pot alege alte esențe care au caracteristici similare cu cele ale lavandei dar au un miros mai dulce, precum măghiranul și mirtul. Ma târziu se poate reveni la lavandă.

Blazon olfactiv cu plante
Image from Pixabay

Blazon cu scorțișoară. Primul impact al scorțișoarei este legat de forță, vitalitate, mișcare. Astfel, persoanele timide, apatice pot utiliza scorțișoara ca suport olfactiv, pentru a se simți mai îndrăznețe, mai capabile de acțiune. Al doilea impact olfactiv al scorțișoarei, simbolizează latura epicureană, bulimică a vieții.

Blazon olfactiv cu plante
Image from Pixabay

Blazon cu rozmarin. Primul impact olfactiv are efectul unei vâltori apărute brusc în atmosfera înconjurătoare. Într-adevăr structura moleculară a rozmarinului induce senzația de vitalitate. Dacă ve-ți inspira pe îndelete această esență, ve-ți simți vitalitatea tinereții eterne. Atunci când este respirat seara, parfumul rozmarinului înlătură greutatea unei zile obositoare, iar dimineața imprimă avântul necesar începerii activității. Din punct de vedere aromatic rozmarinul acționează printre altele la nivelul pancreasului, organul filtru prin care pătrund energiile vieții. Se poate considera, că persoanele care nu suportă esența rozmarinului, sunt într-un fel rupte de mișcarea vieții și din diverse motive, ele devin mai pasive.

Blazon olfactiv cu plante
Image from Pixabay

Blazon cu laur. Laurul nobil este esența carismei. Dar aceasta nu înseamnă că o persoană căreia nu îi place mirosul laurului este una lipsită de farmec, ci doar că potențialul ei de atracție nu este complet dezvoltat. Unul dintre motive ar putea fi, de exemplu, teama de a nu-i răni pe cei din jur, lipsa de încredere, un anturaj nefavorabil etc. Pentru a stimula acest farmec ”inhibat”, în cazul în care nu acceptați mirosul laurului, puteți încerca esența florii de portocal care este reconfortantă, redându-vă încrederea de sine.

Parfumul e istoria unei flori.

Emil Cioran

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...