10 motive pentru o cură cu căpșuni

Acest articol este disponibil și în: English

O cură de primăvară cu căpșuni

O cură cu căpșuni este binevenită în perioada de primăvară. Căpșunile sunt o „binefacere Dumnezeiască”, spunea Carl Linné, renumit botanist, medic, zoolog, de origine suedez. După o cură cu căpșuni, el s-a vindecat de o gută rebelă. Aici găsiți câteva remedii pentru gută(click pe articol) – 3 remedii pentru a preveni guta. Apreciate încă din antichitate, de către medicii naturaliști, li s-au atribuit proprietăți diuretice și litotropice.

Căpșunile sunt fructe parfumate, dulci cu o multitudine de proprietăți nutritive. Compoziția chimică și proprietățile medicinale sunt asemănătoare cu cele ale frăguțelor de pădure. La noi în țară, mai precis în nordul țării există varietăți de căpșuni care dau 2 recolte pe an, primăvara și toamna.

Recomandări terapeutice

10 motive pentru o cură cu căpșuni
Image from Pixabay

Căpșunile conțin cca 89% apă, protide, hidrați de carbon, potasiu, fosfor, sodiu, calciu, fier, substanțe uleioase, acid salicilic, precum și microelemente: sulf, siliciu, iod, brom. Căpșunile sunt o sursă exceletă de vitamina C, A1, B1, B2 și zaharuri în care predomină levuloza ceea ce permite consumarea lor de către diabetici.

Se recomandă în curele pentru afecțiunile renale, inclusiv litiaze, artrite, reumatism cu un accent în plus pentru gută. Efectul diuretic favorizează eliminarea toxinelor și le face utile în tratamentul eczemelor și al afecțiunilor dermatologice.

Întăresc sistemul imunitar, prin conținutul mare de vitamina C. O porție conține 51 mg de vitamina C, adică 50% din necesarul zilnic, stimulează imunitatea organismului având în același timp și efect antioxidant puternic.

Asupra aparatului digestiv au acțiune multiplă: ușor laxativă, de combatere a oxiurilor, cu efect favorabil în afecțiuni hepatice, inclusiv în litiaza biliară. Au proprietăți hipotensive, ceea ce le fac în același timp utile în ateroscleroză, iar prin efectele diuretic-depurative contribuie la eliminarea excesului de colesterol.

Se recomandă în tuberculoză, ca tonic și remineralizant, datorită bogăției de săruri minerale, în special fier și datorită valorilor nutritive mari. În cazul persoanelor care suferă de diabet, sunt benefice curele de primăvară, cu 300 g căpșuni zilnic. Pentru cei care nu au diabet, se recomandă cure de căpșuni de 1-2 kg pe zi, timp de 7-14 zile, în special pentru cei care suferă de constipație cronică, reumatism articular, gută sau nefrite, litiază urinară și biliară.

10 motive pentru o cură cu căpșuni
Image from Pixabay

Ajută la menținerea unei vederi sănătoase. Proprietățile antioxidante ale căpșunilor previn apariția cataractei, iar împreună cu vitaminele existente, protejează împotriva radiațiilor solare, îmbunătățind corneea și retina.

Luptă împotriva cancerului datorită conținutului bogat în antioxidanți, luteina, zeaxantina și și acidul elagic, o fitochimicală extrem de benefică. Scad nivelul de colesterol, datorită acestor fitochimicale, care contracarează efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei plăci la nivelul arterelor. Consumul căpșunilor reduce lipidele din sânge, care în cantități mari, se pot depune pe pereții arterelor.

Atenție însă sunt persoane care suferă de alergie la căpșuni, declanșând reacții adverse, însoțite de urticarie. Se pare că alergia la aceste fructe se datorează unei deficiențe a mucoasei intestinale care devine permeabilă pentru unele protide existente în pulpa pseudo-fructului.

În cosmetică, căpșunile se numără printre fructele cele mai utilizate pentru măști de frumusețe, pentru diverse tenuri. Vitamina C, prezentă în căpșuni, produce colagen, benefic pentru păstrarea elasticității pielii. Acidul elagic previne distrugerea colagenului și inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale apariției ridurilor.

Mod de întrebuințare

10 motive pentru o cură cu căpșuni
Image from Pixabay

Fructele se consumă ca atare, putându-se face cure cu 300-500 g până la 1,5 kg pe zi, de preferință dimineața. Pentru eliminarea oxiurilor se mănâncă 500 g dimineața pe stomacul gol, fără să se mai consume altceva până la prânz.

Putem prepara o mască cosmetică, cu căpșuni zdrobite, amestecate cu albuș de ou pentru tenul gras și cu smântână pentru tenul uscat. Se mai poate prepara și un lapte nutritiv din suc de căpșuni cu aceeași cantitate de lapte.

Frunzele de căpșun, cât și cele de frag conțin tanin elagic, fragarol, cvercitrină, citrol, săruri minerale, zaharuri, urme de ulei volatil și vitamina C. Se utilizează sub formă de infuzie 1-2 lingurițe frunze uscate și mărunțite la 200 ml apă. Se beau 2-3 căni pe zi. Ele reprezintă un produs antidiareic și diuretic foarte eficient, cu proprietăți dezinfectante ale căilor urinare. Împreună cu frunzele de zmeur, constituie un bun ceai alimentar de fiecare zi.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...