Apa vindecătoare
Apa este esența vieții. Din punct de vedere biologic, apa are numeroase proprietăți indispensabile proliferării vieții.
Medicul german Sebastian Kneip povestește în scrierile sale despre puterea vindecătoare a apei: „ Fiecare contact cu apa înseamnă un minut în plus în viața noastră”. Fiecare organism își începe viața în apă, fetusul uman nu face excepție.
Oamenii sunt gata sa parcurgă sute de kilometri în căutarea unui leac miraculos, dar nu realizează că pot obține rezultate mai bune folosind apa de la robinet.
Cercetări științifice recente au demonstrat că organismul nostru își poate reconstrui cu ușurință potențialul natural electric cu ajutorul apei. Sunt obiceiuri care includ multe ritualuri cum ar fi botezarea copiilor cu apă, obiceiul de a oferi un pahar cu apă călătorului.
Atât în epoca medievală, în Grecia antică cât și în medicina și filozofia arabă s-a folosit intensiv terapia cu apă, aplicând alternativ apă fierbinte și rece și apoi făcând masaj pacientului. Această terapie îmbunătățește circulația sângelui și metabolismul, înlătură mucozitățile din organism ducând la o însănătoșire rapidă a organismului.
Marele filozof Seneca spunea: „esența lucrurilor este foarte simplă”. Se pare că doar aplicând alternativ apă rece și fierbinte putem obține rezultate neașteptate împotriva multor boli. Importanța folosirii alternanței cald-rece stă în faptul că temperatura ridicată stimulează suprafețele corpului și mărește cantitatea de sânge în piele, în timp ce temperatura joasă stimulează circulația sângelui în organe.
Această alternanță a temperaturilor joase și înalte în terapia cu apă devine un leac miraculos pentru multe boli, deoarece reglează circulația sângelui, întărește mușchii și inima și îmbunătățește sistemul imunitar.
Recomandări când faceți duș cu apa vindecătoare
Alternanța masajului rece și cald micșorează sensibilitatea organismului la frig și căldură și întărește sistemul nervos. Efectele sunt și mai bune dacă se adaugă in apă extracte de mușețel, salvie sau alte ierburi medicinale, folosite și la masaj. Masajul împreună cu vitaminele din extractele din plante asigură un beneficiu dublu pentru pielea îmbătrânită.
Înmuiați un prosop în apă rece, stoarceți-l și masați unul din brațe. Repetați operația și pentru celălalt braț, pentru piept, spate și picioare. Timpul total pentru întregul organism este de 3 – 5 minute. Apoi masați cu un prosop uscat până când pielea se încălzește și se înroșește. Cel mai bine este să faceți această terapie în fiecare dimineață, după un duș alternant cald – rece.
Dușul alternant cald – rece este recomandat dimineața și seara, în fiecare zi.
Construiți-vă imunitatea cu băi terapeutice!
Băile terapeutice sunt una dintre cele mai vechi metode de vindecare. Sunt ușor de pregătit și totuși ne aduc beneficii imense cum ar fi: îmbunătățirea metabolismului și înlăturarea durerii și tensiunii din mușchi, înlăturarea oboselii, calmarea sistemului nervos, regenerarea pielii, îmbunătățirea somnului, etc.
În stațiunile balneoclimaterice de la noi din țară se pot face diverse tratamente, printre care și aceste băi terapeutice. Desigur fiind ușor de pregătit le putem face și acasă. Ne putem face un ritual zilnic,în care să includem, dietă, sport, băi terapeutice, masaje și în felul acesta vom avea un tonus excelent. Putem adăuga în apa de baie extracte din ierburi, pentru a obține un miros unic.
Mulți oameni cu dureri de spate sau de brațe se gândesc să viziteze un terapeut sau să meargă în aceste stațiuni balneoclimaterice unde există această apă vindecătoare. Aceste planuri rămân deseori nerealizate, din diverse motive, inclusiv dificultăți financiare și aceștia suferă în continuare din cauza durerilor.În această situație, băile terapeutice de acasă se pot dovedi foarte eficiente.
Pentru a obține rezultate în privința băilor terapeutice, este necesar să le facem în serie. Este bine să facem o astfel de baie la fiecare două zile timp de două sau trei săptămâni. Aceste băi terapeutice nu necesită mari pregătiri. Pentru a ne relaxa mai bine, putem asculta muzica preferată. O baie terapeutică ne relaxează și ne binedispune, deoarece prin curățarea organismului ne curățăm și mintea. O baie poate dura 15 – 25 de minute, în funcție de cum ne simțim.
Vă voi da câteva exemple în privința ingredientelor pe care le puteți adăuga în apa pentru baie:
Baia numărul 1 (temperatura 35 – 37 grade Celsius) Turnați 5 l de apă fiartă peste 300 g de flori de mușețel, puneți deoparte timp de două ore, strecurați și apoi turnați în apa de baie. Este benefică pentru dureri de spate, încheieturi și inflamații, pentru refacere generală.
Baia numărul 2 (temperatura 34 grade Celsius) Turnați 5 litri de apă fiartă peste 200 g de flori de salvie, puneți deoparte timp de două ore, strecurați și apoi turnați în apa de baie. Este benefică pentru scăderea tensiunii, astm, bronșită, boli de piele, inflamații și probleme cu încheieturile.
Baia numărul 3 (temperatura 38 grade Celsius) Puneți 1,5 kg ramuri de molid în aproximativ 5 l de apă și fierbeți timp de 30 de minute, strecurați și turnați în apa de baie. Este benefică pentru dureri de spate și de oase, mâini și picioare umflate.
Baia numărul 4 (temperatura 37 – 38 grade Celsius) Puneți 2 kg de sare normală, cu iod, în apa de baie. Asigurați-vă că s-a dizolvat complet. Este benefică pentru îmbunătățirea sistemului imunitar, înlătură durerile musculare și de încheieturi, calmează sistemul nervos, curăță și revigorează pielea.
,,Fericirea nu este gata făcută. Ea vine din lucrurile pe care la faci.”
Dalai Lama