Ridichea neagră elixirul tinereții

Acest articol este disponibil și în: English

Ridichea neagră nelipsită din grădina plantelor medicinale

Ridichea neagră elixirul tinereții
Image from Pixabay

Ridichea neagră a fost apreciată încă din Grecia și Roma antică. Hippocrate recomanda ridichea neagră în hidropizie, iar Discoride o aprecia pentru stimularea apetitului, favorizarea digestiei și calmarea tusei. Părintele istoriei, Herodot, arată că sclavilor care clădeau piramidele li se dădeau, alături de usturoi și ridichi.

Ridichea neagră era folosită în Evul Mediu pentru eliminarea din viscere a tumorilor maligne, fiind drept antidot și în otrăviri. Matthiolus, savantul Renașterii, recomandă ridichea neagră, pentru proprietățile diuretice și antilitiazice.

Ridichea neagră ( sau ridichea de iarnă ), a intrat recent și în atenția cercetărilor fitoterapeutice, datorită proprietăților sale benefice. Ridichea neagră conține 1% proteine, 3% hidrați de carbon, 15 mg% sodiu, 245 mg% potasiu, 25 mg% calciu, 20 mg% fosfor, 0,6% fier, 1 mg vitamina A, 0,05 mg% vitamina B1, 0,02 mg% vitamina B2, 0,3 mg% niacină și 25 mg% vitamina C. Ridichea neagră conține un ulei volatil sulfurat: rafanolul și mici cantități de tocoferol.

Ridichea neagră – recomandări terapeutice

Ridichea neagră este considerată în primul rând, antilitiazică, atât în litiaza biliară cât și în cea renală. Studii recente arată combinația între ridichea neagră, frunzele de mesteacăn și rădăcinile de Roibă ( Rubia tinctorum ), o plantă tinctorială, extrem de benefice în litiaza renală. Această ”triadă de aur”, este capabilă să mărunțească pietrele, având proprietăți litotritice.

Ridichea neagră este cunoscută și pentru efectul coleretic și colagog, fiind utilizată și pentru cei cu insuficiență hepatică, colecistită și alte afecțiuni hepatice. Recent s-au arătat rezultate benefice prin utilizarea sucului de ridichi pentru ”curățirea” și regenerarea mucoaselor în cazuri de rinite sau sinuzite.

Ridichea neagră este utilizată în medicina populară, pentru proprietățile pectorale. Este de un real folos în bronșită, tuse de diferite etiologii, probleme ale căilor respiratorii, chiar și în astm. Aplicată extern ( rasă ), ridichea neagră are proprietăți rubefiante, producând o iritație locală, care provoacă cedarea stărilor congestive ale organelor interne (pneumonii, stări congestive ale ficatului ).

Ridichea neagră se consumă rasă, eventual în combinație cu mere. Se poate prepara și un suc, de preferat în combinație cu morcovi. Acest suc se bea cu 15 minute înainte de mese.

Putem pregăti și un sirop pectoral, din ridichi tăiate felii, care se acoperă cu zahăr, timp de 24 de ore. Va rezulta un suc, care se administrează 3-4 lingurițe pe zi. În medicina populară se recomandă să se scobească o ridiche mai mare, se umple cu zahăr sau miere și hrean. Se coace, iar sucul rezultat se folosește deasemenea pentru proprietățile pectorale 3-4 lingurițe pe zi.

Ridichea neagră elixirul tinereții
Image from Pixabay

Ridichile roșii și albe de primăvară, numite și ”ridichi de lună”, au proprietăți similare. Se recomandă să se consume cu frunze cu tot, care sunt foarte bogate în vitamine, săruri minerale și alte substanțe chimice foarte benefice organismului nostru.

”Elixirul tinereții”

Această terapie de curățare a organismului cu ridichea neagră funcționează ca un elixir al tinereții. Organismul nostru se va simți mai tânăr, mai energic, ridurile dispar și tenul devine mai proaspăt și mai sănătos. Acest ”elixir al tinereții”, curăță articulațiile, sistemul limfatic, sistemul circulator și alte organe interne. Durerile de mijloc, cele din membrele inferioare și superioare și mușchi dispar complet.

Observație: această terapie se face o dată la cinci ani. Luăm 10 kg de ridiche neagră, le spălăm bine, le tăiem de toate fibrele și petele fără să curățăm de coajă și apoi le tocăm. Punem bucățile la storcător și obținem aproximativ 3 litri de suc. Turnăm sucul în sticle, le închidem și le păstrăm la frigider ( foarte important! ) Acest suc, se administrează câte o linguriță de trei ori pe zi, la o oră după fiecare masă.

Este foarte important să nu supradozați, cantitatea de suc! Poate avea consecințe periculoase. Pentru a obține rezultatele așteptate, continuați terapia până când întreaga cantitate de suc s-a terminat. În timpul acestei terapii, pot apărea dureri de oase, mai ales la persoanele cu multe depozite nesănătoase în sistemul osos. Acest fenomen este normal în timpul procesului de curățare. O terapie reușită vă poate scuti de multă durere pe viitor.

Dacă aveți dureri de ficat ( aceasta se poate întâmpla atunci când fierea este curățată de pietre și sare ), puneți o pernă electrică la nivelul ficatului timp de 40-60 de minute. Dacă nu aveți dureri de ficat creșteți cantitatea până la 2-3 lingurițe după șapte zile. Este bine să evitați mâncărurile fierbinți și acre. În timpul acestei terapii este bine să limitați consumul de pâine, pește, ouă, lapte și produse lactate. Terapia va avea rezultatele dorite dacă în această perioada, adoptați o dietă naturală, pe bază de fructe și legume.

Elixirul tinereții există și este la îndemâna tuturor!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...