Sunt vitaminele sintetice dăunătoare?

Acest articol este disponibil și în: English

Vitaminele sintetice sau vitaminele din plante?

Vitaminele sintetice, le găsim în toate farmaciile sub diverse forme. Vitaminele sintetice le găsim și în mâncarea procesată, sucuri, prăjituri cu diverse arome artificiale. S-a demonstrat că, nu doar vitamina C, toate vitaminele sintetice sunt dăunătoare.

Sunt vitaminele sintetice dăunătoare
Image from Pixabay

Cercetătorii au ajuns la un acord conform căreia consumul de vitamina C artificială, nu crește imunitatea împotriva răcelilor, iar dozarea necorespunzătoare face ca simptomele unor boli infecțio-alergice să fie mai severe.

Cel mai periculos efect al supradozării vitaminei C este creșterea proprietății de coagulare a sângelui, ceea ce duce la formarea cheagurilor de sânge. Un alt efect poate fi formarea pietrelor din acidul oxalic și cel uric, în rinichi și vezica urinară.

Vitamina C sintetică distruge alte vitamine. Se cunoaște faptul că pacienții care primesc vitamina B12 injectabil, sunt sfătuiți de către doctori să oprească consumul de vitamina C în timpul acestui tratament tocmai din cauza acestui efect.

Dozele mari de vitamina C, împiedică producerea de insulină de către pancreas la diabetici și cauzează o creștere a nivelului de zahăr în sânge și  urină. Studii recente au demonstrat că supradozarea vitaminei C, încetinește transmisia impulsurilor nervoase musculare, cauzând oboseala mușchilor și scăzând coordonarea dintre ochi și mușchi.

Vitamina C nu e stocată în organismul nostru. Înainte să luați vitamina C sintetică este bine să vă consultați cu medicul dumneavoastră. De cele mai multe ori în mintea multor oameni, vitamina C apare ca un supliment inofensiv. Cu toate acestea, fizicienii au descoperit din ce în ce mai multe efecte secundare cauzate de supradozarea vitaminei C.

Sunt vitaminele sintetice dăunătoare
Image from Pixabay

De cele mai multe ori luam vitamina C, în cantități mari, câteodată 4-6 g/zi, ca un remediu împotriva răcelii și a unor infecții virale, când cantitatea recomandată este de 100 mg/zi. Cu alte cuvinte profitați de toate fructele și legumele pe care vi le oferă natura. Mai multe informații găsiți în articolul: „Vitamina C previne îmbătrânirea organismului„.

Vitaminele sintetice sunt dăunătoare organismului

În primul rând, majoritatea vitaminelor sunt compuși formați din plante în procesul biosintezei sub influența soarelui. Vitaminele din plante se găsesc în forme (provitamine) ușor de absorbit de organismul uman. Plantele conțin de asemenea săruri minerale și alți compuși (unii încă necunoscuți) care ajută la absorbirea totală a vitaminelor. De aceea este imposibil să supradozăm vitaminele naturale, spre deosebire de cele sintetice.

În cel de-al doilea rând,  vitaminele artificiale sunt substanțe cristaloide non-organice clasificate de organismul uman ca fiind substanțe străine. Sunt absorbite cu greutate de către organismul uman sau nu se asimilează deloc (mai ales în cazul tulburărilor de metabolism). De aceea observăm că în urma consumului acestor vitamine sintetice, urina are culoarea și mirosul lor. Există și multe cazuri de respingere, sub forma grețurilor, slăbiciunii sau mâncărimilor, fără să ne dăm seama de unde provin.

În al treilea rând, unul dintre efectele secundare ale consumului de vitamine sintetice este creșterea apetitului. Asta se întâmplă deoarece organismul, pentru a absorbi vitaminele, are nevoie de cantități adiționale de săruri minerale, carbohidrați și proteine. Spre deosebire de alimentele pe bază de plante, vitaminele sintetice nu au aceste ingrediente și organismul caută în mod instinctiv mai multă hrană, ceea ce duce la obezitate.

Consumați vitaminele pe care le oferă natura

Sunt vitaminele sintetice dăunătoare
Image from Pixabay

Cel mai bun mod de a ne păstra sănătatea este să consumăm fructele și legumele care cresc în regiunea noastră geografică. Consumate ca atare sau sub formă de sucuri proaspete, fructele și legumele sunt de o mie de ori mai valoroase decât substanțele sintetizate în laborator.

Este bine să introducem în meniul zilnic cel puțin un măr și legume proaspete sau gătite. Cele mai valoroase sunt legumele și fructele cu verde intens, portocaliu sau culoarea roșie (spanac, varză, castraveți, mazăre, fasole, roșii, sfeclă, morcov, dovleac, pere, mere etc.) Ele ne aprovizionează organismul cu toate vitaminele esențiale, minerale, fibre și oxigen.

Uleiul de plante, în special cel presat la rece, conține acid și vitamine care prelungesc viața. Este o idee bună să luăm o linguriță de ulei în fiecare dimineață și după-amiază și de asemenea să adăugăm o linguriță de ulei salatelor. Multă mișcare în aer liber, respirația corectă, contribuie semnificativ la sănătatea noastră. Sa alegem sănătatea din natură!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...