Socata, băutura sănătoasă
Socata, băutura răcoritoare a verii! Bunicii noștrii ne-au lăsat moștenire rețete prețioase. Socata este una dintre ele. Răcoroasă și gustoasă, dar mai ales sănătoasă, socata este vedeta anotimpului cald. Florile de soc le recoltăm la începutul înfloririi, când s-au deschis 70-80%. Dacă sunt culese prea târziu florile devin amare, iar socata nu mai iese la fel de savuroasă.
Florile de soc se culeg începând din luna mai și până în iunie-iulie. Fructele plantei sunt bace negre, lucioase, de 6-8 mm în diametru, cu suc violet-purpuriu și gust dulceag-acrișor. Din aceste fructe se pot face dulcețuri sau gemuri.
Beneficiile socului
Socul conține vitamina A, complexul de vitamine B și vitamina C. Combinarea lor cu unele fitochimicale, precum flavonoizii, îi conferă socului efecte remarcabile antiinflamatoare, anticancerigene și antivirale.
Ceaiul de soc vindecă tusea, fiind benefic în afecțiunile aparatului respirator precum: răceală, gripă, bronșită. Este benefic în reumatism și în afecțiuni ale aparatului urinar. Ceaiul de soc ajută la eliminarea apei din corp, dizolvând excesul de strat adipos, fiind apreciat în curele de slăbire.
Datorită proprietăților diuretice și laxative, acționează benefic în afecțiuni dermatologice, oculare și cardiace. Socul înlocuiește cu succes aspirina sau paracetamolul. Este recomandat în stările febrile alături de medicația obișnuită în viroze respiratorii, stări gripale sau bronșite.
Sunt recomandate în afecțiunile reumatismale și cele eruptive precum rujeola și scarlatina.
Datorită acțiunii diuretice și ușor laxative combat obezitatea și hemoroizii. Infuzia de flori de soc, seara înainte culcare cu două ore, are efecte benefice asupra organismului.
Socul acționează benefic aspra psihicului. Socata, în ciuda faptului că nu conține alcool, are efecte euforizante semnificative, relaxând organismul și ajutându-l în depășirea blocajelor psihice. Persoanele emotive sau interiorizate pot consuma cu încredere această băutură minune.
Socata are efect galactogog, stimulând lactația. Atenție însă, țineți cont de faptul că socata sau ceaiul de soc nu este indicat în timpul sarcinii. Socata este benefică și în cazul nevralgiilor sciatice și intercostale, rinite, cistite, reumatism articular și gută.
Rețetă de socată
Ingrediente: 12-14 flori mari de soc, 4 lămâi parfumate, 10 litri apă, 1 kg zahăr, 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.
Mod de preparare: florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri. Adăugăm apa și lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a elimina gustul amar, putem să punem doar pulpa de lămâie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă și se lasă o zi.
A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închidem complet borcanul pentru a lăsa socata să respire. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon.
Socata este gata, se pune în sticle cu dop sau capac, ermetic și se depozitează la loc întunecos și rece. Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agităm recipientul înainte de deschidere. Socata se servește rece și în funcție de preferințe o putem împrospăta cu câteva frunze de mentă.
Socată fără zahăr
Ingrediente: 10-12 flori de soc înflorite, 125 grame stafide (rehidratate peste noapte și zdrobite în blender), 3 lămâi proaspete feliate, cu tot cu coajă.
Mod de preparare: punem toate ingredientele într-un borcan de 3 litri și acoperim cu apă plată, filtrată. Așezăm borcanul în lumina soarelui. Amestecăm socata de două ori pe zi, dimineața și seara, cu o lingură de lemn.
După două zile gustăm socata, verificând cât de acidulată este. După ce are gustul perfect, strecurăm socata și o punem în sticle. Se păstrează la frigider și se servește rece.
Socată acidulată
Ingrediente: 10-12 flori de soc, 10 litri de apă, 2 kg zahăr, 2 lămâi mari, 25 grame drojdie proaspătă, 4 linguri oțet de mere, un plic sare de lămâie.
Mod de preparare: într-un vas de 10 litri cu apă, se adaugă florile de soc și lămâile tăiate cubulețe potrivite, după care se pune totul la fiert. Când socata începe să fiarbă, mai ținem totul pe foc pentru cinci minute, după care lăsăm să se răcească.
Când socata este călduță, adăugăm sucul de lămâie și drojdia și amestecăm totul foarte bine. Păstrăm socata în același vas timp de 6 zile, amestecând de două ori pe zi, dimineața și seara. După 6 zile, socata se pune în sticle și se păstrează la frigider.
Suc de soc
Ingrediente: 10-12 flori de soc (putem adăuga mai multe flori, dacă dorim un suc mai concentrat), 1 kg de zahăr, 8 grame drojdie proaspătă, 8 litri apă rece, 2-3 lămâi mari.
Mod de preparare: spălăm florile de soc foarte bine și le punem pe fundul unui borcan de 10 litri. Adăugăm zahărul, sucul de lămâie și cojile de lămâie tăiate felii. Adăugăm apa și lăsăm la macerat până ziua următoare.
A doua zi, umplem borcanul cu apă rece, adăugăm drojdia și amestecăm foarte bine. Acoperim borcanul cu un tifon și îl punem într-un loc însorit pentru 2-3 zile. Amestecăm în fiecare zi, dimineața și seara. Atunci când sucul a ajuns la nivelul de aciditate dorit, îl strecurăm, îl punem în sticle și îl păstrăm la frigider.
Vin de soc
Ingrediente: 10 flori de soc, uscate sau proaspete, 1 kg zahăr brun, 2 linguri zahăr brun, 1 lămâie, 100 ml oțet de vin, 46 litri apă.
Mod de preparare: punem pe foc într-un vas, apa împreună cu zahărul, până când acesta se dizolvă. Florile de soc se amestecă cu zeama de lămâie într-un borcan de 10 litri, la care adăugăm siropul de zahăr cu apă. Acoperim gura borcanului cu o bucată de tifon și deasupra punem o farfurie. Se păstrează la temperatura camerei pentru 48 de ore. Amestecăm de 3-4 ori pe zi cu o lingură de lemn.
După 48 de ore, strecurăm lichidul obținut într-un alt vas, tot printr-un tifon și caramelizăm băutura cu cele 2 linguri de zahăr pe care le amestecăm înainte cu 3 linguri de apă. După ce amestecăm conținutul foarte bine adăugăm oțetul. Vinul de soc se omogenizează bine, se strecoară, se pune în sticle de un litru, se pune dop de plută și se păstrează la rece.