Sunetul armoniei

Acest articol este disponibil și în: English

Sunetul armoniei ne influențează starea de spirit

Când ne gândim la sunetul armoniei, este bine să luăm în calcul atât zgomotele din afara locuinței cât și pe cele din interiorul locuinței. Deși termenul „armonie”, nu este asociat foarte des cu ideea de sunet, rareori ne gândim la sunet ca la un ingredient de bază în armonizarea generală cu mediul în care trăim.

Locuința urbană tipică, e departe de a fi normală. Chiar și unele zone rurale sunt poluate fonic de o serie întreagă de sunete mecanice supărătoare, ce provin de la traficul rutier, aerian sau de la mașinile agricole. Este important să conștientizăm asaltul zgomotului asupra noastră, pentru a lua câteva măsuri de reducere a stresului pe care acesta îl determină.

Sunetul armoniei
Image from Pixabay

Acest stres poate duce la ridicarea presiunii sângelui, scăderea imunității, dezechilibre neurologice, nervozitate și chiar insomnie. Persoanele care suferă de o boală oarecare și sunt deranjați de un sunet constant și neregulat ca intensitate, sunt împiedicați să se însănătoșească sau li se poate înrăutăți situația.

Probabil cu toții avem o reacție diferită asupra factorilor fonici iritanți din locuința noastră. Iată câteva exemple: frigiderul, mașina de spălat, mixerul din bucătărie, lucrări de reparații ale șoselelor, reparații de mașini sau motociclete, ceasuri care ticăie sau sună, calculatoare, telefoane, balamale care scârțâie, ventilatoare, mașinile care tund iarba, etc.

Zgomotele din afara locuinței

Este posibil să nu putem controla zgomotul care își are originile dincolo de locuința noastră, există însă o serie de modalități prin care putem rezolva această problemă:

  • Să explicăm celor care produc zgomotul problemele pe care ni le crează și să încercăm să găsim o soluție comună.
  • Verificăm la autoritatea oficială locală dacă sunt încălcate legile referitoare la producerea de zgomot.
  • Dacă este posibil, construim un zid înalt și solid sau un gard dublu între locuința noastră și sursa de zgomot.
  • Plantăm garduri vii dese de arbuști între locuința noastră și sursa de zgomot.
Sunetul armoniei
Image from Pixabay
  • Instalăm geamuri duble (sau chiar triple dacă zgomotul este insuportabil) și ținem ușile și geamurile închise, cel puțin în acea parte a casei de unde vine zgomotul.
  • Dopurile de urechi, ne pot ajuta, dacă nu ne incomodează.
  • Draperiile groase care acoperă complet ferestrele în partea zgomotoasă a casei pot absorbi o parte din zgomot.
  • Putem să sugerăm în mod simbolic, subconștientului nostru că neplăcerea cauzată de zgomot se reflectă și se dispersează din locuința noastră, dacă amplasăm o oglindă mică convexă sau un alt obiect convex strălucitor, astfel ca acesta să dea spre sursa zgomotului (de exemplu, pe sau deasupra ușii de la intrare sau la fereastră).
  • Putem să îmbunătățim „sunetul armoniei”, ascultând muzică ambientală sau sunete din natură (putem utiliza căștile).

Zgomote din interiorul locuinței

Sunetul armoniei
Image from Pixabay
  • Cu toate că aici avem controlul asupra zgomotelor, problema poate fi la fel de stresantă. Iată câteva soluții:
  • Semnăm un „tratat de pace” cu cei din locuința noastră care au tendința să creeze mai mult zgomot. De exemplu, le sugerăm să folosească căști atunci când ascultă radioul, televizorul, etc. sau stabilim momente sau chiar zile de liniște. Putem chiar să sugerăm ca anumite activități zgomotoase să fie interzise în interiorul locuinței, mai ales dacă nu vă susțin și nu contribuie la viața dumneavoastră de zi cu zi.
  • Să reparăm micile defecțiuni care produc zgomote neplăcute, cum ar fi ușile sau ferestrele care scârțâie, robinetele care picură, acestea contribuind și la un feng shui bun în viața noastră.
  • Este bine să închidem ventilatoarele sau alte aparate în momentul în care nu mai avem nevoie de ele. Și tot ca o sugestie, în cazul în care zgomotul reprezintă o problemă importantă pentru dumneavoastră, feng shui ne recomandă să reducem cantitatea de roșu, portocaliu și galben din locuință, deoarece aceste culori pot provoca agitație și sensibilitate mărite.
  • Să folosim mașinile de spălat haine și cele de spălat vase mai rar și într-un mod mai eficient, de exemplu numai atunci când sunt pline.
  • Să folosim scule manuale și nu electrice în atelier, în bucătărie sau în jurul casei, acolo unde e posibil, de exemplu să tundem gazonul mai rar.
  • Să închidem televizorul, radioul etc., dacă nu e nimic interesant sau plăcut de urmărit.
  • Să folosim covoare sau carpete pe jos pentru a reduce zgomotul produs în mers. Să folosim tapiserie moale care să absoarbă zgomotele.
  • Dacă e posibil, decorăm camerele persoanelor zgomotoase din locuința noastră, în culori palide, reci, liniștite, cum ar fi albastru, verde, gri și reducem numărul de unghiuri din mobilier, din tablouri sau alte obiecte decorative (făcând persoanele mai puțin agitate).

Sunetul armoniei din viața noastră

Sunetul armoniei
Image from Pixabay

Sunete relaxante. Nu este obligatoriu ca orice zgomot să fie un aspect negativ al mediului în care locuim, ci uneori îl putem folosi chiar pentru a îmbunătăți starea și sunetul armoniei din locuința noastră. Muzica plăcută cu sunete relaxante, cântecul păsărilor într-o grădină frumoasă, ne pot armoniza și îmbunătăți viața. Putem amplasa un vas cu hrană sau cu apă pentru păsări aproape de casă pentru a le atrage. Este știut deja faptul că prezența păsărilor în grădină crează un feng shui pozitiv.

Fântânile arteziene. Multora dintre noi le place susurul apei. Fântânile arteziene în miniatură pot fi introduse în locuință, dar înainte de a cumpăra așa ceva, verificăm ca sunetul pompei de apă să nu-l acopere pe cel al apei. Susurul apei poate fi asociat cu sunetul armoniei. Apa purifică și are o acțiune benefică asupra întregului organism.

Clopoțeii de vânt pot fi un mod eficient de a acoperi alte sunete mai puțin plăcute. Totuși trebuie să avem în vedere criteriile următoare:

  • Înălțimea sunetului: ce vi se pare mai relaxant, clopoțeii cu clinchet pe tonuri înalte, produs de tuburi subțiri și scurte, sau cei pe un ton jos produs de tuburi mai groase?
  • Volumul: nu folosiți clopoței cu zgomot prea puternic atât pentru dumneavoastră, cât și pentru vecini (care vă țin treji și pe dumneavoastră și pe ei în nopțile cu vânt).
  • Tonalitatea: clopoțeii de vânt pot fi din metal, lemn sau ceramică. Sunetele mai dure, mai penetrante sunt produse de clopoțeii din metal, pe când lemnul (mai ales tuburile de bambus) au un sunet mai cald.
  • Mărimea: dacă atârnăm clopoțeii la o ușă sau o fereastră de dimensiuni normale, n-ar fi prea înțelept să folosim clopoței de mărime mare. Fie blochează intrarea luminii, fie devin o piedică. Pentru locuințele urbane, cei mai potriviți sunt clopoțeii mici și discreți.

Clopoțeii de vânt au și alt scop în feng shui. Clopoțeii strălucitori din metal sunt folosiți în mod simbolic pentru a îndepărta lucrurile neplăcute și ghinionul. De aceea trebuie amplasați în zone speciale din locuință, dar asta depinde de orientarea locuinței și de anul în curs.

Sunetul armoniei
Image from Pixabay

Un mod mai practic de folosire a clopoțeilor de vânt în feng shui este legat de elementul material pe care îl reprezintă. Astfel că, dacă o parte din locuința dumneavoastră are nevoie de un tip de energie de pământ, pentru acest spațiu ați putea alege clopoței din lemn.

O altă utilizare simbolică a clopoțeilor de vânt o reprezintă funcția de protecție și semnalizare a oricărei intruziuni în spațiul dumneavoastră personal, asemenea vechilor clopoței de deasupra ușii magazinelor. Crearea unui sentiment de siguranță și securitate în locuința noastră, se poate realiza cu ajutorul feng shui. Sper ca „sunetul armoniei”, pe care îl puteți crea singuri, să vă facă să vă simțiți confortabil, sănătoși și plini de energie!

Va recomand să citiți și „Armonia casei prin eliminarea blocajelor energetice„, „Să trăim în armonie cu natura„, „Armonia mediului ne influențează viața„, „Modul în care ne ocupăm de grădină spune multe despre noi înșine„.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...