Alergiile și ce le provoacă

Acest articol este disponibil și în: English

Testele pentru alergiile alimentare

Alergia este o reacție exagerată a organismului ca răspuns la o substanță străină (alergen), care este inofensivă pentru o persoană nealergică. Cauzele pot fi multiple: alergia la poluare, alergia la histamină, la ambrozie, la alimentele care conțin gluten, alergiile respiratorii, la fum, la praf și mucegai, la păr de animale și chiar alergia la frig.

Foarte multe afecțiuni supărătoare precum umflăturile, urticariile, creșterea în greutate și pofta de mâncare excesivă se datorează alergiilor și sensibilităților alimentare. Pe măsură ce alimentele devin din ce în ce mai contaminate cu pesticide și modificări genetice, alimentele devin la rândul lor din ce în ce mai comune.

Alergiile si ce le provoaca
Image from Pixabay

Poți să identifici și să te ferești însă de alimentele pe care corpul le respinge, observând dispariția simptomelor. Nu există un tratament curativ pentru alergie, unica soluție este stoparea alimentelor alergene, sau a celorlalți factori care o produc. Se pot face teste cutanate și teste de sânge pentru a depista cauzele alergiei.

Alergiile alimentare

Alergia, reprezintă o reacție a sistemului imunitar, la o mâncare, care nu e acceptată de corp. O modalitate simplă de identificare a alimentelor la care ești alergic sau la care ai intoleranță constă în a te educa și a-ți observa propriile reacții.

Ce alimente îți provoacă pofte necontrolate, astfel încât simți că nu te mai poți opri din mâncat odată ce ai luat o îmbucătură sau ai sorbit din ele? De multe ori poftele necontrolate sunt un semn de alergie.

Alergiile si ce le provoaca
Image from Pixabay

Cele mai comune alergii și sensibilități alimentare sunt cele la: lapte (intoleranța la lactoză), la ouă, arahide, nucifere (de toate felurile: caju, migdale, etc.) pește, crustacee (crabi, homari, creveți) produsele din soia, glutenul din grâu, etc.

Pe lângă aceste grupe principale, există multe alte ingrediente care pot cauza probleme de sănătate. Odată identificate alimentele care îți fac probleme, va trebui să verifici cu cea mai mare atenție, etichetele produselor pe care le cumperi și să ceri detalii ospătarilor despre prepararea și conținutul meniului pe care ți-l servesc la restaurant.

Simptomele alergiei

În cazul alergenilor din alimentație pot apărea diverse simptome, precum: alergiile cutanate, mâncărimi, erupții cutanate, roșeață sau umflarea feței și a membrelor, simptome respiratorii, senzație de umflare a gâtului și dificultatea de a respira, senzația de sufocare. Fructele care se găsesc în comerț sunt tratate cu foarte multe pesticide.

Alergiile si ce le provoaca
Image from Pixabay

Știm deja că, citricele sunt tratate cu Thiabendazol sau Imazalil (E 233), un pesticid foarte periculos folosit în agricultură pentru combaterea bolilor și dăunătorilor ,care atacă ficatul și rinichii.

Este valabil și pentru celelalte fructe, o spun din propria experiență, pentru că și eu m-am confruntat cu o alergie severă după ce am consumat mere din supermarket.

Este recomandat să spălăm foarte bine fructele înainte să le consumăm. Puteți adăuga în apa în care spălați fructele bicarbonat de sodiu sau câteva linguri de oțet de mere.

Recomandări

Foarte mulți oameni sunt dependenți chiar de alimentele la care au cea mai mare intoleranță. De exemplu, dacă poftești după cantități foarte mari de produse lactate, gândește-te să le elimini complet din dieta ta o săptămână sau două.

Să spunem că dimineața la micul dejun consumi cereale cu lapte, un sandwich cu brânză la amiază și paste cu brânză seara. Produsele lactate apar în toate aceste alimente. De aceea dacă vei renunța pentru o vreme la ele, vei simți cu siguranță o diferență semnificativă.

După trecerea inevitabilului stabilit, reintrodu în alimentație aceste produse și observă cu mare atenție ce simți. Dacă simptomele  se intensifică în primele zile, sistemul digestiv face eforturi considerabile, pentru a digera această grupă de produse. În cazul acesta este necesar să iei o pauză de câteva luni pentru ca organismul să se recupereze. Poți prelungi perioada fără a mai reveni la consumul acestor produse.

De asemenea,  observă eventuale senzații de balonare, de umflare (retenție de apă) și de mâncărime după ingerarea unui anumit aliment sau a unei anumite băuturi. Toate acestea sunt semne clare de alergie sau de sensibilitate. Elimină alimentul sau băutura respectivă din dieta ta și observă dacă simptomele dispar.

Ascultați-vă corpul și aveți o atitudine înțeleaptă!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...