Caise nutritive și parfumate

Acest articol este disponibil și în: English

Caise, fructe nutritive bogate în vitamine

Caisele sunt fructele dulci pline de nutrienți care ne energizează pe tot parcursul zilei. Fructele proaspete de caise conțin 85% apă, protide, grăsimi, levuloză și glucoză, carotenoide, săruri de Na, K, Ca, P, Fe, precum și microelemente: cobalt, fier, brom, magneziu, vitamina A (250 mg%), vitamina B1, B2, niacin și vitamina C. Fructele proaspete au o valoare energetică de 49-50 kcal la 100 g fructe, iar cele în stare uscată de 306 kcal.

Caise nutritive și parfumate
Image from Pixabay

Este bine să consumăm fructe de sezon, pentru că sunt extrem de benefice pentru organismul nostru. Corpul nostru este conectat cu natura și este bine să trăim în ritm cu ea. Nimic nu este întâmplător și de aceea trebuie să fim conștienți că cele mai valoroase fructe pe care le consumăm este bine să fie culese din regiunea în care trăim.

Caise – recomandări terapeutice

Caisele sunt fructe nutritive, cu aport mare de vitamine, fiind foarte digerabile. Consumate ca atare în stare proaspătă sunt recomandate în dieta persoanelor dispeptice, în convalescență, pentru cei care sunt anemici, acționează ca regenerator al țesuturilor, mai ales cel nervos, precum și în anemii consecutive datorate unor hemoragii.

Caise nutritive și parfumate
Image from Pixabay

Caisele au efecte tonice nervine și pot fi consumate în astenii, stări depresive, nevroze și insomnii. Fructele proaspete au un efect astringent, antidiareic, în timp ce fructele uscate au efect ușor laxativ.

În cosmetică, ele constituie un tonifiant excelent pentru tenul normal. Pot fi consumate atât fructele ca atare, sub formă de suc, compot, cât și cele uscate. Pentru un ten proaspăt, hidratat, se pot face măști cu fructe foarte coapte, zdrobite, sau loționări cu acest suc.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...