Unde se va deschide primul restaurant cu stele Michelin în România?

Acest articol este disponibil și în: English

Istoria stelelor Michelin

Doi antreprenori din Franța, André și Édouard Michelin, producători de anvelope au avut o idee extraordinară de Marketing pentru creșterea vânzărilor. Istoria Michelin începe în anul 1900, atunci când cei doi au decis să publice un ghid pentru șoferi care să conțină hărți, informații practice, interacțiuni pentru reparare, schimbarea anvelopelor și bineînțeles lista cu toate hotelurile și restaurantele unde puteau fi găsite acestea. Ideea era să încurajeze cât mai mulți oameni să cumpere mașini pentru ca astfel cererea pentru anvelope să crească.

Unde se va deschide primul restaurant cu stele Michelin în România
Photo by guide.michelin.com

Ghidul Michelin a fost tipărit în 35.000 de exemplare și distribuit gratuit pentru șoferi în hoteluri, restaurante și ateliere mecanice oriunde în Franța. În anii ce au urmat, frații Michelin au realizat ghidurile lor și pentru alte zone din spațiul francofon precum: zona Alpi -Rin, Italia de Nord, Italia de Sud și Corsica, Elveția, Germania, Bavaria și Olanda, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Belgia, Nordul Africii, Algeria și Tunisia.

Primul Război Mondial a dus la sistarea ghidului Michelin, iar între anii 1918-1920 s-au publicat numai edițiile mai vechi ale acestuia. Plecând de la premisa că oamenii nu vor respecta sau nu vor avea încredere în ceva ce este gratuit, au schimbat formatul ghidului. Restaurantele din acel moment au fost listate după anumite categorii, și au renunțat la anunțurile publicitare.

Frații Michelin au realizat ca cea mai populară secțiune a ghidului era cea de restaurante și au angajat o echipă de inspectori care să viziteze localurile și să scrie recenzii. Inspectorii își păstrau caracterul anonim, lucru care este valabil și astăzi. În anul 1926 au realizat un clasament al restaurantelor de calitate, acordând o singură stea Michelin localurilor cu adevărat remarcabile. În anul 1931 au introdus ierarhia de 1; 2 și 3 stele.

Stelele Michelin

Evenimente de poveste La Maison des Jardins
Stephane Oprea & Martin Berasategui

Obținerea stelelor Michelin înseamnă o satisfacție imensă dar și presiune și responsabilitate în același timp. Chefii premiați depun un efort constant, însă mulți dintre bucătarii geniali ai lumii au cedat presiunii și chiar au renunțat la stele cerând în mod explicit să nu mai fie luați în considerare. Și da, stelele Michelin pot fi retrase!

Ghidul Michelin acordă stelele după următorul criteriu: mâncarea din farfurie și nimic altceva. Această mâncare însă este analizată cu minuțiozitate fiind luate în considerare calitatea ingredientelor, măiestria bucătarului, creativitatea, raportul calitate – preț, cu respectarea standardelor culinare:

  1. O stea Michelin, pentru un restaurant foarte bun la categoria.
  2. Două stele Michelin, pentru o bucătărie excelentă, ce merită un ocol.
  3. Trei stele pentru o bucătărie excepțională, ce merită să faci o călătorie până acolo.

Primul restaurant cu stele Michelin în Romania

Evenimente de poveste La Maison des Jardins
Photo by salonlamaison.ro

Un restaurant de nișă, cu standarde de calitate precum cele cu stele Michelin, se adresează unei clientele selecte locale și internaționale, profesioniști și iubitori ai gastronomiei franceze, bucătăria fină, haute cuisine, clientelă care apreciază cultura franceză. Dacă ești curios și iubești gastronomia, încearcă măcar o dată în viață să deguști minunățiile pregătite de Maeștrii bucătari.

Primul restaurant de lux cu stele Michelin din Romania se va deschide în noua clădire a Institutului Culinar Disciples Escoffier de la Săftica ne-a declarat Președintele Disciples Escoffier Romania, Stephane Oprea. Restaurantul va fi condus de către 3 mari Chefi ai gastronomiei internaționale: Chef Martin Berasatequi – 12 stele Michelin, Chef Ciprian Nicolescu și Chef Vitalie Nofit – 1 stea Michelin.

Vrei o carieră nouă
Ciprian Nicolescu – Lector Institutul culinar Disciples Escoffier

Este un proiect de anvergură cu un buget care depășește un milion de euro. Este un mare avantaj faptul că Institutul Culinar Disciples Escoffier funcționează în aceeași clădire cu restaurantul unde studenții pot efectua practica. Laboratoarele de lucru pentru studenți sunt echipate la cele mai înalte standarde. Restaurantul va avea un interior elegant, rafinat, în stil contemporan, iar bucătăria de producție va fi utilată conform restaurantelor cu stele Michelin care diferă de cele obișnuite sau de cele hoteliere.

În ceea ce privește capacitatea restaurantului cu stele Michelin, trebuie respectat un standard privind capacitatea locurilor, a produselor alimentare, precum și obligația de a folosi materia primă de la producători agricoli locali, nu mai departe de 50 de km de zona în care se află localul. Restaurantul va avea o stea Michelin, care este reprezentată în toate ghidurile ca o floricică cu șase petale, un fel de margaretă.

Unde se va deschide primul restaurant cu stele Michelin în România? 1
Vitalie Nofit – Image from disciplesescoffier.ro

Atunci când restaurantul primește o stea Michelin înseamnă că servește mâncare de cea mai bună calitate și bineînțeles în spiritul ghidului înseamnă că merită o oprire pe ruta deja planificată. Prin urmare așteptăm cu nerăbdare să rezervăm o masă la restaurantul cu stele Michelin pentru a savura din plin preparatele sofisticate ale Maeștrilor în gastronomie.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...