2 rețete savuroase de Sos de usturoi

Acest articol este disponibil și în: English

Sos de usturoi

Puțin sos de usturoi, adăugat la garnituri sau preparate culinare, ne oferă o călătorie în natură, la țară, la bunici. Cel puțin așa simt eu savurosul sos de usturoi. Ce poate fi mai bun decât o porție de cartofi noi stropiți cu un sos de usturoi românesc cu un gust inconfundabil ? Nimic 🙂 Știu mirosul de usturoi ne deranjează, dar putem să-l combatem mestecând mărar sau pătrunjel, precum și coajă de lămâie sau portocală.

Să profităm de această perioadă în care suntem nevoiți să stăm acasă, în siguranță și să pregătim mâncăruri gustoase și sănătoase asezonate cu sos de usturoi. Este foarte sănătos și foarte gustos. Îl putem servi la grătare, precum și alături de platouri cu legume crude sau la cuptor. Sosul de usturoi este cremos și savuros, acceptat chiar și de cei cu probleme de fiere.

Sos de usturoi
Image from Pixabay

Ingrediente pentru sos de usturoi cu iaurt

Rețeta 1: Avem nevoie de 400 grame iaurt gras sau 250 grame smântână, 10 căței de usturoi, 2 lingurițe de boia, 1 linguriță rasă de sare, 1/2 linguriță rasă de piper, 30 ml ulei.

Mod de preparare

Curățăm usturoiul și îl dăm prin presă. Într-un bol potrivit, frecăm usturoiul cu sare, apoi adăugăm uleiul, ardei iute, piperul și amestecăm bine. Pentru o cantitate mai mare putem folosi și mixerul vertical. Adăugăm iaurtul (sau smântâna) și omogenizăm bine. Când sosul de usturoi cu iaurt este gata, se pune la rece. Familia și prietenii vor fi încântați cât de savuroasă va fi mâncarea. Este simplu de făcut și rapid, fără conservanți și alți aditivi alimentari.

ingrediente sos de usturoi
Image from Pixabay

Rețeta 2: Avem nevoie de 1 căpățână de usturoi, 1 lingură de smântână, 1 lingură de lapte bătut, pătrunjel proaspăt, busuioc, oregano, piper, sare.

Mod de preparare

Curățăm usturoiul, îl zdrobim în mojar ca pentru mujdei și îl punem într-un castron. Adăugăm smântâna și laptele bătut până se omogenizează. Adăugăm un praf de piper, sare, oregano, busuioc proaspăt (poate fi și uscat) și mărar sau pătrunjel, după preferințe. Se omogenizează bine toată compoziția și masa poate fi servită. Poftă bună!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...