Care sunt cele mai bune conserve din cămara ta?

Acest articol este disponibil și în: English

Bogăția naturii strânsă în conserve pentru lunile reci

Desigur cele mai bune conserve sunt cele pe care le pregătim noi acasă. Totuși cele mai bune conserve le pregăteau bunicii noștrii, pentru că foloseau fructele și legumele din propria grădină. Aceste fructe și legume nu erau tratate, aveau gust și de aceea ne gândim mereu la gustul din copilărie.

cele mai bune conserve din cămara ta
Image from Pixabay

În lunile de vară și toamnă acumulăm toată bogăția naturii conservând fructele și legumele pentru zilele răcoroase de iarnă. Necesită însă puțină muncă, este mai ieftin și noi deținem controlul total al ingredientelor.

Auziți în fiecare zi că trebuie să consumați fructe și legume proaspete. Perfect adevărat. Ce facem însă iarna? Este cert, supermarketurile sunt pline cu legume și fructe proaspete. Doar că, dacă mâncâm legume proaspete în ianuarie, trebuie să știm că ele înglobează mai multi conservanți decât putem număra. Ca să avem un dovlecel proaspăt și frumos în decembrie, înseamnă să mâncăm o ciorbă cu E-uri. Iar pentru o pară proaspătă în mijlocul lui februarie, producătorii din întreaga lume folosesc peste 40 de substanțe chimice diferite care să facă realizabilă această performanță.

Conservele, cele mai bune alternative pentru iarnă

Vara și toamna facem provizii pentru iarnă și le conservăm în patru moduri optime: congelare rapidă, murături la sare, gemuri și dulcețuri de fructe și delicatese uscate la soare.

cele mai bune conserve din cămara ta
Image from Pixabay

Congelarea fructelor și legumelor este cel mai bun mod de a ne bucura toată iarna de minerale, vitamine, enzime. Cu alte cuvinte exact ce are nevoie organismul nostru. În plus sunt fructe și legume pe care trebuie să le oferim copiilor, în defavoarea celor cumpărate din supermarket care, de fapt sunt niște conserve chimice, în ciuda aspectului excelent.

Indiferent de leguma congelată, aceasta trebuie să fie perfect sănătoasă, spălată și tăiată în cuburi mici ca să optimizăm spațiul de depozitare. Legumele și fructele se pun în pungi mici, atât cât estimăm că vom consuma o singură dată. Avantajul congelării e multiplu. În primul rând toate substanțele active din legume și fructe se mențin în proporție de 80%. În al doilea rând, dacă punem la congelator legume și fructe, culese în plin sezon din surse cunoscute, avem material biologic care nu a fost supus proceselor chimice. Sucurile preparate iarna, cu fructele din congelator sunt minunate pentru aportul de vitamine și minerale atât de necesare organismului în perioada rece.

Gemuri fără zahăr

Trebuie să recunosc, îmi plac gemurile dulci, însă le-am descoperit și pe cele fără zahăr. Gemul de prune fără zahăr rezistă cel mai bine pe tot parcursul iernii. Se aleg prune proaspete, foarte coapte, ca să aibă mult zahăr. Se stropesc bine cu zeama unei lămâi, care se constituie drept conservant. Apoi se pun într-un într-un vas de yena cu capac, la cuptor. Se lasă la foc mic până capătă consistență de magiun, deci până se duce apa. Gemul de prune se pune în borcane de sticlă, care apoi se mai țin la cuptor, cu tot cu compoziție pentru sterilizare.

Gemul de prune fără zahăr este un produs ideal și pentru bebeluși ( de la 6 luni ), de când începe diversificarea, fiind un dulce excelent pe tot parcursul iernii. Gemul de prune fără zahăr are o cantitate enormă de potasiu, pe care nu o găsim în multe produse, fiind un element esențial pentru sănătate.

Castraveți murați și varza la rece

cele mai bune conserve din cămara ta
Image from Pixabay

Cu siguranță ați savurat murături în sare tradiționale. Am învățat de la bunicii noștrii cele mai bune metode de conservare a castaveților și a verzei murate. Această metodă de conservare dezvoltă probiotice în mod natural. Probioticele întăresc sistemul imunitar și protejează colonul.

Atunci când fermentează legumele, iau naștere bacteriile care, împreună cu microflora din organism, vor ajuta la întărirea imunității, vor atenua simptomele alergiilor și chiar vor avea efect anticancerigen, deoarece acestea au capacitatea de a reduce inflamația din corp, una dintre principalele cauze ale apariției cancerului.

Rețeta cea mai simplă de pus murături: apă și sare (sarea gemă, nu cea iodată), fără nici un alt adaos de tipul zahărului sau oțetului. Nu mai pomenim de pliculețele cu conservanți artificiali. O lingură de sare la un litru de apă, iar murăturile vor deveni vedetele meselor servite în familie.

Este de evitat să turnăm apă fiartă peste legume, pentru că în felul acesta vom distruge vitaminele pe care le conțin. Foarte multe persoane păstrează murăturile în binecunoscutele bidoane de plastic care se găsesc din abundență în piețe și supermarketuri. Aceste recipiente de plastic vor descărca substanțe extrem de nocive în produsul alimentar. Sa ne aducem aminte, cum conservau bunicii noștrii murăturile în butoaie de lemn și borcane mari de sticlă. Ar trebui să revenim la aceste metode.

cele mai bune conserve din cămara ta
Image from Pixabay

Atunci când punem la murat castraveții sau varza proaspătă, le tăiem în felii subțiri, ca să încapă o cantitate cât mai mare în recipientul ales. Putem alege borcane de 5 sau 10 litri din sticlă (cel mai sigur material dovedit până acum pentru sănătatea umană). Presăm cu mâna legumele în borcan, astfel încât cantitatea să fie mulțumitoare în fiecare recipient. Câți litri are borcanul, atâtea linguri de sare vom pune. După ce am pus sarea în borcan peste legume, adăugăm apă rece, curată. La final adăugăm la murături câteva crenguțe de vișin. În murături mai putem adăuga boabe de muștar, de piper, semințe de mărar. La final, vom avea un produs curat, nutritiv, excelent în sezonul gripelor.

De asemenea, trebuie ținut cont și de modul în care sunt consumate murăturile, punându-se accentul pe combinațiile de alimente. De exemplu, este bine să consumăm murături lângă leguminoase, cartofi sau carne.

Varza murată este excelentă în procesul de detoxifiere, făcând-o ideală în curele de slăbire. Pe lângă gustul său inconfundabil, varza murată este foarte bogată în Vitamina C ajutând la contracararea efectelor negative ale cărnii roșii. În perioada sărbătorilor de iarnă aproape orice familie are la masa tradiționalele sărmăluțe. Îmbinând carnea cu varza murată, sistemul nostru digestiv nu va avea de suferit.

Fructe și legume uscate la soare

Dacă avem bunici la țară sau un petec de curte, de ce să nu ne bucurăm de el? Îmi aduc aminte cum bunicii noștrii păstrau strugurii, nucile și poamele de mere. La fel puteți proceda și cu roșiile cherry în sezon. Alegem roșiile cherry românești, mici și pline de sâmburi. Le înțepăm cu un ac, pentru a se scurge zeama ușor și să nu se strice. Le întindem pe o bucată de lemn în soarele arzător până devin un fel de stafide.

cele mai bune conserve din cămara ta
Image from Pixabay

În același timp punem la uscat și un mănunchi mare de busuioc proaspăt. După ce roșiile s-au stafidit perfect, le punem în borcane sterilizate în prealabil, la cuptor timp de 15-20 de minute ( la foc mic ). Le scoatem, le lăsăm la răcit și adăugăm în fiecare borcan câte o linguriță de busuioc uscat și mărunțit. Umplem apoi borcanele cu ulei de măsline. Este o conservă care ține toată iarna dacă este păstrată la rece. Tot la soare se pot usca cu brio și ciupercile de pădure sau merele. Se pun pe sfoară cu ajutorul unui ac și le lăsăm la ultraviolete.

Vă doresc o iarnă cu conserve delicioase!

Niciodată natura nu spune un lucru și o altă filozofie.

Juvenal

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...