,,Dovleacul fermecat” și cele 1000 de calități ale sale

Acest articol este disponibil și în: English

Dovleacul fermecat

Dovleacul este pe bună dreptate denumit și regele toamnei. Cu siguranță în orice familie în această perioadă se pregătește cel putin un preparat din dovleac. Eu voi pregăti o plăcintă de dovleac, este printre preferatele mele. În această perioadă magazinele și piețele sunt pline cu aranjamente care mai de care și totul în cinstea ,,Dovleacului fermecat”. Copiii sculptează dovlecii și fac felinare, se organizează festivaluri și târguri în cinstea dovleacului fermecat. Mai mult acest obicei de a sărbători dovleacul s-a perpetuat și în firme și corporații. Toată lumea sărbătorește ,,Dovleacul fermecat”.

De unde vine ,,Dovleacul fermecat”?

Dovleacul este cunoscut sub numele de Bostan și este originar probabil din Asia Mică, după alți autori , din America, iar după alții din Africa. În Europa a fost adus abia în Evul Mediu de către turci. În timpul Renașterii, Lobelus i-a descris unele proprietăți terapeutice valabile și astăzi. Pulpa sa ușor digestibilă, se utilizează în preparate culinare și este indicată în diferite diete. Celelalte varietăți cu fructul mare se consumă în stare nematură, iar la coacere, sunt furaje foarte bune pentru animale (vite și porcine). Alte varietăți de dovleac se cultivă în scop ornamental iar în scop medicinal sunt folosite în special semințele.

Dovleacul fermecat si cele 1000 de calitati ale sale
Image from Pixabay

Principalii constituenți

Dovleacul este o legumă bogată în vitamine și minerale. În 100 de grame se găsesc 9 mg de vitamina C, Vitamina E – 1,06 mg, și Vitamina A – 7,384 UI. Dovleacul conține și cantități ridicate de potasiu și betacaroten, care nu doar că îi oferă culoarea portocalie, ci este și un puternic antioxidant. Dovleacul mai conține săruri minerale (fosfor, calciu, cupru), antioxidanți, fibre, proteine, calciu, magneziu, acid pantotenic și triptofan, tiamina, piridoxina, și niancina.

Semințele de dovleac conțin 35% – 45% ulei gras, fitosterine, lecitină, zaharuri, rezine și enzime cu proprietăți antihelmintice. Semințele sunt bogate în fitosteroli liberi sub formă fixă, cca 1%, pigmenți clorofilici, minerale, seleniu, zinc și mangan. Mai conțin 30% pectine și cca 25 – 51% proteine. Uleiul gras este format în special din acizi grași ( palmitic, stearic, oleic și linoleic), precum și din tocoferolul alfa și beta, carotenoide ( luteină și beta-caroten). Compușii cum sunt tocoferolul și seleniul, au o acțiune protectivă împotriva degradării oxidative a lipidelor, vitaminelor, hormonilor și enzimelor.

Dovleacul fermecat si cele 1000 de calitati ale sale
Image from Pixabay

Nutriționiștii din Japonia pun semințele de dovleac pe primul loc în tabelul produselor alimentare. Datorită conținutului mare de grăsimi, vitamine, microelemente și mai ales zinc ele sunt recomandate în lupta cu prostatita, constipația și balonarea. Sunt diuretice, întăresc mușchiul cardiac și rinichii, ajută la creșterea părului, elimină metalele grele din organism. Specialiștii în medicina naturistă încurajează consumul semințelor de dovleac, care desfundă vasele de sânge, reglează colesterolul, și stimulează activitatea rinichilor. Se recomandă în alimentația persoanelor cu boli hepatice și cardiovasculare, femeilor însărcinate, copiilor. Semințele de dovleac au un rol adjuvant în cancer, leucemie, scleroză sau diverse boli greu vindecabile.

Cercetătorii francezi au arătat ca bărbații care consumă aceste semințe hrănitoare de dovleac, bogate în magneziu, prezintă un risc cu 40% mai mic de a muri tineri. Semințele de dovleac au un efect excelent împotriva paraziților intestinali. În caz de oxiuri, la copii se dau câte 10-15 semințe de dovleac decojite, zilnic, iar adulții vor lua câte 20-30 semințe pe zi. Aceste semințe trebuie să rămână neapărat cu pielița fină și uscată pe ele și să se mestece foarte bine. După o oră, se ia o linguriță de ulei de ricin. Fitoterapia recomandă semințe de dovleac și contra teniei. Alături de o dietă severă, se mestecă bine, în 4 porții, câte 80-100 de semințe de dovleac decojite, iar după o oră se ia 1/2 lingură de ulei de ricin. Dacă este nevoie cura cu semințe se poate repeta.

Cele 1000 de calități ale ,,Dovleacului fermecat”

Dovleacul este foarte bogat în vitamine și minerale, jucând un rol important în menținerea sănătății.

Întărește sistemul imunitar – dovleacul conține o cantitate ridicată de Vitamina C și betacaroten. Odată ajuns în organism, betacarotenul este transformat în Vitamina A, care declanșează producția de leucocite, globulele albe din sânge, care luptă cu infecțiile.

Reduce riscul de apariție a diabetului, semințele și pulpa dovleacului conțin substanțe care ajută la absorbția glucozei în țesuturi și la menținerea acesteia la un nivel optim. Poate fi de ajutor și în prevenirea apariției diabetului de tip 2.

Reglează tensiunea arterială și previne apariția bolilor cardiovasculare. Consumul de dovleac este benefic pentru sănătatea inimii, iar datorită conținutului ridicat de potasiu, Vitamina C și fibre, scade riscul de apariție a accidentului vascular cerebral.

Consumul de dovleac, ajută la îmbunătățirea vederii. Dovleacul conține betacaroten care ajută la menținerea unei vederi bune. Pe măsură ce îmbătrânim, betacarotenul, reduce riscul apariției cataractei, una dintre principalele cauze care duc la pierderea vederii. Totodată, Vitaminele C și E, ajută la prevenirea radicalilor liberi care pot afecta celulele ochiului.

Stimulează pierderea în greutate, dovleacul având un conținut scăzut de calorii (sub 50 de calorii pentru 245 de grame) și este o sursă bogată de fibre, care sporesc senzația de sațietate, fiind de mare ajutor în curele de slăbire.

Protejează pielea, prin conținutul mare de Vitamina C, ajută la producerea de colagen, o proteină esențială pentru o piele sănătoasă. Totodată Vitamina C, luteina și antioxidanții, protejează pielea de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete.

Dovleacul fermecat si cele 1000 de calitati ale sale
Image from Pixabay

Ține colesterolul sub control. Dovleacul este bogat în antioxidanți care ajută la reglarea colesterolului și previne oxidarea colesterolului rău (LDL).

Dovleacul ajută și în cazu digestiei, datorită conținutului ridicat de fibre. Poate ajuta foarte mult persoanele care suferă de constipație.

Semințele de dovleac sunt diuretice, menținând sănătatea aparatului urinar. Ajută la ameliorarea simptomelor asociate prostatei.

Semințele de dovleac, îmbunătățesc calitatea somnului prin conținutul bogat de magneziu. Ajută la creșterea părului și elimină metalele grele din organism.

Dovleacul este un aliment sănătos, însă consumul în cantități mari poate duce la apariția balonării și a durerilor de stomac. De aceea consumul de dovleac crud sau în cantități ridicate este contraindicat persoanelor care suferă de gastrită, ulcer gastric, care au o producție redusă de acid gastric sau cei cu boli cronice de stomac.

Rețete cu Dovleacul fermecat

Supa crema de dovleac

Ingrediente:

  • 3-4 linguri ulei de măsline
  • 1 kg dovleac plăcintar (pulpa)
  • 3,5 litri apă
  • 2 cepe
  • 2 căței de usturoi
  • 200 grame țelină
  • sare și piper.

Mod de preparare:

Se toacă mărunt ceapa, morcovii, țelina, apoi usturoiul se taie felii. Curățăm dovleacul de coajă apoi îl tăiem în bucăți mici, îndepărtând semințele. Punem toate legumele într-o oală. Adăugăm apă, sare, piper și uleiul de măsline și lăsăm să se fiarbă până când se înmoaie legumele. După ce am fiert legumele, folosim blenderul pentru a pasa legumele. Separat amestecăm 3 linguri de smântână cu puțină supă cremă din oală. Turnam amestecul înapoi în oală și mai lăsăm la foc mic vasul încă 10 minute. Supa crema de dovleac o puteți servi cu câteva crutoane, frunze de busuioc și chiar puțin Bacon.

Plăcintă de dovleac

Ingrediente:

  • 1 kg dovleac ras
  • 200 grame unt
  • 125 grame zahăr
  • 400 grame foi de plăcintă
  • vanilie, scorțișoară

Mod de preparare:

Curățăm dovleacul de coajă și îl dăm prin răzătoare. Amestecăm dovleacul ras cu zahăr și 60 g de unt, într-o cratiță mare și o dăm la foc mic. Călim dovleacul timp de 15 minute, stingem focul și lăsăm să se răcească. Topim restul de unt și îl lăsăm să se răcească. Întindem o foaie de plăcintă pe o tavă, tapetată cu hârtie de copt și ungem cu unt topit pe toată suprafața. Repetăm procesul până când ajungem la 3 foi de plăcintă. Adăugăm apoi jumătate din compoziția de dovleac peste foi, pliem capetele și formăm un rulou. Formăm și cel de-al doilea rulou. Ungem rulourile de plăcintă cu unt și dăm tava la cuptorul încins la 180 de grade Celsius, timp de 30-35 de minute.

Risotto cu dovleac și gorgonzola

Ingrediente:

  • 60 grame unt
  • o ceapă tocată foarte fin
  • 200 grame dovleac, tăiat cuburi mici
  • 300 grame orez
  • 1,5 litri supă de pui
  • 70 grame gorgonzola
  • 70 grame parmezan
  • 70 grame prosciutto
  • sare și piper

Mod de preparare:

Topim jumătate din cantitatea de unt într-o cratiță încăpătoare, adăugăm ceapa și o lăsăm să se călească până când devine sticloasă. Adăugăm dovleacul și orezul și le călim împreună până când devin sticloase. Adăugăm treptat supa de pui, pe măsură cu orezul fierbe și supa scade. Lăsăm să fiarbă timp de 17-18 minute, amestecând cu grijă, pentru ca orezul să nu se lipească. Când orezul orezul e fiert, dar rămâne al dente, adică boabele sunt puțin tari la mijloc, tragem cratița de pe foc și adăugăm restul cantității de unt, parmezanul și gorgonzola, amestecând până când se topesc. Lăsăm risotto să se odihnească un minut și apoi îl așezăm în farfurie. Îl garnisim cu felii de prosciutto și frunze de rucolla sau spanac. Poftă bună!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...