Napii – recomandări terapeutice
Napii au fost cultivați încă din Antichitate. Napul este o plantă originară din bazinul mediteranean, folosită însă, din ce în ce mai rar. Din păcate această plantă minune, a fost înlocuită cu alte legume mai productive și cu gust mai plăcut. De la napi utilizăm în special rădăcinile îngroșate și uneori frunzele. La noi în țară aceste plante se cultivă în Brașov și Maramureș. Se întâlnește uneori spontan pe marginea drumurilor.
Napii conțin 88% apă, protide, hidrați de carbon, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamina A, vitamina C. Recomandările terapeutice sunt multiple, atât pentru sănătate cât și pentru frumusețe.
Intern. Au proprietăți diuretice, dizolvă acidul uric, fiind foarte eficient în completarea tratamentului pentru gută. Sunt extrem de benefici în cistite și litiază urică. Medicina naturistă recomandă napii pentru proprietățile pectorale, în bronșite, tuse și angine pectorale.
Având efect diuretic și depurativ, consumul acestor plante sunt utile în caz de eczeme și acnee. Se mai recomandă în enterite, având proprietăți astringente. Tot în completarea tratamentului intern, se recomandă pentru afecțiuni respiratorii.
Extern, aceste plante au proprietăți maturative și se pot folosi în caz de furuncule și abcese. Aplicațiile cu napi sunt recomandate în degerături și pentru completarea tratamentului gutei.
Această plantă se consumă ca atare, în special pentru calitățile depurativ-diuretice. Preparăm o infuzie diuretică cu o linguriță de pulbere de napi la 0,5 litri apă. Se mai poate pregăti un decoct pectoral, preparat din 100 g napi tăiați în felii la 1 litru apă sau lapte. Se poate face gargară cu acest decoct. Se mai pot face aplicații în uz extern cu napi fierți, apoi masare ușoară, pentru a-și lăsa sucul.