Cum ne influențează culorile viața?

Acest articol este disponibil și în: English

Modele, culori și lumină

Un aspect important în ceea ce privește armonizarea locuinței îl reprezintă culorile, nuanțele, contrastele, modelele. Toate acestea la un loc fac o asociere directă între energie și lumină. Putem să creăm un spațiu în care lumina este în armonie cu obișnuințele și activitățile vieții de zi cu zi folosind culorile și respectând câteva principii Feng Shui.

Culori și modele

Cum ne influențează culorile viața?
Image from Pixabay

Intrarea în locuința noastră este un bun punct de plecare pentru a da tonul în ceea ce dorim pe mai departe. Modelele le remarcăm pe pereți, parchet, tapiseria mobilierului, fețe de masă, vaze și perdele. Dacă sunt mari, complexe și în culori contrastante, atunci inspiră dinamism, iar prin natura lor sunt yang. Modelele mici, subtile, monotone au energie yin.

Arta Feng Shui, încearcă găsirea unui echilibru în care condițiile obișnuite de luminozitate, culori și modele sunt neutre, dar în tonuri blânde sau din când în când pete de culoare și lumină contrastante pentru a stârni interesul și a armoniza cu gusturile fiecăruia în parte. Totul depinde și de ce anume intenționați să faceți sau să realizați într-un spațiu anume.

Spre exemplu, în cazul unui dormitor, funcția principală a acestuia este de a ne oferi posibilitatea de odihnă, relaxare, reîncărcare a bateriilor, conectarea la o dimensiune spirituală și dezvoltarea relațiilor dvs. intime. Toate aceste nevoi sunt legate de ideea de calm și odihnă, care este foarte yin.

Cum ne influențează culorile viața?
Image from Pixabay

Dormitorul este bine să-l concepem și să-l amenajăm mai mult în jurul dimensiunii yin decât, să zicem, bucătăria, unde hrana și activitățile productive (mai mult yang) ar trebui stimulate. Așadar prea multe modele complicate nu sunt de dorit în dormitor, dar asta nu înseamnă că toată camera trebuie să fie ștearsă și neînsemnată.

Câteva modele yang, cum ar fi o vază mică, pot scoate în evidență trăsătura de bază a întregului ansamblu. Să nu exagerăm cu extravaganța modelelor în bucătărie, este posibil să devenim irascibili, dar poate să fie mai aventuroasă din acest punct de vedere, decât dormitorul.

Și celelalte încăperi din locuință pot fi analizate din aceeași perspectivă ( biroul – mai yin, living – mai yang). Nu uitați că puteți acorda totul în armonie cu felul în care doriți să arate viața voastră, mai elegantă, mai liniștită sau mai complexă și mai alertă.

Combinații de culori

Cum ne influențează culorile viața?
Image from Pixabay

Culorile și combinațiile de nuanțe și intensități ne influențează puternic sentimentele și comportamentul. Este bine să avem în vedere 5 principii:

  • culoarea de bază ( roșu, verde, albastru),
  • intensitatea (vie sau ștearsă),
  • nuanța (roșu-cireașă, cărămiziu, roșu-fosforescent etc.),
  • zonă acoperită de culoare (tot peretele sau doar o ramă de jur împrejur),
  • Culorile apropiate culorii alese de fiecare în parte.

Asocieri recunoscute pentru culori

Roșu. Foarte yang. Emoții puternice, furie și pasiune. Stimulează activitatea, excitabilitatea și dorințele sexuale. Este o culoare puternică și trebuie folosită cu precauție mai ales acolo unde locuiesc persoane colerice sau labile emoțional sau în spațiile destinate liniștii și odihnei. Prea mult roșu în locul unde se servește masa poate determina oamenii să mănânce mai repede, cauzând astfel probleme digestive.

Portocaliu. Benefic pentru revitalizare, fiind mai blând decât roșul, dar tot stimulant. Simbolizează curajul, încrederea și creativitatea. Poate stimula pofta de mâncare și este un bun antidepresiv. E nevoie de ceva precauții când folosiți portocaliul.

Galben. Bucurie, fericire și creativitate. Energizant, îndepărtează depresia și anxietatea. Prea mult galben poate cauza probleme celor hiperactivi sau iritabili și trebuie echilibrat prin culori liniștitoare dacă este folosit pentru zone mai extinse.

Cum ne influențează culorile viața?
Image from Pixabay

Verde. Cicluri naturale, transformare, creștere, vindecare și abundență. E puternic asociat cu ideea de pace, armonie și liniște, fiind ideal pentru calmarea stresului și a problemelor emoționale. Prea mult verde într-o singură nuanță poate fi apăsător și enervant pentru persoanele care au nevoie de stimulare.

Turcoaz. Liniștitor și relaxant. Ajută în recuperarea din stres sau suferință și calmează neliniștea și îngrijorarea.

Albastru. Onestitate, adevăr, înțelepciune, inspirație și creativitate. Este liniștitor, cu un efect aproape sedativ, dar dacă este folosit în exces, poate provoca izolare și letargie. Bun în climatul călduros pentru că induce o stare de răcoare și a fost adesea folosit în bucătăriile vechi pentru a ține gândacii la distanță.

Cum ne influențează culorile viața?
Image from Pixabay

Violet. Spiritualitate și demnitate. Poate avea un efect de echilibrare între activitatea excesivă și relaxare. Se spune că ar reduce sensibilitatea la durere.

Negru. Întunericul primordial și negativism, dar și putere, stabilitate și protecție. Bun în cantități mici pentru că facilitează introspecția, devine deprimant în exces.

Alb. Viața și moartea, totalitatea și puritatea. Foarte potrivit pentru tavane, făcându-le să pară mai înalte și emanând o lumină egală în încăpere. Folosit și pentru a induce senzația de curățenie și răcoare. Foarte potrivit pentru bucătării și băi.

Roz. Sentimente de căldură, sensibilitate și dragoste. Poate să vindece (dacă e o nuanță caldă) dar nu se recomandă persoanelor foarte temperamentale. Recomandat adesea pentru dormitoare când se vizează crearea unei atmosfere romantice.

Maro. O culoare foarte „pământească” pentru cei care au atenția prea împrăștiată sau prea volatilă. În exces, poate deveni restrictiv și constrângător.

Cum ne influențează culorile viața?
Image from Pixabay

Combinațiile dintre aceste culori produc o varietate largă de nuanțe și tonuri. În general culorile mai deschise și mai puternice sunt yang și ar trebui folosite în zonele unde e nevoie de mai multă activitate. Nuanțele mai întunecate și mai slabe sunt mai yin și mai potrivite acolo unde e nevoie de liniște și relaxare.

Între aceste variații, chiar culorile de bază au calități yin sau yang, extremitatea roșie a spectrului fiind yang, galben/verde – neutre, iar violetul – extrem de yin. Atunci când alegem culorile pentru locuința noastră sau numai pentru o parte din ea, este bine să ne gândim la imaginea de ansamblu, pe care să o creăm în funcție de zone, de trăsăturile persoanelor care le folosesc și la echilibrul general al calităților yin și yang.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...