Sucul de morcovi, regele legumelor
Sucul de morcovi ajută la curățarea organismului, se știe că multe toxine suprasolicită ficatul. Sucul de morcovi este asemănător cu sângele, ca structură și conținut, cu excepția faptului că are un atom de magneziu în loc de atom de fier. Un pahar de suc de morcovi conține întreaga doză zilnică recomandată de vitamine și microelemente.
Sucul de morcovi, recomandări terapeutice
Sucul de morcovi conține vitaminele A, B1, B2, B12, PP, K, E, niacin, vitamina C, magneziu, sulf, cupru, brom, ulei volatil de aspargină și duacarină, proteine, hidrați de carbon, sodiu, potasiu, calciu, fosfor.
Sucul de morcovi îmbunătățește aspectul dinților, al părului și unghiilor. În cosmetică morcovul se utilizează pentru a da prospețime pielii, previne îmbătrânirea și formarea ridurilor, combate petele, îndeosebi cele care apar odată cu vârsta. Acest suc are o acțiune depurativă, prin eliminarea masivă de toxine, fiind recomandat în dermatoze.
Sucul de morcovi este considerat un remediu de bază în numeroase afecțiuni ale aparatului digestiv. El acționează în stările inflamatorii gastrointestinale, reglând tranzitul intestinal, atât în constipație cât și în diaree, fiind apreciat în tratamentul dispepsiilor acute și al diareilor sugarilor.
Multe dereglări ale ficatului și sistemului digestiv sunt cauzate de deficiența unor anumite elemente ce pot fi obținute din sucul de morcovi. Diverse alergii de piele, eczeme, erupții și tulburări ale sistemului limfatic dispar dacă consumăm cu regularitate suc de morcovi. Acest suc ajută la curățarea organismului de toxinele care suprasolicită ficatul. Toxinele sunt transferate sistemului limfatic și apoi eliberate în piele, prin pori.
Toxinele dizolvate au culoarea galbenă sau portocalie. Dacă în organism sunt multe depozite toxice, pielea se îngălbenește. Este un fenomen normal, iar pielea va reveni la culoarea sa naturală odată ce substanțele toxice sunt eliminate. În unele cazuri, acest proces poate dura între 6 și 12 luni.
Acțiunea sa bactericidă se manifestă în colibaciloză, iar indicațiile anti-parazitare se referă la combaterea teniei. În cazul tratamentului afecțiunilor hepatice, este un bun remediu al medicinei tradiționale în icter. Prin acțiunea diuretică, se elimină acidul uric, fiind astfel recomandat în litiaza urică, reumatism, gută, artrite reumatoide.
Sucul de morcovi este excelent vitaminizant, având ca efect accelerarea creșterii la copii, mărește rezistența la infecții, păstrează rezistența epiteliilor, mărind acuitatea vizuală. Ajutând la reglarea globulelor roșii, este și un remediu pentru anemii, la copii și convalescenți. Utilizat de mamele care alăptează, are efect galactogog, prin mărirea cantității de lapte.
Cercetările recente au demonstrat efectul vasodilatator, la nivel coronarian, fiind recomandat ca hipoglicemiant în diabet. Morcovii au proprietăți antihemoragice, analgezice și cicatrizante, având efecte favorabile în tratarea rănilor, ulcerații, eczeme și degerături.
Morcovii, mod de întrebuințare
Morcovii se pot consuma ca atare sau sub formă de suc. Sucul obținut la mixer, câte 100 ml dimineața devreme, ca diuretic, depurativ, antianemic și gastrointestinal.
Supă din 500 g morcovi rași sau tăiați mărunt, fierți 1/2 oră, preferabil 1/4 oră, la presiune, se pasează și se completează până la 1 litru cu apă fiartă. Se administrează în caz de diaree la nou născuți, înlocuit treptat cu lapte.
Frunzele au proprietăți astringente, decoctul proaspăt din ele putând fi folosit în gargarisme pentru afte, stomatite, precum și ca băi locale sau comprese în degerături. În cosmetică se fac măști cu morcovi rași simplu sau cu adaos de smântână sau loționări zilnice ale tenului cu suc proaspăt.
Unii oameni sunt sceptici în ceea ce privește eficiența terapiei cu suc de morcovi, deoarece li se pare prea simplu. Haideți să avem încredere în părerea lui Einstein: „Tot ceea ce e genial e simplu”.
Nu uitați sa faceți mișcare și să vă relaxați. Orice terapie combinată cu mișcarea grăbește procesul de însănătoșire. Viața în lumea modernă este plină de tensiune și de stres. Ele nu pot fi evitate, dar ar trebui să nu fie acumulate.