Enzimele asigură o viață lungă și sănătoasă
Stilul nostru de viață este fundamentul pentru un organism sănătos și plin de energie. Enzimele sunt catalizatoare proteinice, care se produc în interiorul celulelor vii. Oriunde există viață, fie ea sub formă de plante sau de animale, există și enzimele. Practic, enzimele participă la toate acțiunile necesare pentru menținerea vieții, cum ar fi: sinteza și descompunerea, transportul, excreția, detoxificarea și furnizarea energiei.
Enzimele sunt cele care ne mențin în viață. În celulele noastre sunt produse peste 5000 de asemenea enzime vitale. De asemenea, producem și enzime folosind enzimele din alimentele pe care le consumăm zilnic. Există multe tipuri de enzime și fiecare dintre ele au un rol specific, unic.
Societatea noastră modernă, crează factori care ne consumă prețioasele enzime. Alcoolul, tutunul, drogurile, aditivii alimentari, chimicalele din agricultură, poluarea mediului, undele electromagnetice și stresul emoțional sunt doar o parte din factorii care epuizează această enzimă. Pentru a ne menține o stare de sănătate bună, este esențial să înțelegem mecanismul propriului nostru corp și să ne impunem prin exercițiu dorința de a ne apăra sănătatea.
Enzimele în alimentație
Cele mai bune alimente sunt acelea care sunt crescute pe terenuri arabile fertile, bogate în minerale, fără utilizarea substanțelor chimice agricole sau a îngrășămintelor artificiale. Aceste alimente sunt cu atât mai bune cu cât sunt consumate imediat după ce au fost recoltate. Cu cât sunt mai proaspete fructele, legumele, carnea și peștele, cu atât vom beneficia de mai multe enzime.
Enzimele sunt sensibile la căldură. Mulți dintre noi preferă mâncarea gătită. Fierbem, coacem, prăjim, folosim plitele sau grătarele. Cu cât mâncarea este gătită mai mult, cu atât pierdem enzime. Mulți dintre noi nu suntem obișnuiți să consumăm aproape nimic în stare crudă. Alimentele proaspete sunt cele mai valoroase pentru organism, nu numai pentru conținutul de enzime ci și pentru faptul că ele nu sunt oxidate.
Atunci când consumăm preponderent alimente oxidate, acestea vor produce o mulțime de radicali liberi. Alimentele oxidate conțin foarte puține enzime, sau deloc astfel încât organismul va avea probleme în producerea de enzime-sursă. În acest fel rezultă un cerc vicios în care radicalii liberi non-neutralizați vor duce la apariția bolilor.
Micronutrienții, includ vitamine, minerale și aminoacizi. Aceștia sunt esențiali în menținerea sănătății și a echilibrului mental și emoțional, precum și în prevenirea bolilor. Acești nutrienți sunt necesari organismului și variază de la individ la individ, în funcție de alimentația și stilul de viață al fiecăruia.
Cu toate că putem consuma zilnic aceleași tipuri și aceleași cantități de alimente cu aceleași calorii, cantitatea de nutrienți absorbită și eliminată diferă în funcție de starea noastră fizică, mentală sau emoțională din ziua respectivă. Prin urmare, o alimentație cu hrană sănătoasă, naturală, în proporții ideale nu garantează automat un aport adecvat de vitamine, minerale și aminoacizi.
Iubirea și enzima miracol
Oricât de sănătos ar fi trupul nostru, atunci când ducem o viață singuratică, dacă ne concentrăm mereu asupra lucrurilor negative, dacă ne plângem mereu de milă, enzimele din corpul nostru vor începe să piardă din putere. Există studii prin care s-a demonstrat că putem învinge cancerul prin iubire.
Dacă credem cu tărie că putem fi vindecați și ne trăim iubirea din adâncurile inimii, putem fi în stare să scăpăm de boală. Cu puterea voinței, auto-vindecarea este posibilă. Putem deschide porți spre niște posibilități aparent imposibile. Există multe forme de iubire, dar indiferent de formă, din iubire se nasc motivația, starea de bine și fericirea.
Sănătatea depinde și de iubirea pe care o simți pentru cineva. Atunci când suntem cu adevărat fericiți, analiza sângelui arată un sistem imunitar foarte activ. Și cum enzimele sursă amplifică funcția imunitară a organismului, atunci când suntem fericiți, posedăm din belșug aceste enzime sursă. Sistemul imunitar, sistemul endocrin sau cel nervos funcționează ca un întreg, influențându-se reciproc, ducând corpul în direcția pozitivă.
Ceea ce trebuie să reținem, este că trebuie să păstrăm o disciplină în ceea ce mâncăm. Nu trebuie să uităm faptul suntem ceea ce mâncăm! Consumul de alimente crude sau ușor trecute prin aburi, consumul de cereale și alte grăunțe integrale, consumul de fructe, sucuri de fructe, trebuie să devină un stil de viață. Și nu trebuie să uităm că viața este mișcare!