Afinele remediul antiaging

Acest articol este disponibil și în: English

Afinele superaliment și medicament

Afinele cresc în zona montană și în culturi pe suprafețe întinse. Datorită conținutului bogat în antioxidanți, vitamine și minerale, afinele sunt considerate adevărate medicamente naturale. Aceste minuni ale naturii, sunt pline de puteri vindecătoare. Afinele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care le putem include în dieta noastră, atât la micul dejun, în diverse combinații cu iaurt, cereale integrale, smoothie sau consumate ca atare, sunt un desert savuros.

Antioxidanți și vitamine

Afinele conțin 86% apă. Sunt bogate în acizi organici, protide, hidrați de carbon, săruri de K, Ca, Na, P și Fe, taninuri, pectine și pectoze, mirtilina și antocianozide, care joacă rolul de vitamina P. Cei mai valoroși compuși din fructe sunt antocianinele, antioxidanți care dau culoare fructelor, resveratrolul și qercitina. Antocianinele au un rol benefic în controlul zahărului din sânge.

Afinele remediul antiaging
Image from Pixabay

Conțin provitamina A, vitaminele B1 și B2 și niacină, Vitamina C, E, săruri minerale, K, calciu, fosfor, sulf, magneziu, mangan, fier. Afinele sunt sărace în grăsimi și calorii, însă abundă în substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea organismului. Majoritatea carbohidraților din fructele de afine sunt dați de glucoză și fructoză. Indicele glicemic al fructelor este destul de mic și pot fi introduse în dieta persoanelor diabetice.

Recomandări terapeutice

Diabet. Fructele de afin au marea calitate de a ține sub control zahărul din sânge, motiv pentru care sunt indicate în alimentația diabeticilor. Persoanele diabetice trebuie să fie atente la consumul alimentelor bogate în carbohidrați, deoarece sunt extrem de sensibili la schimbările nivelului de zahăr din sânge. Este de remarcat însă faptul că atunci când consumăm afine după o masă bogată în carbohidrați blocăm anumite enzime digestive care duc la creșterea rapidă a glicemiei.

S-au făcut diverse studii pe durata a șase săptămâni cu un grup de persoane supraponderale care beau zilnic două smoothie-uri în care predominau fructele de afine. S-a constatat că acestea au un risc mai mic de a avea rezistență la insulină, reducându-se astfel riscul de a dezvolta diabet.

Frunzele de afin sunt un produs medical reputat. Conțin mirtilină supranumită și „insulina vegetală”. Alături de fructe, acestea sunt printre cele mai eficiente adjuvante antidiabetice din farmacia naturii. Totodată au și proprietăți antidiareice.

Afinele remediul antiaging
Image from Pixabay

Boli cardiovasculare. Se știe deja că bolile cardiovasculare se situează pe primul loc în lume. Studiile arată însă că stilul de viață poate reduce considerabil aceste boli. Fructele cu conținut ridicat de flavonoide precum afinele, sunt foarte benefice pentru menținerea sănătății inimii. Polifenolii prezenți în fructele de afin reduc factorii care declanșează bolile cardiovasculare. Fructele sunt utilizate în hemoragiile datorate fragilității pereților vasculari, tulburări circulatorii, varice, artrite, afecțiuni coronariene, flebite, ateroscleroze.

Un consum zilnic de afine are efecte benefice în cazul tensiunii arteriale, reducând riscul de înfundare a arterelor în cazul femeilor aflate la post-menopauză, cu pre-hipertensiune și hipertensiune de gradul 1. Un alt beneficiu adus prin consumul acestor fructe este că pot împiedica oxidarea colesterolului „rău”(LDL), un factor care se află în strânsă legătură cu declanșarea bolilor de inimă. S-a constatat științific o scădere cu 32% a riscului de apariție a infarctului miocardic la persoanele care consumă regulat antocianine, acești antioxidanți care se găsesc în afine.

Sănătatea ochilor. Afinele sunt pline de antioxidanți, foarte benefici pentru sănătatea oculară, previn îmbătrânirea, degenerescența maculară, cataracta, moipia, xeroftalmia (uscarea ochilor) și infecțiile oculare. Aceste fructe minunate conțin carotenoizi (luteina, zeaxantină), flavonoide (resveratrol, quercitină) și alți compuși antioxidanți care contribuie la menținerea sănătății ochilor.

Afinele remediul antiaging
Image from Pixabay

Elimină metalele grele din corp. Datorită conținutului bogat în antocianine, aceste fructe contribuie la eliminarea metalelor grele din corp (mercur, plumb, cadmiu, arsenic). Acționează benefic asupra corpului, acționând eficient asupra inimii și creierului.

Sistemul imunitar puternic. Antioxidanții prezenți în aceste fructe ajută la întărirea sistemului imunitar, ceea ce contribuie la scăderea riscului apariției afecțiunilor cauzate de virusuri și bacterii. Datorită prezenței taninurilor, afinele sunt recomandate în faringite, stomatite, afte și candidoze bucale.

Reduce starea depresivă. Flavonoidele din aceste fructe contribuie la îmbunătățirea stării de spirit, reducând starea depresivă.

Favorizează digestia. Fructele de afin conțin vitamine, cupru, fructoză și acizi esențiali care susțin buna funcționare a digestiei prin stimularea secreției gastrice și a sucurilor digestive. Aceste fructe sunt sărace în calorii și grăsimi dar abundă în nutrienți esențiali benefici pentru organismul nostru. Aceste fructe au o acțiune anticatarală, în diverse stări inflamatorii ale aparatului digestiv cât și ale aparatului respirator.

Afinele remediul antiaging
Image from Pixabay

Combat infecțiile urinare. Alături de merișoare, afinele conțin substanțe care combat infecțiile urinare. Aceste substanțe sunt anti-adezive care împiedică bacteriile precum Echerichia coli, să se prindă de pereții vezicii urinare, reducând apariția simptomelor dureroase, usturimilor, micțiunilor dese sau cu sânge.

Îmbunătățesc memoria. Se știe că stresul oxidativ accelerează procesul de îmbătrânire al creierului, afectând toate funcțiile acestuia. Potrivit studiilor Universității Tufts din Boston, antioxidanții prezenți în fructe împiedică declinul cognitiv și îmbunătățesc semnalele dintre celulele creierului. În acest fel are loc creșterea capacității de învățare și memorare. Să profităm din plin de aceste minuni ale naturii!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...